В категории:България

Отмяна на демокрацията или необходими мерки? Парламентът отмени редовните си заседания

Народното събрание прие решение, според което ще работи извънредно само по законопроекти, свързани с извънредното положение. Зад решението, което според управляващите има за цел да ограничи риска от разпространение на коронавируса в пленарната зала, застанаха всички партии, с изключение на БСП

Снимка: parliament.bg

С мнозинство от 115 гласа „за“ и 65 „против“ Народното събрание прие решение, с което отменя редовните си заседания по време на извънредното положение в страната, въведено заради пандемията от COVID-19.

По време на извънредното положение Народното събрание ще заседава само по законопроекти и актове, свързани с извънредната ситуация.

„За“ предложението на председателя на парламента Цвета Караянчева гласуваха депутати от всички групи, с изключение на БСП, които бяха против.

Извънредното положение бе въведено на 13 март с решение на парламента и е до 13 април. През този период парламентарният контрол ще бъде в писмена форма, според гласуваното днес решение, но парламентарните комисии ще продължат работа.

По време на извънредното положение извънредни заседания на Народното събрание ще се свикват според в момента действащите разпоредби – от председателя на парламента или с подписите на 48 депутати, както и от Министерския съвет или от президента. Опозицията в лицето на БСП разполага с необходимия брой депутати, за да го свиква заседания, но ще може да го прави само по повод законопроекти, свързани с извънредното положение.

Предложението редовните заседания всеки вторник, сряда и четвъртък да бъдат отменени, беше прието след горещи дебати, продължили близо 3 часа, в които по традиция бяха засегнати темите за Народния съд, Чернобил и много други обичайни за родния законодателен орган политически „дъвки“.

Сред мотивите за заседания само при необходимост е, че в Народното събрание не може да се спазва изискването хората да седят на два метра разстояние, както и да се спре вентилацията, заради което пленарната зала става развъдник на заразата от коронавирус. Те бяха подкрепени от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и ВОЛЯ, а от БСП бяха категорични, че демокрацията е под заплаха, върви се към диктатура и парламентът абдикира.

Ако се разболее един, блокира целия процес

„Не може да искаме цялата страна да е в карантина, която все повече се затяга, а ние да не спазваме социалното дистанциране. Ние сме подвластни на заразата и не можем да станем нейни разпространители“, каза председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ, цитирана от „Дневник“. Според нея основният риск в момента е някой от депутатите да се разболее, а всички останали да са в карантина и парламентът наистина да спре работа.

„Вирусът няма да ни пита депутати ли сте и да ни подмине. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък, роднина, администрация или журналисти“, попита Караянчева. Според нея ще има критики, че това решение е в полза на изпълнителната власт, че ще ни управляват двама генерали и др., но проблемът бил че някои депутати няма да се гледат по телевизията.

Според Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ редовните сбирки на парламента нямат смисъл, тъй като когато коронавирусът се появи сред депутатите, работата наистина ще блокира. Той помоли БСП да не разпространява фалшиви новини, а Корнелия Нинова – да не се държи като жълт вестник. По думите му не е вярно, че парламентът се разпуска.

„Важно е, като се наложи, да бъде свикано Народното събрание и да се вземе решение. Няма проблем – нека ни покоси заразата. Но като ни покоси, няма да има кой да гласува тук мерки. Това е целта на БСП – да стане по-голяма криза“, каза Ангелов. Той призова всички да станат доброволци, а не да говорят лъжи от трибуната.

Според зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП това решение все повече руши парламентаризма и доверието в институцията, а България е единствената страна, в която в тази криза демокрацията е поставена под изпитание.

„Вие не намерихте начин парламентът да бъде полезен, а го превръщате в гумен печат на правителството. Ние от опозицията ще се борим за демокрацията, а рано или късно вие ще платите цената. Този парламент трябва да бъде свикан само веднъж – да гласува оставката на правителството“, каза Кристиан Вигенин. Според него някои медии ще започнат да заглушават опозицията.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов призова БСП да се смири пред болестта, защото пред нея и пред смъртта всички са еднакви. Той каза, че сестра му е лекар на първия фронт и е заразена с коронавирус. Накрая каза: „Ако вие имате сърца… Нека всеки един от нас помага, а да не политиканстваме“.

„Вие искате да управлявате с укази, декрети, пресконференции, подопечни журналисти. Това е диктатура“, каза Валери Жаблянов от БСП. Според него ГЕРБ абдикира и слиза под собствената си съвест, а след месеци притеснените сега граждани ще им поискат сметка. Накрая заяви, че изпитва неудобство от ДПС, която уж се е борела за права и свободи. Както и че ГЕРБ се отказва от същността си да представлява народа.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки каза, че БСП страда заради безразличието на избирателите си, което се видяло при тримесечното миналогодишно отсъствие на социалистите от парламента. По-късно той направи декларация от името на група с искане за по-ниски цени на горивата.

В отговор на критиките на БСП Цвета Караянчева каза, че ГЕРБ бди да не се върне Народният съд, за който Валери Жаблянов твърди, че е „необходимо и неизбежно правосъдие“, както и да не се повтори аварията в Чернобил. Тя каза, че на нея ѝ стига, ако могат да спасят човешки животи.

„Който замени свобода за сигурност, губи и двете“

„Някой даде безконтролна и крайна власт на лекари-генерали, които да ни пазят от заразата. Но в нашата страна е пълно с хора, които се страхуват не само от болестта, а и от безработица и глад“, каза Антон Кутев от БСП. Според него управляващите се вкарват в политическа криза и рушат не само собственото си бъдеще, но и това на държавата.

„Който заменя свобода за сигурност – губи и двете“, каза Явор Божанков от БСП. Според него права, за които поколения българи са се борили, ще паднат, а милиони средства ще се похарчат без контрол.

Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов попита социалистите защо като искат да работят – половината парламентарна група отсъства днес, а другите червени депутати не носят маски. Той помоли Валери Жаблянов, когото нарече Жаборанов, да не вика от трибуната, а да се държи културно. В отговор депутатът от БСП каза, че според щаба здрави граждани не е необходимо да носят маски.

„Цяла България нази гледа“, каза Филип Попов от БСП. Според него Народното събрание е гарант срещу самозабравянето на всеки деспот. По думите му помощта на народните представители трябва да бъде осъществена чрез тяхната работа.

„Опиват се да ни убедят, че най-голямата заплаха за разпространението на коронавируса е парламентът. Искате да прикриете страх и абдикация, но мерките трябва да се вземат от Народното събрание, а не от щабове и правителство. От конституционна извънредност минаваме към фактическа – извън реда сме. Не виждам как суспендирането на Конституцията ще ни помогне да преборим коронавируса“, каза Крум Зарков от БСП. Според него скриването няма да помогне на никого.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ каза, че няма разпускане на парламента, защото всеки ще може да го свика. Според него карантината има и добри страни – да се затворим вкъщи и да помислим върху собствените си глупости. „Успокойте се, приберете се вкъщи, съберете се“, обяви още Биков.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов каза, че парламентът ще заседава още следващата седмица за промени в Закона за енергетиката, чрез които ще се върнат пари от надплатени сметки на бизнеса след намаление на цени.

„Аз съм млад. По статистика трябва по-леко да го изкарам. Но съм и родител, имам приятели, не искам да ставам причина да се разпространява вирусът“, каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Проф. Станислав Станилов от „Атака“ каза, че до известна степен думите на БСП са верни, но това е само теория. В момента обаче сме изправени пред пропаст, наречена пандемия, а наистина парламентът може да стане разсадник на вируса. Той призова да спре дебатът. По думите му премиерът Бойко Борисов за пореден път е изпреварил събитията със своя инстинкт, заради което и е на власт толкова години.

БСП отказали всички варианти за дистанционна работа

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че от две седмици партиите в парламента правят опити да намерят консенсус как да работят народните представители, защото те трябва да осъществяват контрол над изпълнителната власт. Консенсус нямало, тъй като БСП отхвърлила всички предложения – дистанционно гласуване, гласуване на подпис, заседания в намален състав, специален график на заседанията, ред за приемане на закони. Той каза, че по Конституцията Народното събрание е постоянно действащ орган, който сам определя начина, по който заседава. Накрая каза, че първо е правото на живот, което парламентът в момента не защитава.

„Ние от 20 дни се правим на герои и на безсмъртни в тази зала. Ние застрашаваме правото на живот на тези, с които волю или неволю се срещаме“, каза още Йордан Цонев. Той обясни, че нито Конституцията, нито правилника ще бъдат нарушени, ако депутатите гласуват от кабинетите си, но социалистите не се съгласили.

Според него присъствието на тази трибуна от БСП се смята като възможност постоянно да се води битка за избирателите, заради което социалистите не се съгласили на нито един вариант. Той обяви, че е откровена лъжа, че парламентът спира да работи. „Ние ще продължим да работим, но няма да се правим на герои“, каза още Цонев.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ тези, които рушат демокрацията, са не управляващите, а – социалистите. Той призова опозицията за алгоритъм за работа, който да е гъвкав. Накрая попита защо БСП отменя прекия избор на лидер през април, ако няма заплаха.

„Венецът на безконтролната власт“

В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към гражданите и обяви, че днес моментът е исторически. „Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България“, обяви Нинова и разкритикува правителството – дало на народа само живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие.

„Ако сме загрижени за здравето на хората, не трябва да абдикираме, а да гледаме предложения частните болници да се изравнят на държавните и да помагат, как да помогнем на застрашените от фалит и др. Тук трябваше да е премиерът и да гласуване актуализация на бюджета. Патриотите трябваше да внесат предложение минималната пенсия да стане 300 лв. Това е истинска загриженост, а не да си бягаме вкъщи“, каза още Корнелия Нинова. По думите ѝ днес се слага венецът на безконтролната власт и ще се заметат всички злоупотреби на ГЕРБ от последните години.

„По време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание на 13 март 2020 г., Народното събрание провежда пленарни заседания само по законопроекти и проекти на актове, свързани с обявеното извънредно положение. Парламентарният контрол в този период се осъществява само с писмени отговори на въпроси и питания. По време на извънредното положение, извънредни пленарни заседания се свикват при условията и реда на чл. 78 ог Конституцията на Република България и чл. 46 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“, гласи приетото решение.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар