В категории:България

Пламен Георгиев подаде оставка, парламентът я прие без дебати

Изненадващо шефът на КПКОНПИ внесе в Народното събрание искане да бъде освободен. Точката влезе извънредно в дневния ред на депутатите и беше набързо гласувана след куриозна парламентарна процедура и без обсъждания

Пламен Георгиев. Снимка: http://www.ciaf.government.bg

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев изненадващо подаде оставка, която влезе като извънредна точка в дневния ред на последното заседание на Народното събрание. С мнозинство от 120 гласа парламентът освободи Георгиев, преди да излезе в лятна почивка.

Началото на дебатите около извънредната точка започна без Георгиев да се появи в залата. От БСП остро възразиха и поискаха той да бъде официално поканен с решение на парламента, което беше гласувано и прието. Макар председателят на парламента Цвета Караянчева да опита да продължи заседанието без Георгиев да е пристигнал в залата, от БСП продължиха да настояват, че дебатите трябва да продължат само когато все още действащия шеф на КПКОНПИ се появи в залата и разкрие своите мотиви за това решение. В подадената до Народното събрание негова молба за освобождаване такива липсваха.

Караянчева в крайна сметка се съгласи с БСП и даде 10 минути почивка, която продължи многократно повече, а след като Георгиев се появи и влезе в залата, заседанието продължи. Скандалът обаче тепърва предстоеше, тъй като Караянчева даде само няколко секунди, в които депутатите да заявят желание за изказване, след което прекрати дебатите. Така се оказа, че депутатите чакаха Георгиев без причина. Самият той също не изяви желание да направи някакво изказване, с което да съобщи мотивите си. Набързо мнозинство от 120 депутати гласуваха „за“, а по 3-ма бяха „против“ и „въздържал се“.

От БСП възразиха, че Караянчева не е видяла вдигнати от тях навреме ръце, които сигнализират желание за изказване и е прекратила прибързано дебатите. Народният представител Таско Ерменков беше категоричен, че е пожелал навреме да говори, но Караянчева не му е дала тази възможност. Той призова гласуваното решение за освобождаването на Георгиев без дебати да бъде отмененото, но това искане не беше уважено от председателя на парламента.

Неговият колегата Красимир Янков нарече поведението на „арогантно“ и сподели мнение, че оставката се случва сега, за да бъде отвлечено вниманието на обществото от други казуси. Крум Зарков пък добави, че случилото се е подигравка с българското общество, с институцията и със служителите на антикорупционния орган. Той посочи, че Георгиев е трябвало да декларира, че решението му е взето свободно, както и да сподели какво е постигнал, какво не е и защо напуска.

„В момента замитате проблемите под килима, но всяко замитане вдига такъв прах, че има опасност да задушим демокрацията“, обобщи Таско Ерменков.

Менда Стоянов от ГЕРБ иронично коментира, че от БСП не са дали навреме знак, че искат да се изкажат, а Караянчева може би е трябвало да ги търси по стаите и ресторантите наоколо, за да предизвика дебат. Нито веднъж не беше повдигат въпроса дали самите управляващи нямат желание да научат защо Георгиев подава оставка и защо те самите не пожелаха да участват в дебатите. ДПС по никакъв начин не участва в разправията, подобно на „Обединение патриоти“ и ВОЛЯ.

Пламен Георгиев беше един от основните „герои“ в скандала „Апартаментгейт“. Журналистически материали и разследване на „Антикорупционен фонд“ разкриха несъответствия в подадените от шефа на КПКОНПИ имотни декларации, а впоследствие стана ясно, че Георгиев притежава незаконна постройка, включваща сауна, на покрива на жилищния блок, в който живее.

Въпреки че през април „Контрол по строителството“ на столичния район „Слатина“ издаде акт за събаряне на кичозната тераса, актът беше отменен от Столична община и постройката не беше съборена. Последва оставка на директор на общинския „Строителен контрол“ – арх. Влади Калинов, който отмени решението за събаряне. В момента постът е овакантен, а казусът се върна в ръцете на районния кмет на София Наталия Стоянова, като се очаква повторната проверка на терасата да приключи през август.

Докато тече проверката на прокуратурата и данъчните срещу Георгиев, той изпълни заръката на премиера Бойко Борисов и излезе в дълга отпуска. Проверката все още не е приключила. Самият той от самото начало заяви, че публикациите срещу него са „атака на олигарски, които комисията разследва“ и че за първи и последен път коментира тези „компроматни глупости“.

В началото на април парламентарната група на БСП внесе в деловодството на парламента необходимите подписи за отстраняване на Георгиев от поста. Проекторешението беше разгледано от парламентарната комисия за противодействие на корупцията, но не се стигна до гласуване в зала, тъй като депутатите от мнозинството решиха да изчакат проверката на прокуратурата. Георгиев обаче не дочака нейния резултат и в крайна сметка подаде оставка пред парламента, който го избира на поста, а часове по-късно беше фактически освободен.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар