В категории:България

Законна ли е сауната на терасата на Пламен Георгиев?

ДНСК е сезирана да провери възможен незаконен строеж върху един от покривите на тризонета на шефа на КПКОНПИ. Той видя заговор на олигарси срещу себе си и отсече, че няма да коментира „компроматни глупости“

Пламен Георгиев. Снимка: http://www.ciaf.government.bg

Дирекцията за национален строителен контрол е сезирана относно законността на постройките, които се намират на покрива на блока, в който живее шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Разследване на гражданската организация „Антикорупционен фонд“ установи, че на терасата се помещава сауна за шестима души, зимна градина, алпинеуми, душ и барбекю. Според организацията, на база публикувани от тях планове на имота на Георгиев, до тези удобства има достъп единствено през неговото жилище.

В същия ден bTV излъчи свое разследване, според което терасата е ипотекирана от Пламен Георгиев в банка, въпреки твърденията му, че тя не е негова собственост, а представлява „общи части“, поради която дори не я е декларирал.

Отговорът на Георгиев: „Няма да се занимавам с глупости!“

Георгиев коментира разкритията преди своя публична проява днес. Той видя заговор на олигарси срещу себе си, не направи никакви намеци, че планира да се оттегли от поста и многократно повтори, че вече е дал всички отговори и няма да отговаря повече на „компроматни глупости“.

„Повече с тези компроматни глупости аз няма да се занимавам. Повече за глупости аз няма да се обяснявам. Очевидно е, че това е абсолютна компроматна атака и тази компроматна атака се вижда кой я прави. Очевидно е, вие сами можете да си отговорите. Има хора – с медии, олигарси, на които ние им запорирахме и внесохме искове за отнемане на имуществото. Хора, които притежават медии, хора, които имат също така 198 милиона причини да водят срещу нас компроматна война. Хора, които на 20 и няколко години са… Отговорил съм ви, дал съм. Всичко е обяснено в моята позиция пред медиите. Точка по въпроса. Аз няма да се обяснявам пред хора… Нека тези хора, които имат незаконни средства – те да се обясняват, не аз. Така че това е моето обяснение по този въпрос. Сега, ако имате някакви наистина професионални и сериозни въпроси…“, заяви Георгиев пред репортери.

Шефът на КПКОНПИ обвини bTV, че изпълняват поръчка, а запитан кой би следвало да провери неговите потенциални нарушения и незаконно придобиване на имущество, след като той е шеф на институцията, която се занимава с това, Георгиев отвърна, че тази комисия има и други членове. Той не се съгласи с аргумента на журналистите, че въпросните членове са му подчинени, тъй като той е председател.

Сигналът до ДНСК

Отвъд спора за собствеността върху кичозната сауна на покрива на сградата, мнозина повдигнаха въпроса дали изобщо подобно строителство е допустимо по закон и дали Пламен Георгиев – лично или чрез общо решение на останалите собственици в сградата – е получил разрешително за подобно дострояване.

Снимка: bTV

Проверка на „Барикада“ не успя да открие подобно разрешително в публичния регистър на Столична община. По-късно стана ясно, че ДНСК вече е сезирана да провери законността на обектите, строителните книжа и изпълнени ли са разпоредбите на Закона за устройство на територията. Сигналът до институцията е внесен от гражданското движение БОЕЦ, а новината беше съобщена на техния сайт.

Ето и пълният текст на сигнала, изпратен до ДНСК:

До: Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)
От: ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,
ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

Сигнал относно данни за извършени закононарушения, незаконни строежи, липса на строителни книжа, нарушения на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и на нормативните актове по прилагането му при проектирането и строителството.

В редица медийни публикации бе огласена информация от която става ясно, че в сградата находяща се на адрес – град София, район Слатина , ул. „Проф. Георги Павлов” номер 21 покривната конструкция във вид на тераса е застроена със зидан навес, масивна частна сауна за шестима души, зимна градина, алпинеуми, душ и барбекю, до които има достъп единствено през жилището на последният етаж, собственост на лицето Пламен Георгиев Димитров. В Кадастъра не се откриват данни, описание и документи за законното изграждане и строеж на тези съоръжения и масивни обекти върху покрива-тераса на сградата. Журналистически материали и документи, публикувани от сайта „Биволъ”, водят до обосновани съмнения за собствеността на Пламен Георгиев Димитров върху въпросната тераса и съмнения за имотни, данъчни и финансови измами.

От публикувани материали на неправителствената организация „Антикорупционен фонд” и снимките е видно, че става дума за сериозно застрояване на терасата, а липсата на достъп до законни документи, както и липсата на строителни книжа и информация пораждат основателни съмнения за незаконни строежи, съмнения за конструктивната и функционална сигурност на сградата, нейната безопасност, както и за незаконни действия в нарушение на ЗУТ и неговите разпоредби и нормативните актове по прилагането му от страна на собственика на апартамента – Пламен Георгиев Димитров, който е ползвател и собственик на терасата (според публикуваният от „Биволъ” нотариален акт) и през чийто апартамент е единственият достъп до терасата.

Гражданско движение „БОЕЦ”, в качеството ни на неправителствена организация в обществена полза, сезираме ДНСК за горепосочените нарушения и съмнения и изискваме образуването на проверка, която да установи законността на построените и изградени обекти и съоръжения на терасата на сградата, находяща се на адрес – град София, район Слатина , ул. „Проф. Георги Павлов” номер 21 , имотна партида 68134.703.253.1.17, и при установяване на нередности да се пристъпи към незабавно премахване на незаконното строителство, незаконно изградените обекти и се наложат съответните санкции на собственика на имота. Изискваме от ДНСК да бъдем уведомени за тяхната реакция по настоящият сигнал, както и за техните действия и резултат от извършената проверка.

От сдружението припомнят, че на 4 април, четвъртък, от 16:00 часа пред сградата на Министерския съвет в София организират протест под надслов „Има кой да ви накаже“, насочен срещу „управляващата мафия“. Непосредствен повод за протеста са последните разкрития около Цветан Цветанов и други фигури в ГЕРБ, както и скандала около Пламен Георгиев.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар