Манолова потегли към избори с протест и антикризисни мерки (видео и снимки)

Пред Министерския съвет в София Мая Манолова обяви „19 мерки за следващите 19 месеца с цел възстановяване от Covid-19 и от управлението на Бойко Борисов“

Бившият омбудсман, кандидат за кмет на София, депутат от БСП и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова даде очаквана заявка за участие на следващите парламентарни избори. Манолова, която основа своето движение „Изправи се.БГ“ след изборите за кмет на София, където отстъпи на балотаж на Йорданка Фандъкова, организира протест пред Министерския съвет в София.

„Борисов няма план, но ние имаме. Това е нашият план как държавата ще застане до гражданите, а не срещу тях. Държавата ще бъде омбудсман, а не мащеха за обикновените хора. Алтернатива има. Когато се изправим, всички сме алтернативата“, заяви Манолова по време на протеста, организиран заедно с майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“.

Манолова заяви, че обявява „икономическа пътна карта за бързо възстановяване на работните места и икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца“, като предложи 19 мерки с хоризонт следващите 19 месеца.

„С тази пътна карта ще се явим на парламентарните избори. Имаме план. Предлагаме тези 19 мерки контра-COVID-19, с които за следващите 19 месеца, до края на 2021 г., ще съживим икономиката след срива с коронавируса. Поне толкова време ще е необходимо държавата да излезе от кризата, която се дължи не само на COVID-19, но и на управленската немощ на „Борисов-3“. Борисов не е единствен“, добави тя.

От пресцентъра на „Изправи се.БГ“ съобщават, че за протеста в София са дошли привърженици на организацията от над 24 града – Русе, Велико Търново, Добрич, Варна, Шумен, Ловеч, Пазарджик, Благоевград, Сливен, Смолян и други.

Хората на Манолова подчертават в съобщението си до медиите, че да подкрепят протеста са дошли „представители на малкия бизнес, самонаети лица, таксиметрови шофьори, розопроизводители, лекари, земеделски производители, пчелари, готвачи, сервитьори и представители на други общности“.

Снимки: https://izpravise.bg/

На протеста присъстваха различни политически фигури от малки дясноцентриски формации, които подкрепиха Манолова по време на изборите за кмет на София – Настимир Ананиев от „ВОЛТ“, Димитър Делчев от „Движение България на гражданите“ (и двамата бивши депутати от Реформаторския блок) и други. Опозиционно-патриотична реч пред протестиращите държа и генерал Димитър Шивиков, който на евроизборите беше кандидат за евродепутат от управляващата заедно с Бойко Борисов партия ВМРО.

По време на своята реч Манолова заяви, че „ще работи за това обикновените граждани да станат първа политическа сила“ и в следващите 19 месеца ще съсредоточи усилията си в четири цели – „бързо възстановяване на работните места на хората, създаване на заетост чрез семейните стопанства, социална подкрепа за обикновените хора и мерки за насочена подкрепа от държавата към малкия и семеен бизнес за създаване на работни места“.

По първата цел – възстановяване на работните места – Манолова обяви Национална програма „Работа за всеки“ чрез фокусирани усилия на държавата да стимулира откриването на нови работни места в над 320 хил. микро- и малки фирми, които да наемат нови работници.

„Национална програма „Работа за всеки“ е на стойност 2,5 млрд. лв. Това е мащабна инициатива за възстановяване на трудовата заетост чрез субсидирано увеличаване до 50 % на работещите в микро-, семейния и малкия бизнес“, обяви Манолова.

Тя посочи, че целевата група са около 320 хил. семейни и малки фирми, в които по програмата работодателят ще може да наеме до 50% допълнително работници на пълно или съкратено работно време. Държавата да заплаща минимална работна заплата и осигуровки на всяко допълнително новооткрито работно място за срок от 19 месеца и със задължение работникът да бъде запазен на работа още поне 6 месеца след това, предлага Манолова.

„До момента, в най-острата фаза на кризата, под 15 млн. лв. са достигнали до работещите за запазване на работните места“, каза тя. Програмата ще се захранва от ресурса от 2/3 за заетост, който правителството признало, че не може да оползотвори, обясни Манолова.

Тя обяви и мярката „България е моето вкъщи”, насочена към българските сезонни работници, които традиционно заминават за чужбина. По тази мярка ще се насочи публичен ресурс за заплати и осигуровки към работодатели, които да наемат за сезонна работа български сезонни работници в сектори като туризъм, селско стопанство и друга сезонна работа. „В Гърция ежегодно заминават над 70 хил. българи за сезонна работа. Мястото им е тук, те трябва да се съберат със семействата си, а децата им трябва да се раждат в България“, обяви Манолова.

Друга мярка по Националната програма „Работа за всеки“ е мярката „Вече съм активен” за хора между 18 и 65 години, които нито работят, нито учат, нито имат каквато и да е трудова активност. Програмата ще се развие със социалните партньори и ще субсидира квалификацията и всяко новооткрито работно място и осигуровка на български гражданин от тази целева група за срок от 19 месеца, обясни Манолова.

Като втори приоритет на програмата си Манолова обяви подпомагане от държавата за създаване на семейни стопанства и за подпомагането със земя и пари на всички, които искат да се занимават с отглеждането на традиционни култури и животновъдство. Тя обяви Национална програма „Семейно стопанство”, която ще предоставя земя на домакинства за зеленчукопроизводство, традиционни култури, производство на рози, мед, плодове и за животновъдство. В мярката Манолова предвижда държавата да заплаща възнаграждение и осигуровки на всяко новооткрито работно място по програмата „Семейно стопанство” за срок от 19 месеца и със задължение работникът да остане на работа още поне 12 месеца след това.

Във връзка с програмата тя обяви и намерението си да създаде държавно предприятие за изкупуване на селскостопанската продукция от дребните производители, за да се преодолеят трудностите им при реализацията на продукцията.

По третата цел планът „Манолова“ включва социални мерки, като предоставяне на държавни чекове за услуги за грижа за децата (детегледачи), грижа за нуждаещи се възрастни граждани, както и грижа за хора със специални потребности. „Мярката е насочена към осигуряване на работни места за регистрирани безработни в бюрата по труда и за хора в неплатен отпуск, социални асистенти, патронажна грижа и др. и ще се финансира от социалните фондове. В момента извън услугата на социалните асистенти остават над 10 хиляди души, а наемането на социални асистенти ще подпомогне увеличаването на заетостта“, коментира Манолова.

Към социалните мерки тя обяви още желанието си за безплатни детска градина и ясла за всяко дете в страната. „Мярката е на стойност 300 млн. лв. за 19 месеца и ще подпомогне пряко българските домакинства с деца до 7-годишна възраст“, изчисляв от екипа на Манолова.

„Изправи се.БГ“ предвижда и „програмата за подпомагане на самотните родители“, като посочват, че в момента в страната те са „над 500 хил., а 72% от тяхбедстват на прага на бедността“. Мярката предвижда ваучери за храна, социални услуги, помощ за отопление, детегледачи и други публични услуги, както и пряко финансово подпомагане.

С цел осигуряване на работни места за регистрирани безработни със съответната квалификация в бюрата по труда и наемане на малки строителни фирми планът „Манолова“ предвижда и предоставяне на държавни чекове за услуги за поддържане на дома и домакинството и за битови ремонти (с лимитирана стойност) за частни домове. Мярката също е с продължителност до 19 месеца.

За подпомагане на свободните артисти и културни проекти, книгоиздатели, артисти от сценични и други изкуства Манолова обяви предоставяне на ваучери за културен достъп с лимитирана стойност и продължителност до 19 месеца.

По отношение на пенсионерите, Манолова предвижда „преизчисляване на пенсиите с цел справедливо разпределение на обществения ресурс“. Мярката е на стойност 350 млн. лв. и според екипа на бившия омбудсман „с нея ще се преодолее несправедливото положение половината пенсионери в страната да са с еднакъв размер на пенсиите си при различен трудов стаж“.

Четвъртият акцент в плана „Манолова“ с 19 мерки за следващите 19 месеца е „подкрепа за малкия и среден бизнес с акцент създаване на нови работни места, осигуряване на ликвидни средства и преодоляване на междуфирмената задлъжнялост“.

Мерките включват: въвеждане на задължение на публичните администрации да изплащат фактурите за доставки и услуги от бизнеса в рамките на 30 дни; въвеждане на уведомителен режим за стартиране на нов бизнес; премахване на изискването микропредприятията да изготвят годишни отчети; намаляване със 75% на патентите, с което се цели пряко подпомагане, в най-острата фаза на кризата в следващите 19 месеца, на таксиметровите шофьори, инструктори, фризьори, занаятчии и други икономически субекти, плащащи патенти.

Любопитни предложения за подкрепа на бизнеса, но не и за физическите лица, Манолова има по отношение на данъците. Тя предлага „за срок от 19 месеца да се премахнат данък върху ЕТ, данък върху застрахователни премии, данък върху доход от лихви и срочни банкови депозити и данък наследство“. В плана ѝ се предвижда въвеждане на такса върху сделките с луксозни стоки.

По отношение на „потребителските права“ Манолова се обяви за временни мораториуми, в рамките на посочените 19 месеца, в случаи на „безконтролен ръст на цените на ток, парно, вода, както и върху някои от действията на частните съдебни изпълнители и колектори, когато те касаят безработни лица и домакинства с един или повече безработни членове“.

В плана „Манолова“ се предвижда още „стартиране на Национална програма за разработване и интегриране на смарт-системи за управление и сигурност, електронни обществени поръчки, дигитално образование, електронно здравеопазване с електронна здравна карта“.

Манолова обяви, че вече работи по „закони за защита правата на обикновените граждани от произвола на банките, безконтролния внос на боклук, своеволията на колекторите, против единната цена на водата, за строга регулация на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), колекторите и бързите кредити, както и Закона за частния фалит, внесен от нея в Народното събрание в качеството ѝ на омбудсман“.

„С програмата „Работа за всеки“ ще си върнем държавата, ще върнем децата си от чужбина. Държавата, която Борисов превърна в мащеха за вас, ще стане държавата омбудсман. Никой от вас не е сам, никой няма да бъде забравен“, каза Манолова и обяви, че започва обиколка из страната за представяне на своя план.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар