В категории:България

Софиянци доволни от Фандъкова, но искат да я свалят

Куриозно жителите на столицата очевидно продължават да не свързват изцяло управлението на града с човека, който е на кметския пост от десет години. В изследването на „Галъп“ прави впечатление и липсата на каквито и да било данни за кандидата на „Спаси София“ – Борис Бонев – макар социолозите да не крият голямата подкрепа на анкетираните за „независим или непартиен кандидат“

Половината жители на София са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на София, но същевременно според едва 18% от тях градът се развива добре в последните години – именно под ръководството на Фандъкова и ГЕРБ.

Това показват данните на „Галъп Интернешънъл“ от сондаж сред пълнолетното население на Столичната община по актуални общество-политически теми. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август и е част от независимата изследователска програма на агенцията.

На въпрос „Как според вас се развива София в последните години“, 46% отговарят „лошо“, а според други 36% развитието е „средно“. Едва 18% отговарят с „добре“. Същевременно на въпрос „Удовлетворени ли сте или не от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на София“, цели 50% отговарят, че са удовлетворени, а 37% не са. 13% не могат да преценят.

На база твърдящите, че ще гласуват със сигурност, Фандъкова би загубила битка на втори тур срещу Мая Манолова, показват още данните. За настоящия кмет биха гласували 40% от решените да упражняват правото си на глас, докато за Манолова – 48%. 13% са решили да гласуват, но още не знаят коя от двете потенциални кандидатки биха подкрепили на евентуален балотаж.

„Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София. Столицата продължава обаче да дава повече възможности за лична реализация. Софиянци се радват на метрото, на наличието на големи зелени площи и на икономическото развитие на града. В същото време, общата критичност към политиците не подминава и столичния град. Това води и до немалки желания за политическа промяна – които проличават и в хипотетичен сблъсък Фандъкова-Манолова“, пишат авторите на изследването.

Социолозите подчертават, че такъв тип телефонни сондажи служат най-вече за формиране на хипотези. И припомнят, че нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова, на този етап са потвърдили, че ще бъдат официални кандидати за кметския пост.

„Като най-големи преимущества на София, респондентите в най-сериозен процент намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктура и т.н. Като най-големи проблеми в София, столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорт, липса на паркинги, чистота и т.н.“

„Галъп интернешънъл“ коментира, че София се различава от останалите градове, които агенцията проверява, най-вече по това, че повечето проблеми в града са в области, свързани с непосредствената среда на живот – не толкова в икономическите перспективи, колкото в качеството на въздух, улици, зелени площи и т.н. „Навсякъде другаде в страната се изтъкват обикновено икономически и социални проблеми, докато в София, заради по-доброто икономическо развитие, хората явно започват да търсят и по-добра среда за живот“, пишат те.

Въпреки високото удовлетворение от работата на Йорданка Фандъкова, от тази на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. „Данните показват, че Йорданка Фандъкова все още като че ли не се свързва докрай с управленския модел на ГЕРБ, т.е. продължава да намира и извънпартийна подкрепа“, посочват от „Галъп“.

Малко по-надолу в публикацията обаче се посочва, че „на страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес“.

„Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур, мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова. Привържениците на „Демократична България“ на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от „Обединените патриоти“ – също, с лек превес за Манолова. На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора (които също обикновено странят от политическия процес) може да реши евентуален балотаж“, пишат социолозите.

Те добавят, че „общото желание за промяна в София е високо“. 56% казват „София да има нов кмет“, а 29% – да остане същият. „Данните свидетелстват ясно, че на принципно ниво общият за общественото мнение в страната критицизъм към властта е достатъчно видим и в София“, анализират от агенцията.

Привържениците на ГЕРБ са почти изцяло удовлетворени от Йорданка Фандъкова. Половината от привържениците на партиите от пространството на „Обединени патриоти“ също са удовлетворени. Сред привържениците на БСП неудовлетворените са две трети, но има и известен дял удовлетворени. Най-голямо недоволство от Фандъкова като че ли личи сред привържениците на „Демократична България“. Когато става дума за промяна на кмета, привържениците на ГЕРБ като цяло не искат такава, но общо една трета са онези от тях, които казват „да има нов кмет“ или се колебаят, т.е. една трета от привържениците на ГЕРБ не могат категорично да номинират Фандъкова за пореден мандат. Привържениците на БСП и „Демократична България“ пък имат най-голямо желание за промяна на кмета. Това желание надделява дори сред привържениците на партиите от „Обединените патриоти“. Желанието за нов кмет надделява категорично и сред симпатизантите на други партии, както и сред дистанцираните от политическия процес.

Анализаторите добавят, че резултатите ясно свидетелстват за натрупано напрежение срещу познатия в София политически стил. „Както обикновено, като отдушник на такова напрежение масовото съзнание търси кандидат, който в по-голяма степен да изглежда надпартиен, непартиен, или дори антипартиен“, пишат авторите на сондажа.

Въпреки тази констатация, от „Галъп“ не предоставят никаква информация за евентуалната настояща подкрепа към независимия кандидат за кмет Борис Бонев, издигнат от гражданската платформа „Спаси София“. Въпреки че бе първият кандидат за поста, който обяви официално своята кандидатура, Бонев е споменат едва веднъж в края на публикацията на „Галъп“ и то в контекста на нагласите не за кметското място, а за общинския съвет.

„Макар да не е ясно дали и как ще могат да участват и в надпревара за общински съвет, личат също имената на кандидата за кмет Борис Бонев, на Десислава Иванчева – хората ги споменават. Личат и отговори от типа „независим кандидат“ и т.н.“, гласи единственото изречение, в което е коментиран Бонев.

Същевременно прави впечатление много сериозният процент, който социолозите изтъкват в полза на Движение „България на гражданите“ – цели 3%, въпреки че формацията дори не взе участие в европейските избори. На върха, към месец август, сред изразилите намерение твърдо да гласуват, 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% за „Демократична България“, 6% за ВМРО.

Според проучване на „Маркет линк“ по поръчка на „Офнюз“ в средата на август, Манолова води с 28% срещу 23% за Фандъкова на трети тур, а Бонев е трети със 7% подкрепа.

Сондажът е възложен, проведен и финансиран от „Галъп Интернешънъл“, проведен е сред 802 души по телефона между 5 и 9 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 10 хиляди души.
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар