В категории:България

Пламен Георгиев разбуни българите в Испания

Интернет петиция срещу изпращането за генерален консул във Валенсия на бившия шеф на КПКОНПИ трупа подписи. Къде назначението се бие със Закона за дипломатическата служба? Доколко се справя с испанския език избраникът на българското правителство? Що за рокада с Барселона се готви?

Пламен Георгиев. Снимка: http://www.ciaf.government.bg

За броени часове стартираната на 15 август от българи в Испания интернет петиция срещу назначаването на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за български генерален консул във Валенсия събра над 1000 подписа.

Петицията се обръща към премиера Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева, като се изразява възмущение от това решение на българското правителство, влизащо в противоречие със Закона за дипломатическата служба.

Припомняме изискванията на чл. 24 от този закон при заемането на подобни постове. А именно: когато лицето не е дипломатически служител със съответен ранг, а е политическо назначение, то трябва да е „изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България”. Това обаче трудно може да се каже за Пламен Георгиев, чийто „скандален имидж” е споменат в петицията, като същевременно са отправени следните въпроси към Борисов и Захариева:

1. Провеждан ли е публичен конкурс за заемане на длъжността генерален консул на Р.България във Валенсия както изисква чл. 26. (1) (Доп. – ДВ, бр. 69 от 2011 г., в сила от 08.09.2011 г.) от гореспоменатия Закон за дипломатическата служба? Ако е провеждан такъв, бихме искали да ни се представи протокола от него.        

2. В чл. 27. (1) от същия закон се казва: „За дипломатически служител може да бъде назначено лице, което има висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър” в зависимост от потребностите на дипломатическата служба”. Ние питаме: „За какво ще послужи юридическото образование на г-н Георгиев при изпълняване на служебните му задължения в Генералното консулство във Валенсия?”

3. В чл. 27. (2). е заложено, че за заемане на пост в дипломатическа служба се изисква владеене най-малко на един чужд език. Ние питаме: „Какви езици владее г-н Георгиев и на какво ниво?”

В петицията се посочва още:

Г-н Борисов, Г-жо Захариева, не приемаме довода Ви за назначаване на г-н Георгиев, че същият е имал изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи. Уважаеми управляващи, на нас, българите във Валенсия и околностите, ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници.

В текста се припомня, че испанските медии са отразили имотния скандал с Пламен Георгиев и други висши дейци, като е даден и линк към публикация по тази тема във вестник La Vanguardia от 4 април т.г. Петицията, към която вече са се присъединили много българи, живеещи в Испания, в други държави, а и в България,  завършва така:

Като взехте това решение, замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България, след като един от дипломатите ѝ има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!

Повдигнатият в петицията въпрос относно нивото във владеенето на езици от страна на Пламен Георгиев произтича от разпространеното до медиите писмо на пресцентъра на МВнР, в което е посочено, че той владее испански. Само че пак медиите извадиха от сайта на Народното събрание данни, съдържащи и изготвеното от самия Георгиев негово CV, предоставено при издигането му за шеф на КПКОНПИ през февруари т. г. От автобиографията личи доста ниско равнище на владеене на испански.

Георгиев сам е посочил, че чете, пише и разговаря на испански на ниво А2, предпоследното от Общоевропейската референтна езикова рамка. Въпросната рамка сочи следното за лице с такива познания: „Може да разбира изречения и често използвани изрази, свързани с  основна и семейна информация, пазаруване, местоположение, работа. Може да общува по теми, свързани с ежедневни, рутинни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати въпроси. Може да опише с прости думи и изрази своето минало и непосредственото си обкръжение, може да задава въпроси по теми, свързани с неща от първа необходимост. Може да води кратък разговор, въпреки че обикновено не разбира достатъчно, за да може да го поддържа”.

Съвсем очевидно подобни познания далеч не са достатъчни за работата на генерален консул във Валенсия.

В CV-то си Георгиев е посочил, че владее и английски като четене, писане и говорене на по-високото ниво С1, а също и руски – четене и разговор на В2, писане на В1. Но едва ли тези езици ще са му от полза за консулска работа в Испания.

Българското дипломатическо дружество (БДД) излезе със своя позиция по повод назначението на Георгиев във Валенсия, определяйки го като „поредното грубо погазване на закона и подигравка с дипломатическата служба”. Настоява се правителството да отмени решението си, а МвнР да се противопоставя и на това, и на всякакви подобни назначения.

„За информация на нашето правителство генералният консул не е този, който поддържа отношенията между т.нар. служби и работи с правоохранителните органи. За това се изпращат нарочни полицейски аташета”, просвещават дипломатите от БДД в позицията си. И допълват: „Да изпратиш човек във Валенсия, който няма представа от консулската работа, който няма елементарен опит в дипломацията, е „бедствие“ и за българската общност там, и за България тук, и за дипломатическата служба в частност”.

От споменатото писмо на пресцентъра на МВнР относно изпращането на Георгиев във Валенсия става ясно също така, че е замислена рокада. Досегашният генерален консул във Валенсия Цветелин Цолов ще бъде изпратен като шеф на новооткриващото се българско генерално консулство в Барселона.

Настоящият генерален консул във Валенсия Цветелин Цолов се очаква да отстъпи мястото си на Пламен Георгиев и да оглави новото генерално консулство на страната ни в Барселона. Снимка: „Нова Дума“

За работата на Цолов на досегашния му пост има добри отзиви от наши сънародници в Испания, а и Външно го определя като „опитен консул”. Запознати твърдят, че и той е „спуснат“ с протекции при назначението си преди да изкачи необходимите кариерни стъпала. Работил е като младши дипломат в службата „Протокол” на МВнР и по ранг не е отговарял на изискванията за генерален консул. Но все пак заема поста във Валенсия. Попадайки там обаче, се доказва бързо с усърдна работа и инициативност, печели уважение и сред българи, и сред испанци. Съчетава дипломатическите функции на генералния консул с добра организация на същинската консулска работа. А тя е много, защото в обхващания от това генерално консулство район живеят много българи. Досега то е отговаряло и за сънародниците ни в Барселона и общо в Каталуня.

В края на миналата година българи, живеещи в Барселона, подемат инициатива за откриване на ново българско консулство в този град. Те разпращат апела си до много институции, включително до МВнР и лично до премиера Бойко Борисов. По предложение на Екатерина Захариева правителството взима положително решение по въпроса на 8 май т.г. и дори са одобрени допълнителни бюджетни разходи за откриването на ново консулство в Барселона в размер на 486 211 лв. Вече са наети и помещения за консулството, адресът е Avinguda de la Riera de Cassoles, 54, 08012 Barcelona, недалеч от любимия на туристите парк „Гюел”. В помещенията още тече ремонт.

Беше обявено, че консулството ще се заработи от 1 август, но когато датата дойде, МВнР съобщи, че „административни пречки” отлагат засега откриването му, без да се посочва друга дата. В някои публикации по въпроса се посочва, че вероятно се изчакват необходимите разрешения от приемащата страна – Испания.

Според източници на „Барикада” по тази линия е имало обърквания от българска страна. Например, през май зам.-външният министър Георг Георгиев е пътувал да разговаря за консулството ни в Барселона с местните власти в Каталуня, а такива неща се договарят само пряко с испанското външно министерство в Мадрид. Макар че официален Мадрид би могъл и да се разсърди от подобен ход, била е проявена добронамереност. Очевидно положително е била отчетена бързината, с която София оттегли статута на почетен консул в Барселона на Христо Стоичков след неуместните му за такава позиция коментари по адрес на бившата вицепремиерка на Испания Сорая Саенс де Сантамария през есента на 2017-та. Значително по-спокойно за Испания ще е България да има официално консулство в Барселона, отколкото някой нов и непредсказуем Стоичков.

След като първоначалното искане на София е било за откриване просто на консулство в града, в един момент идеята се видоизменя и Мадрид е уведомен, че всъщност желанието е да се открие генерално консулство на България. Това вече е представителство с дипломатически статут, а не просто консулска служба. Испанската страна е изненадана, но отговаря, че няма нищо против. Само че вече е август, а това е месецът на отпуските. И подготвянето на съответната документация ще се забави до след края на лятото.

Съвсем ясно е, че Цветелин Цолов, който се налага да освободи мястото на генералния консул във Валенсия за Пламен Георгиев, не би могъл да бъде преместен в Барселона на длъжност с по-нисък ранг. И оттам идва това порастване на първоначалната идея само за консулство, което да обслужва българите в Каталуня, до генерално консулство, което предполага вече и дипломатически функции.

Всички тези трансформации очевидно са неприятна изненада и за лицето, което отдавна е било определено за консул в Барселона. Когато са го определяли обаче, въпросното лице е смятало, че отива там на шефска позиция, защото тогава изобщо не е ставало дума за генерално консулство. Сега нещата се променят и се оказва, че шеф ще е Цолов в качеството си на генерален консул. А заемащият длъжността само на консул ще трябва да се занимава със същинската консулска работа, която е доста специфична и тежка. Този обрат се падна на Иванка Джатева, досегашна шефка на дирекция „Вътрешен одит“ в МВнР, която е специалист в областта на счетоводството и финансите и никога не се е занимавала с консулска дейност. От 10 август, събота, тя официално е назначена за консул в Барселона, без обаче генералното консулство там още да е заработило.

Ден по-рано – на 9 август, петък, към края на работния ден е изготвено и решение на министерския съвет за назначаването на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия. Министрите не са се събирали на заседание, на което това да се обсъжда. Решението е взето „на подпис“, какъвто е чиновническият жаргон. Просто документът е бил поднесен за подпис на всеки един от министрите из кабинетите им.

Въпросът дали Георгиев ще се справи с новата си работа не е поставян от никого. Очевидно се смята, че добре разработеното от Цветелин Цолов генерално консулство във Валенсия ще продължи по инерция като смазан механизъм, а новият генерален консул Георгиев ще играе само дипломатическа представителна роля. Пък и Цолов ще е наблизо – в Барселона, та да помага при нужда. Не, че сам няма да е затрупан от работа, защото ще трябва там всичко да започва от нулата, при това с консул като Джатева, която никога преди не е работила в такава сфера.

Остава обаче неясно кога точно ще се заемат съответните длъжности, защото испанската държава трябва да даде съгласието си и персонално за предлаганите генерални консули. За добре познатия ѝ Цолов в Барселона проблеми едва ли ще има, пък и той междувременно така и така си е във Валенсия. Но по отношение на Георгиев одобрението несъмнено ще се забави, докато бъде извършено обичайното проучване, което със сигурност ще се проточи допълнително и заради споменатите летни отпуски. А както посочва и цитираната по-горе петиция, „безспорното добро име и авторитет” на предложението от София са във висящо положение.

Впрочем, у нас Георгиев все още се води на работа в спецпрокуратурата, където беше възстановен със задна дата от 1 август по решение на ВСС. Няма сведения да е напускал официално мястото си там, макар на 9 август да е утвърдено решение за изпращането му като генерален консул във Валенсия.

Припомняме, че в края на юли Георгиев подаде оставка като шеф на КПКОНПИ, която веднага бе одобрена в парламента на последното му заседание преди лятната ваканция. Като мотив за оттеглянето си той изтъкна „уникалния тормоз”, на който бил подложен покрай избухналия през април скандал около неговата нашумяла тераса на покрива на блока му. Увери, че бил взел отдавна това решение, но чакал да приключат данъчните проверки, за да се оттегли като „чист човек”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар