В категории:България

Манолова обяви старт на проекта си, не бил партия

Много от личностите, подкрепили кандидатурата на Манолова за кмет, се включват и в новото „гражданско сдружение“

Снимка: izpravise.bg

Бившият омбудсман и кандидат за столичен кмет Мая Манолова обяви официално началото на свой политически проект. Той ще се нарича „Изправи се.БГ“, като още в самото начало Манолова и екипът ѝ настояват, че това не е партия, а „гражданска платформа“.

„Регистрираме гражданската платформа „Изправи се.БГ” като гражданско сдружение, с идеална цел в обществена полза. В общата мрежа „Изправи се.БГ” ще се включат отделни граждани, експерти, граждански сдружения, движения, инициативни комитети, браншови организации, синдикат“, посочва Манолова на учредителното събитие, цитирана от своя пресцентър.

Заглавието на изпратеното до медиите съобщение дава ясно да се разбере, че бившият депутат от БСП и омбудсман ще държи да етикетира своя проект като непартиен. „Мая Манолова: Създаваме гражданската платформа Изправи се.БГ, не е партия“, гласи то. Малко по-надолу в текста това отново се изтъква това: „Манолова бе категорична, че гражданската платформа не е партиен проект и няма да прераства в партия“, обещава тя.

Пресцентърът на Манолова изпраща и документ, озаглавен „Учредителна декларация на гражданската платформа“, чието заглавие гласи: „Изправи се.БГ е гражданска платформа на обикновения човек“.

„Гражданската платформа ще работи за защита на базисните демократични ценности и за подкрепа и решаване на проблемите на обикновения човек, за конкретни казуси на гражданите. Когато защитните средства на едно общество са изцяло подчинени на властта, гражданският натиск е последната надежда за коректив и възстановяване на справедливостта“, казва още Манолова на днешното събитие, което се провежда в офиса ѝ до пл. „Славейков“ в София, където от няколко дни насам се провеждат безплатни приемни за граждани.

Манолова и екипът и посочват, че дават безплатни юридически и други съвети, като се опитват да сезират съответните институции. Без да е изрично посочено, Манолова и екипът, стоящ до нея по време на предизборната кампания за кмет на София, се опитват да продължат нейната дейност като омбудсман, но вече извън законовите правомощия на тази фигура.

В учредителната декларация на платформата са разписани девет основни области за работа – право на достойни доходи и работа за всеки, защита на обикновения човек срещу монополите, право на справедлива икономическа среда, подкрепа за малкия, средния и семейния бизнес, съдебна реформа и върховенство на правото, борба с корупцията, правото на справедлива социална система, достъпни здравни грижи и адекватно образование, свобода на медиите, словото и журналистите, право на честна изборна среда, право на чиста природа, чист въздух, чиста храна и срещу презастрояването.

Обявените засега лица, които ще бъдат част от Изправи се.БГ, са:

Никола Вапцаров – правозащитник и председател на ИК на Манолова като кандидат за кмет, Тихомир Валериев – представител на Инициативия комитет „Зелена Обеля”, адвокат Десислава Малинова – от гражданското движение за чист въздух, Вера Иванова от майките от „Системата ни убива”, Бисер Манолов – финансист, Пенка Георгиева от организация за защита правата на пациентите, ген. Валентин Цанков – бригаден генерал от Асоциацията на сухопътните войски, Десислва Бакърджиева – актриса, Борис Панкин – режисьор, Таню Киряков – олимпийски шампион по стрелба, Кристина Димитрова – изпълнител, Невена Андонова – кинорежисьор, Цветелина Хаджибонева – представител на Протестна група „Младост”, представители на Инициативния комитет Горубляне и Овча купел, Максим Генчев – режисьор, както и представители на Асоциацията на домоуправителите, на медицинските съсловия на фелдшерите и на медицинските специалисти, представители на Гражданско движение „Днес” и др.

Прави впечатление, че от биографията на Бисер Манолов е спестен факта, че той е член на изпълнителния съвет на партия „Движение България на гражданите“, чиито председател Димитър Делчев беше плътно зад Манолова в предизборната кампания. По информация на „Барикада“, макар да не беше представен днес, Делчев също ще бъде част от проекта на Манолова. Там ще бъдат и други партийни фигури, застанали зад Манолова на изборите като друг бивш депутат от Реформаторския блок – Настимир Ананиев, както и бившият общински съветник, избран с листата на АБВ, а по-късно част от партията на Георги Кадиев – Войслав Тодоров.

„Ние заставаме зад общи каузи – защита на гражданските права, защита на основни ценности и свободи, защита и подкрепа на всеки човек, на правото му на достоен живот, на правото му на справедливост, добри доходи, работа, достъп до качествено здравеопазване и образование“, заяви Манолова. „Ще постигаме целите си чрез активни позиции и действия по деветте акцента в декларацията, чрез приемните за граждани, които вече ще бъдат и извън София и чрез платформата за граждански натиск – електронна платформа за подаване на сигнали по градове и населени места от цялата страна“, добави тя.

Относно финансирането, Изправи се.БГ посочват, че то ще се случва чрез дарения. Прави впечатление, че учредителната декларация е в обем от около осем страници, като в тях думата „граждански“ или производни е използвана цели 60 пъти.

Изправяме се, за да защитаваме интересите на обикновените хора, защото не желаем партии да говорят от наше име. Обединяваме нашите усилия в обща гражданска платформа, чрез която ще сезираме институциите за всяка несправедливост. Събираме гражданската енергия, за да защитаваме правата на обикновените хора, когато те се потъпкват от властта, партиите и монополите. Време е да накараме институциите да се вслушат в гласа на гражданите и с нашия глас да се взимат решения при пълна публичност и прозрачност – гражданите да могат да следят всеки публичен разход, мотивите за всяко решение, което управлението взима, аргументите на всеки орган и власт, разходите на всеки, оторизиран да управлява публичен ресурс.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар