В категории:България

„Маркет линкс“ и „Сова Харис“ се разминаха драстично в прогнозите за София

Седмица преди местните избори – какво показват данните от последните проучвания на четири социологически агенции относно вота за нов градоначалник на столицата?

Изследванията на „Маркет Линкс“, „Медиана“ и „Сова Харис“ бяха публикувани на 20 октомври – седмица преди изборите. Включено в сравнението е и последното изследване на „Алфа Рисърч“, публикувано на 9 октомври. Посочените данни на „Маркет Линкс“ и „Алфа Рисърч“ са спрямо решилите да гласуват, докато при „Медиана“ и Сова Харис“ – спрямо всички избиратели. Използвани са по този начин, тъй като различните агенции подхождат различно и спестяват част от данните.

Мая Манолова получава подкрепата на 36% от решилите със сигурност да гласуват избиратели в София и има предимство от 4% пред Йорданка Фандъкова, за която декларират подкрепа 32% от решените да участват в изборите на 27 октомври. На трето място е Борислав Игнатов със 17%, а четвърти е Борис Бонев с 5%. Ангел Джамбазки е пети с 3%.

Това показват данните от представително проучване за столицата на „Маркет Линкс“, проведено по поръчка на OFFNews в периода 15-20 октомври сред 868 респондента, анкетирани чрез пряко лично интервю и онлайн анкета.

„Кампаниите на кандидатите и партиите вече водят до отчетливо повишаване на интереса към предстоящите избори и все повече ангажирани жители на столицата. През последните три седмици отчитаме нарастване с 5% на деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, и те вече достигат 54% от имащите право на глас. Това ни дава основание да очакваме значително по-висока избирателна активност от регистрираната от ЦИК през 2015 в София (41%)“, пишат от „Маркет Линкс“.

Около 5% от хората, които са твърдо решени да гласуват, все още не са решили за кого. Също така има още близо 27% от хората, които отговарят, че е „по-вероятно да гласуват“. Агенцията не дава предоставя данни и изчисления за резултата от изборите, ако бъдат включени и гласовете на тези все още колебаещите се относно участието си граждани.

„Маркет линкс“ отчита мобилизация на партиите и посочва, че „партийните ядра, особено на водещите формации, са мобилизирани почти до краен предел“.

„Политическите профили на електоратите на тримата първи кандидати остават без значими изменения. Мая Манолова е с видимо най-разнообразната подкрепа, която може да бъде разглеждана както като нейно предимство, така и като потенциален риск при нейната мобилизация. Йорданка Фандъкова черпи основния си ресурс от гласоподавателите на ГЕРБ, макар около 10% от тях да заявяват, че ще гласуват за Манолова, но отчасти и от поддръжниците на ВМРО. В сравнение с резултатите от предишното проучване, Борислав Игнатов постига по-широка разпознаваемост и вече се доближава до резултата на Демократична България за ОС. Едновременно с това, трябва да се подчертае, че обединението е изправено пред предизвикателството да консолидира електоралното поведение на своите симпатизанти, част от които подкрепят други кметски кандидатури.“

От „Маркет линкс“ се презастраховат и посочват, че предимството на Манолова пред Фандъкова „попада в обхвата на възможните статистически отклонения“.

Трите хипотези за втори тур:
Мая Манолова срещу Йорданка Фандъкова 42:39
Йорданка Фандъкова срещу Борислав Игнатов 36:27
Мая Манолова срещу Борислав Игнатов 41:28

Агенцията прогнозира победа за Мая Манолова и на втори тур – този път с 3% повече гласове пред Йорданка Фандъкова.

„Резултатите за потенциалните противопоставяния на кандидатите за втори тур също дават известно предимство от 3% на Мая Манолова пред настоящия кмет, разбира се, ако се развие този много вероятен сценарий. Едновременно с това е видно, че Йорданка Фандъкова постига стопяване на разликата, което е следствие от нарастваща подкрепа за нейната кандидатура (с близо 5%) и свиване с 3% на периферията на основния ѝ конкурент – Манолова.“

Що се касае до разпределението на местата в Общинския съвет, от „Маркет линкс“ отчитат „разширяване на електоралната подкрепа“ за ГЕРБ и БСП, което води до леко свиване при „Демократична България“. Като четвърта сила се очертава ВМРО, а с „известни шансове“ са местната коалиция Движение България на гражданите (ДБГ, ЗНС, НДСВ) и коалиция Движение Заедно за промяна (Волт, БСД, ЕСИ, Родолюбие 2000) – и двете коалиции подкрепят Мая Манолова за кмет.

„Сова Харис“ хич не са съгласни

Същевременно отново в неделя, 20 октомври, точно 7 дни преди изборите, бяха публикувани още две социологически изследвания за столицата – на „Сова Харис“ и на „Медиана“.

Изследването на „Сова Харис“ е проведено по поръчка на вестник „Труд“ в периода 9-16 октомври сред 1000 пълнолетни граждани на София. Методът е стандартизирано интервю лице в лице по домовете на респондентите. Според резултатите се очертава друг победител в местните избори в София – настоящият градоначалник Йорданка Фандъкова, като кандидатът на ГЕРБ според тях ще спечели с 31,2% срещу 24,7% за Мая Манолова. Нещо повече – тези данни се отнасят до всички избиратели, докато при изваждане на проценти спрямо твърдо решилите да гласуват, каквито са данните на „Маркет Линкс“, Фандъкова побеждава с 40% срещу 35% за Манолова.

Така резултатът на Манолова, ако се гледа разпределението спрямо сигурните гласуващи, е сходен при „Маркет Линкс“ и „Сова Харис“ – 34% и 35%. При Фандъкова обаче има голяма разлика – 32% според „Маркет Линкс“ и 40% според „Сова Харис“.

„Разликата е преодолима“, пишат за първи тур от „Сова Харис“, но относно втори тур прогнозират 37,6% за Фандъкова и 28,5% за Манолова. Сборът от тези два резултата е 66,1%, а би трябвало да е 100%, което означава, че или не са представени коректно (допълнителна информация просто липсва) или се предполага, че цели 33,9% от хората ще отидат до урните за втори тур, но ще посочат „Не гласувам за никого“.

„Сова Харис“ прогнозира и доста по-висока активност от „Маркет Линкс“, като според тях 68% със сигурност ще гласуват и са решили за кого. Още 9% пък ще гласуват, но не са решили за кого. 16,7% няма да гласуват, а 6,3% се колебаят дали да отидат до урните или не.

„Медиана“ вижда победа на Фандъкова на първи тур, но и… огромно желание за нов кмет

Изследването на „Медиана“ е проведено със собствени средства в периода 14-19 октомври сред 501 пълнолетни граждани отново чрез интервюта по домовете лице в лице, като въпреки по-малката извадка от агенцията посочват, че изследването им е представително за София.

Агенцията също прогнозира победа за Йорданка Фандъкова – 27,8% срещу 24,3% за Мая Манолова, като данните са на база всички избиратели.

Любопитна подробност е, че „Медиана“ публикува на сайта си и резултатите от отговора на въпрос „Какво искате да се случи на местните избори в София – Йорданка Фандъкова да остане кмет или да има нов кмет“.

Отговорите му сериозно противоречат на данните от въпроса „За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес“. Според тях, едва 28% искат Фандъкова да остане кмет, е 47% искат нов градоначалник. 25% пък посочват, че не знаят или им е безразлично. Агенцията не дава прогнози или моментна снимка на нагласите при втори, но този въпрос може да даде известна представа за настроенията.

„Медиана“, за разлика от „Маркет Линкс“, представя данните си за избирателната активност по-различен начин, като обединява „Категорично ще гласувам“ (42,5%) и „Вероятно ще гласувам“ (27,2%) и прогнозира активност от близо 60%.

От агенцията, както обичайно се прави, отбелязват относно резултатите на отделните кандидати, че „това не е прогноза, а моментна снимка на предизборните нагласи на избирателите“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар