В категории:България

Резултати от II тур: Картата се обагри, но остава предимно синя

ГЕРБ успя да запази София, макар гласовете за Мая Манолова и „не подкрепям никого“ да са общо повече, отколкото за Йорданка Фандъкова. Каква е общата равносметка в областните градове след публикуването на официалните резултати?

Управляващата на централно ниво партия ГЕРБ губи няколко областни града спрямо местните избори преди 4 години, но запазва увереното си предимство пред останалите политически формации. ГЕРБ ще има свой кмет в 17 областни града, БСП – в четири, а ДПС, СДС, ДБГ и „Пряка демокрация“ – в по един. Преди четири години ГЕРБ спечели изборите в 22 областни града.

Партията на Бойко Борисов запазва София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Силистра, Смолян, Сливен, Търговище, Шумен, Хасково и добавя кметско място в Монтана. Същевременно губи Видин, Перник, Благоевград, Русе, Ямбол и Разград.

БСП се завръща на картата и след като през 2015-та година не успя да спечели нито един областен град, този път ще има кметове в Перник, Благоевград, Русе и Разград – всичките след балотажи срещу ГЕРБ. ДПС запазва Кърджали, независимият Тодор Попов запазва Пазарджик, а със същите кметове остават Плевен и Добрич, които преди 4 години бяха издигнати от Реформаторския блок, но днес са съответно независим и издигнат от ДБГ. Видин се печели от кандидат на СДС, а Ямбол – от кандидат на партия „Пряка демокрация“.

Окончателно избрани кметове на областните градове:

Благоевград – Румен Томов (независим, подкрепен от БСП)
Бургас – Димитър Николов (ГЕРБ)
Варна – Иван Портних (ГЕРБ)
Велико Търново – Даниел Панов (ГЕРБ)
Видин – Цветан Ценков (СДС)
Враца – Калин Каменов (ГЕРБ)
Габрово – Таня Христова (ГЕРБ)
Добрич – Йордан Йорданов (ДБГ)
Кърджали – Хасан Азис (ДПС)
Кюстендил – Петър Паунов (ГЕРБ)
Ловеч – Корнелия Маринова (ГЕРБ)
Монтана – Златко Живков (ГЕРБ)
Пазарджик – Тодор Попов (независим)
Перник – Станислав Владимиров (БСП)
Плевен – Георг Спартански (независим)
Пловдив – Здравко Димитров (ГЕРБ)
Разград – Денчо Бояджиев (БСП)
Русе – Пенчо Милков (БСП)
Силистра – Юлиян Найденов (ГЕРБ)
Сливен – Стефан Радев (ГЕРБ)
Смолян – Николай Мелемов (ГЕРБ)
София – Йорданка Фандъкова (ГЕРБ)
Стара Загора – Живко Тодоров (ГЕРБ)
Търговище – Дарин Димитров (ГЕРБ)
Хасково – Станислав Дечев (ГЕРБ)
Шумен – Любомир Христов (ГЕРБ)
Ямбол – Валентин Ревански (Пряка демокрация)

Важно уточнение е, че избраният за кмет на Благоевград Румен Томов официално е независим кандидат, подкрепен от БСП, а кметът на Монтана Златко Живков запазва своя пост, но този път беше издигнат от коалиция, включваща и ГЕРБ. Формално кметът на Пазарджик Тодор Попов се води издигнат от местна коалиция „Новото време“, докато преди 4 години беше независим, но това се дължи на желанието му да има своя листа.

Струва си да се отбележи, че в Шумен и Ловеч, победата на ГЕРБ идва с изключително минимална преднина. Любомир Христов от ГЕРБ изпреварва в Шумен кандидата на БСП Венцислав Венков със 77 гласа (12 538 срещу 12 461). Корнелия Маринова от ГЕРБ изпреварва Радина Банкова от БСП в Ловеч с 347 гласа (8 395 срещу 8048).

ГЕРБ удържа София, под 2% от всички решиха битката

За първи път от 2005-та година насам кметът на столицата София беше решен след балотаж. Настоящият градоначалник Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) успя да спечели повече гласове от претендента Мая Манолова (независим, подкрепен от БСП и други).

Макар през целия ден екзитполовете и различни онлайн медии да даваха преднина на Фандъкова от около 10%, в крайна сметка зам.-председателят на ГЕРБ печели изборите с 49.98% срещу 45.13% за Манолова. 4.89% от гласувалите, са посочили „не подкрепям никого“ в бюлетината.

В брой гласове Фандъкова печели 209 542 гласа, а Манолова – 189 176. Това прави разлика от 20 366 гласа, което е 1.9% от всички столичани, имащи право на глас. Сборът от гласовете, събрани от Манолова и гласувалите, отбелязали „не подкрепям никого“, е по-голям от този на гласовете, отишли за избрания градоначалник.

Що се отнася до представителността на новия стар кмет на София Йорданка Фандъкова, тя ще управлява столицата през следващите 4 години с подкрепата на 19.7% от всички, имащи право на глас.

Спрямо първия тур Йорданка Фандъкова добавя 47 633 нови гласа, а Манолова – 65 462. Преди седмица Фандъкова имаше 161 909 гласа, а Манолова – 123 714. Ако се пресметнат новите гласове като процент от спечелените на първи тур, това означава, че Фандъкова е успяла да увеличи резултата си 29,42%, а Манолова – с 52,91% за една седмица между двата тура.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар