В категории:България

Официално: Мая Манолова ще се бори за кметския пост в София

Рапърът Криско, фолкпевицата Анелия и още над 65 души изграждат Инициативния комитет, който издига бившият зам.-председател на парламента от БСП и досегашен омбудсман Мая Манолова. Ден след като Бойко Борисов обяви, че „никой не ѝ е помагал повече“, Манолова остро атакува ГЕРБ при обявяването на кандидатура си

Бившият зам.-председател на Народното събрание от БСП, депутат няколко мандата от партията и до днес национален омбудсман – Мая Манолова – вече официално е кандидат за кмет на София.

Манолова няма да бъде издигната от партията, в която изгради своята политическа кариера, и на която беше член допреди да заеме поста на обществен защитник. Вместо това тя ще бъде издигната от Инициативен комитет, който беше представен днес заедно с нейната кандидатура.

Очаква се в следващите дни кандидатурата на Манолова да бъде публично подкрепена от няколко партии от дясното политическото пространство като „Движение България на гражданите“, „Движение 21″ и други. Според предварително решение, последни ще я подкрепят и от БСП, за да се избяга максимално от обвързването на Манолова с партията, в която прекара целия си политически път,

„София е моделът за властта в държавата. Всички знаем, че има формална власт в града, а нещата ги решава друг. София в момента няма кмет. София от години има само изпълнителен директор, чиято работа е да изпълнява решенията на един много солиден приятелски кръг“, каза Манолова, цитирана от БГНЕС, след като обяви, че се включва в битката за кмет на столицата.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, когото очевидно Манолова визира в своето изказване, обяви, че „никой не е помагал на Манолова повече от него“.  Той добави, че именно ГЕРБ са я избрали за поста.

Въпреки това днес Манолова записа с критики управлението на ГЕРБ и го посочи като една причините да се бори за кметското място в София. „От повече от една година каузите ни боксуват – институцията е „наказана“ заради високото доверие на гражданите и заради зависимостите на властта от икономически и финансови интереси. Не мога да бъда посредник между две страни, от които едната отсъства – властта. Моите възможности като омбудсман се изчерпват дотук. Ако остана на поста, институцията на обществен защитник би се превърнала в обикновено бюро „жалби“, което я няма как да допусна. Аз се кандидатирам за кмет, защото имам сили и не ме е страх от това, което ще се излее срещу мен“, каза тя.

По думите ѝ в София ГЕРБ са установили модел, според който „управляващите услужливо защитават всеки друг интерес, но не и този на гражданите”. „София е мръсна, непочистена и диша много трудно. София е презастроена. София трудно се придвижва. София е ограбвана, несигурна и обвита от пипалата на корупцията. В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме и техните перки по центъра на града ни. Вина имат всички партийни централи, които участват в разграбването на града със своето мълчание. Но основната вина я носи партия ГЕРБ, която управлява в схеми столицата вече 14 години”, заяви Манолова.

Председател на инициативния комитет, който издига Манолова, е юристът Никола Вапцаров – наследник на именития български поет. В него са още представители на протестиращите майки на деца с увреждания, медицинската сестра Мая Илиева, която предвождаше протестите на своите колеги. Впечатления правят и имената на рапъра Криско и фолкпевицата Анелия. Поп сцената пък е представена от Кристина Димитрова, Мариана Попова и други. Част от комитета е и бившият председател на младежкия клуб „Милениум“ Румен Чолаков, който беше водач на евролистата „Път на младите“. Общо членовете на комитета засега са около 65 души.

В понеделник своята кандидатура за четвърти мандат обяви и настоящия кмет на София Йорданка Фандъкова. Преди нея бяха ясни други два видими кандидати – независимият Борис Бонев и кандидатът на „Демократична България“ Борислав Игнатов. В кметската надпревара в столицата най-вероятно ще се включи и евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар