В категории:България

Официални резултати: ГЕРБ понася удари, но остава спокойно на върха

Централната избирателната комисия публикува официалните резултати от проведения първи тур на изборите за местна власт. Вижте информация, анализ и графики за най-интересното, което се случи на 27 октомври в цялата страна. Колко областни градове печелят ГЕРБ и каква е загубата им спрямо четири години по-рано? Къде ще има балотажи и между кого? Бележи ли прогрес БСП, къде се случва това и на какво се дължи? Каква е финалната разлика между кандидатите в София? Колко сбъркаха социолозите? Колко събраха малките десни формации, подкрепящи Мая Манолова? И още…

Карта на областните градове след първия тур на местните избори. Източник: ЦИК

Управляващата партия ГЕРБ печели на първи тур осем областни града, показват официалните резултати при 100% преброени протоколи на Централната избирателна комисия. Това са: Враца, Стара Загора, Бургас, Хасково, Габрово, Велико Търново, Кюстендил и Монтана.

В седем от тях ГЕРБ управляваше и досега, а вече може да прибавим и Монтана, чиито дългогодишен кмет спечели като кандидат на местна коалиция през 2015-та, но на тези избори беше подкрепен и от ГЕРБ.

В още 16 областни града ГЕРБ е на балотаж – Варна, Видин, Перник, София, Благоевград, Плевен, Ловеч, Пловдив, Смолян, Русе, Търговище, Сливен, Силистра, Добрич, Разград и Шумен.

От тях в 10 случая партията на Бойко Борисов ще се изправи срещу кандидат на БСП или подкрепен от нея – такива са случаите в Перник, Благоевград, София, Ловеч, Смолян, Русе, Сливен, Шумен, Разград и Силистра.

В пет областни града ГЕРБ ще се изправи срещу кандидат, който не е издигнат или подкрепен от БСП. Това са Варна (балотаж с „Възраждане“), Търговище (балотаж с ДПС), Видин (балотаж със СДС и дясно-центристки партии), Добрич (балотаж с ДБГ, НДСВ и други) и Плевен, където ГЕРБ е на балотаж срещу настоящия кмет, издигнат като независим кандидат.

БСП ще се яви на два балотажа в областни градове срещу кандидати, които не са от ГЕРБ. Това са Пазарджик, където излиза срещу настоящия кмет и Ямбол, където се изправя срещу изненадващ опонент – кандидатът на партия „Пряка Демокрация“, който има първи резултат.

ДПС затвърждава за пореден път своя бастион Кърджали, където печели на първи тур.

Кои са избраните кметове?

Още на първи тур запазват своя пост – Димитър Николов (Бургас), Калин Каменов (Враца), Живко Тодоров (Стара Загора), Петър Паунов (Кюстендил), Таня Христова (Габрово), Даниел Панов (Велико Търново) и Златко Живков (Монтана) от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов затвърждава кметското място и в Хасково, но името на градоначалника е ново – Станислав Дечев. Кмет остава и Хасан Азис от ДПС в Кърджали.

Битката за София

За първи път от 2005-та година насам в столицата София ще има балотаж – между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. За последно това се случи преди 14 години, когато регистрираният като независим кандидат Бойко Борисов (38.11%) се изправи на балотаж срещу Татяна Дончева (23.19%). Последваха три поредни победи за Йорданка Фандъкова още на първи тур (2009, 2011, 2015).

Настоящият градоначалник, зад който застават ГЕРБ и СДС, ще се изправи на балотаж в София срещу доскорошния омбудсман и бивш зам.-председател на Народното събрание от БСП – Мая Манолова, която се яви като независим кандидат и беше подкрепена от БСП и няколко по-малки партии като ДБГ, АБВ, НДСВ, ЗНС, Движение 21, Движение Заедно, ВОЛТ и други.

Официални резултати при 100% обработени протоколи. Източник: ЦИК

Официалните резултати показват преднина от около 8,5% за Йорданка Фандъкова, която печели първия тур с 36.37% срещу 27.79% за Мая Манолова. В брой гласове Фандъкова печели 161 909 гласа, а Манолова – 123 714. Настоящият кмет губи над 76 000 гласа спрямо изборите през 2015-та година.

На трето място в изборната надпревара в София се нарежда кандидатът на „Демократична България“ Борислав Игнатов, който събира 12.20% или 54 330 гласа. Четвърти е независимият кандидат Борис Бонев, издигнат от гражданското сдружение „Спаси София“. Бонев напълно опровергава социологическите прогнози и печели 10.77% или 47 936 гласа. Далеч след него се нареждат Ангел Джамбазки (3.90%), Волен Сидеров (1.44%) и други.

Провал за десните патерици на Манолова, ГЕРБ и ВМРО с мнозинство

С най-много места в общинския съвет в София отново ще бъде ГЕРБ, който печели 32.68% от вота за общинския съвет и ще има 27 общински съветници. Втори са БСП с 18.05% от гласовете, които им отреждат 15 съветници. На трето място в Столичния общински съвет ще бъде групата на „Демократична България“, която взима 14.52% от гласовете и ще има 12 общински съветници. ВМРО печели 4.82% от гласовете и ще има четирима съветници, Борис Бонев влиза като независим съветник с над 10% от гласовете, тъй като независимите кандидати нямат право на листи, а последните два мандата са за „Атака“, които имат 1.87%.

Това означава, че ГЕРБ и ВМРО, които управляват заедно на национално ниво, събират общо 31 общински съветници, което е мнозинство в 61-местния столичен общински съвет.

Най-близо до мандат, но без да успяват да го вземат, остават Българска социалдемократическа партия (6 485 гласа или 1.61%) и независимият кандидат Гергин Борисов (6 343 гласа, 1.58%), който беше вторият човек на „Спаси София“ в битката за място в столичния общински съвет.

Пълен провал регистрират листите на заявилите подкрепа към Мая Манолова по-малки формации, които остават без нито един общински съветник. Листата на ДБГ, НДСВ, Път на младите, ЗНС печели 3 289 гласа или 0.82%, което е двойно по-малко от необходимото за влизане в местния парламент. „Движение Заедно за промяна“, включващо формацията на Александър Томов „ЗАЕДНО“ и ВОЛТ на Настимир Ананиев печели дори по-малко – 3 174 гласа или 0.79%.

Най-добре се представя АБВ с 3 837 гласа (0.95%), но листата с водач бившия вицепремиер Ивайло Калфин също остава далеч от място в общинския съвет на столицата и губи досегашните си трима общински съветници. За сравнение, през 2015-та година АБВ взима 13 635 гласа с водач на листа и кандидат за кмет Георги Кадиев. Самият Кадиев, който този път се яви като кандидат за кмет на партия „Свобода“, печели 1 369 за кмет и 932 като водач на листата. „Движение 21“, които също застанаха зад Манолова, печелят 2 737 гласа или 0.68%.

От подкрепящите Мая Манолова партии, които се явиха със свои листи за общински съветници, мандати получават единствено БСП.

Ако разгледаме отново гласовете на всички партии, които не издигнаха собствен кандидат за кмет, а подкрепиха Мая Манолова, и приемем хипотезата, че гласувалите за тях в бюлетината на общински съветници са отбелязали номера на Манолова в бюлетината за кмет, то сметките показват, че тя е успяла да привлече около 38 000 гласа над резултата на БСП и по-малките формации, които я подкрепяха.

Колко губи ГЕРБ в областните градове?

Сравнение между резултатите на ГЕРБ през 2015-та и през 2019-та година в областните градове (натисни за по-голям размер)

Спрямо местните избори през 2015-та година, ГЕРБ видимо бележи отстъпление, но остава първа сила с голям превес. Като брой областни градове, спечелени директно от ГЕРБ на първи тур на последните избори и на настоящите, резултатът не е особено променен – осем сега срещу десет преди четири години.

Сравнение при броя гласове в отделните областните градове на първи тур, обаче, дава различна картина. В 20 от 27 областни града ГЕРБ печели по-малък брой гласове, отколкото преди 4 години. Най-голямата загуба на гласове логично е в най-големия областен град – столицата София – където Йорданка Фандъкова печели близо 77 000 гласа по-малко, отколкото през 2015-та година.

Около 26 000 по-малко са гласовете във Варна, 23 000 – в Бургас, 15 000 в Русе, около 13 000 в Стара Загора. В процентно отношение едно от най-сериозните отстъпления е в Ямбол, където от почти 55% преди 4 години, в неделя ГЕРБ печели едва 17,3% от гласовете. Сериозна загуба има и в Благоевград – около 10 000 гласа или 25,7% при 58% преди четири години. В Русе управляващите губят над половината от доверието за себе си – 53% през 2015-та срещу 25% днес.

Повече гласове за кандидати на ГЕРБ са спечелени във Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Перник, Сливен и Търговище. Най-много расте резултатът на управляващите във Враца, където настоящият кмет Калин Каменов става най-успешният градоначалник за ГЕРБ на тези избори в областните градове с близо 73% подкрепа – повече дори от Димитър Николов в Бургас и Живко Тодоров в Стара Загора.

Случаят в Монтана заслужава уточнението, че макар на хартия ГЕРБ да скача от 24% на 72%, трябва да се има предвид, че този път партията на Бойко Борисов реши да подкрепи настоящия, дългогодишен кмет Златко Живков, който предишния път спечели изборите със сходен резултат и без подкрепата на ГЕРБ.

В два случая – Силистра и Перник – ГЕРБ печели повече гласове като общ брой, но по-малко като процент от гласувалите спрямо четири години по-рано. И в двата града партията е на балотаж с БСП, които имат втори резултат.

Общо в областните градове за ГЕРБ са гласували на местните избори през 2019-та година около 564 хиляди души, а четири години по-рано – около 780 хиляди души, което означава около 216 хиляди гласа по-малко.

БСП пълзи нагоре

Сравнение между резултатите на БСП през 2015-та и през 2019-та година в областните градове (натисни за по-голям размер)

Сходно сравнение между резултатите на БСП на предишните местни избори и на тези, показва прогрес на партията на Корнелия Нинова, макар все пак те да не успяват да спечелят на първи тур нито един областен град. БСП подобрява резултатите си в 19 от 27 областни града, като е задължително уточнението, че на места партията не издига официално свой кандидат, а подкрепя независим такъв. Най-показателен е случаят със София, на който се дължи и голяма част от общия брой на допълнителните гласове, спечелени от БСП тази неделя спрямо четири години по-рано.

Във Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян и Търговище БСП отстъпва в общ брой гласове спрямо 2015-та година, а във всички други областни градове събира подкрепата на по-голям брой хора.

Ако изключим специфичния случай „София“, където кандидатът за кмет, подкрепен от БСП печели над 90 000 гласа повече, отколкото през 2015-та имаше техният кандидат Михаил Мирчев, най-голямо е покачването в Русе, а именно +12 102 гласа.

Общо БСП печели малко над 112 000 гласа повече за своите кандидат-кметове в областните градове, но над 90 000 от тях се дължат на София.

Същевременно БСП отново преживява тежки загуби в най-големите градове, с изключение на  столицата, като Пловдив и Варна, където печели съответно около 10% и 14% от гласовете, макар да бележи прогрес и на двете места. Нещо повече – в тези два града ще има балотажи, но БСП няма да участва на тях за сметка съответно на ВМРО и „Възраждане“. Сериозни са пораженията отново и в Бургас и Стара Загора, макар партията на Корнелия Нинова да намалява малко разликата с ГЕРБ, които обаче отново печелят категорично на първи тур. Към тази група можем да прибавим и Враца, където БСП бележи най-сериозния си отлив – около 7000 гласа.

Социологически неволи

Четири от социологическите агенции, както и фантомната организация „Барометър България“, свързана с ВМРО, успяха да познаят, че Йорданка Фандъкова ще спечели първия тур на изборите. Преди вота единствено „Маркет Линкс“ даде преднина на Мая Манолова.

Сериозни грешки обаче не липсваха, като най-фрапантни са отклоненията в данните, свързани с независимия кандидат Борис Бонев, както и с евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Първият беше значително подценен от агенциите, а вторият – надценен.

Така например „Сова Харис“ даде на Бонев едва 0.8% от гласовете, а той спечели около 13 пъти повече. Други като „Медиана“ не бях много по-далеч – 1.5% прогноза, а никоя агенция не даде дори над 5%. Всички агенции, с изключение на „Маркет Линкс“ (които бяха най-близо и до резултата за Бонев), дадоха на Ангел Джамбазки повече гласове, отколкото той спечели реално. В следващата графика са включени и данните от „Барометър България“, които оставяме без коментар.

Социологически прогнози и официални резултати. Важно е да се има предвид, че данните на различните агенции са при различна основа – от всички имащи право на глас или само от гласуващите. За повече информация за отделните проучвания – вижте тук.

ИЗБРАНИ КМЕТОВЕ И БАЛОТАЖИ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2019-ТА ГОДИНА В ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ, ПЪЛЕН СПИСЪК:

БЛАГОЕВГРАД:
Атанас Камбитов (ГЕРБ) – Румен Томов (независим, БСП)

БУРГАС:
Димитър Николов (ГЕРБ)

ВАРНА:
Иван Портних (ГЕРБ) – Костадин Костадинов („Възраждане“)

ВЕЛИКО ТЪРНОВО:
Даниел Панов (ГЕРБ)

ВИДИН:
Огнян Ценков (ГЕРБ) – Цветан Ценков (СДС, НДСВ и др.)

ВРАЦА:
Калин Каменов (ГЕРБ)

ГАБРОВО:
Таня Христова (ГЕРБ)

ДОБРИЧ:
Йордан Йорданов (ДБГ, НДСВ и др.) – Надежда Петкова (ГЕРБ, СДС)

КЪРДЖАЛИ:
Хасан Азис (ДПС)

КЮСТЕНДИЛ:
Петър Паунов (ГЕРБ, СДС, ВМРО, ДБГ и др.)

ЛОВЕЧ:
Радина Банкова (БСП) – Корнелия Маринова (ГЕРБ)

МОНТАНА:
Златко Живков (СДС, ГЕРБ, ВМРО и др.)

ПАЗАРДЖИК:
Тодор Попов („Новото време“) – Благо Солов (БСП)

ПЕРНИК:
Вяра Церовска (ГЕРБ) – Станислав Владимиров (БСП)

ПЛЕВЕН:
Георг Спартански (независим) – Мирослав Петров (ГЕРБ)

ПЛОВДИВ:
Здравко Димитров (ГЕРБ) – Славчо Атанасов (ВМРО, НФСБ)

РАЗГРАД:
Денчо Бояджиев (БСП) – Валентин Василев (ГЕРБ)

РУСЕ:
Пенчо Милков (БСП) – Диана Иванова (ГЕРБ)

СИЛИСТРА:
Юлиян Найденов (ГЕРБ) – Момчил Неков (БСП)

СЛИВЕН:
Стефан Радев (ГЕРБ) – Кольо Милев (БСП)

СМОЛЯН:
Николай Мелемов (ГЕРБ) – Стефан Сабрутев (БСП)

СОФИЯ:
Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) – Мая Манолова (независим, БСП)

СТАРА ЗАГОРА:
Живко Тодоров (ГЕРБ)

ТЪРГОВИЩЕ:
Дарин Димитров (ГЕРБ) – Хамди Илиязов (ДПС)

ХАСКОВО:
Станислав Дечев (ГЕРБ)

ШУМЕН:
Любомир Христов (ГЕРБ) – Венцислав Венков (БСП)

ЯМБОЛ:
Валентин Ревански („Пряка демокрация“) – Катя Георгиева (БСП)

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар