Който много знае, ГЕРБ бързо го уволнява

Първан Дангов е отстранен от експертна длъжност в администрацията след серия неудобни въпроси и лично писмо до премиера Бойко Борисов, което публикуваме. Бившият кмет на Дупница, който преди години освети влиянието на Братя Галеви върху местния обществен, криминален и политически живот, отново насочва прожекторите към случващото се в града

Първан Дангов. Снимка: Николай Белалов

Популярният бивш кмет на Дупница Първан Дангов е бил уволнен от местоработата си в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Уволнението е дисциплинарно и идва след серия остри въпроси, поставени от Дангов към местното и национално ръководство на ГЕРБ, свързани със злоупотреби при санирането, общинските ремонти, управлението на местния бюджет и настаняването в общински жилища, а също и относно клиентелизъм, доходи с неясен произход и дори побоища, извършвани от местни големци.

Всичко това се случва на фона на тежки провали и силно обществено недоволство от управлението на ГЕРБ в Дупница. След скорошни дъждове рухна пешеходен участък от улица в града, а впоследствие на друга улица пропадна цял камион.

Преди около два месеца бившият кмет даде пресконференция и обяви, че започва война с крадливите политици в общината като засипа с питания настоящия заместник-кмет Крум Милев и председателя на Общинския съвет Емил Гущеров. „Съвестта ми е чиста, твърденията са несъстоятелни и нямам намерение да ги коментирам“, гласи единствената реакция на Милев засега. Вместо отговори от него и от Гущеров, Дангов получи „честитка“ от държавното ведомство, в което заема обикновена експертна длъжност. Мотив за уволнението му е нарушаване на Етичния кодекс на държавния служител.

Нормативният документ, приет от „царското“ правителство в далечната 2004 г., съдържа редица разтегливи постановки, които подлежат на широко тълкуване. Много от тях позволяват приложение по усмотрение на висшестоящите органи, които могат да държат в постоянна зависимост подчинените си.

Така например в чл. 18 на Глава 6 (Лично поведение) от Кодекса е записано, че служителят не може да участва в скандални прояви, с които би могъл да накърни престижа на държавната администрация. Тоест, дори и замесването в битов скандал може да се изтълкува неблагоприятно за него. Чл. 8 от Глава 3 обаче гласи, че служителят противодейства на корупционни прояви и на други неправомерни действия в държавната администрация, което Дангов всъщност е направил, сигнализирайки и министър-председателя Бойко Борисов с лично писмо. То е било входирано на 13 юни в администрацията на Министерски съвет, съобщи потърпевшият пред „Барикада“. Отговорили му с писмо, с което го уведомявали, че по решение на началника на отдел „Приемна“ в МС Соня Божикова изложението му е било препратено „по компетентност“ до… политическа партия ГЕРБ. След няколко дни Дангов получил известие и за уволнението, но преди да го подпише излязъл в болнични.

Писмото от МС, с което уведомяват Първан Дангов, че изложението му е било препратено „по компетентност“ до... политическа партия ГЕРБ
Писмото от МС, с което уведомяват Първан Дангов, че изложението му е било препратено „по компетентност“ до… политическа партия ГЕРБ

Случаят попада в графата „Класика в жанра“ поне поради две причини. Първо, в държавната администрация явно няма място за хора, които поставят неудобни въпроси към управляващите, дори и в личното си време. Второ, когато се жалваш пред висшестоящ, сигналът ти може да не стигне до него, но задължително отива при тези, от които се жалваш. Симптоматично е, че въпреки острите думи, които Дангов е отправил към ръководните гербаджии в Дупница, засега никой от тях не се е решил да защити „доброто си име“ в съда. Може би защото Дангов има славата на човек, който с лекота печели подобни процеси.

Досега съдебни инстанции са отхвърляли 19 искове срещу дупнишкия политик от негови „колеги“. В мандата 2011-2015 г. 17 общински съветници неуспешно опитват да убедят съда, че са оклеветени, след като Дангов е квалифицирал местния парламент като „частен общински съвет“. Впоследствие и председателят на съвета Ивайло Константинов се засяга от думи на Дангов, че е „селски първенец, който глади панталоните си за депутат“ (бившият съсобственик в транспортната фирма „Юнион-Ивкони“ действително влиза в 44-то НС от листата на ГЕРБ, но в края на 2017 г. изненадващо подава оставка с мотив, че е станал депутат насила и че по душа си е бизнесмен). Поредният неуспял ищец е общински съветник от местната коалиция Обединен демократичен блок (остатъците от СДС), който се засегнал, след като бившият кмет отсякъл, че се разпорежда със съдбите на хората като Делян Пеевски.

48-годишният Първан Дангов управлява общината в периода 2003-07 г. като издигнат от БСП. Името му нашумя в цялата страна, след като освети влиянието на Пламен Галев и Ангел Христов върху обществения, криминалния и политическия живот в Дупница.

Години по-късно сенчестите бизнесмени, известни с колективния псевдоним Братя Галеви, получиха ефективни присъди за изнудване и за формиране и ръководене на организирана престъпна група. Двамата трябваше да лежат по 5 години, а част от имуществото им подлежеше на конфискация, но точно когато трябваше да влязат в затвора изчезнаха от страната и до днес са в неизвестност. Това се случи по времето на вътрешния министър от ГЕРБ Цветан Цветанов.

В битката си с Галеви кметът на Дупница не беше подкрепен от друг министър на вътрешните работи – Румен Петков, с когото бяха от една и съща партия. Влиятелни местни социалисти пък участваха в митинги за солидарност с „благодетелите“ на южния град Галев и Христов (редом с днешните първенци от ГЕРБ Милев и Гущеров).

Тогавашните дупнишки събития убягнаха от вниманието на активните днес проектни борци с корупцията, а подписки в подкрепа на Дангов се организираха в социалните мрежи главно от извънпартийни леви среди като сдружение „Солидарна България“. Впоследствие младият политик окончателно загуби подкрепата на БСП, от която беше изключен след като през 2011 г. се кандидатира като независим кандидат за общински съветник и спечели над 1100 гласа, превръщайки се сам по себе си в пета политическа сила след ГЕРБ, БСП, ЛИДЕР и ОДС. Ако беше оглавил листа на партия, с получения резултат щеше да вкара поне трима съветници. В следващите години Дангов работеше по специалността си като ветеринарен лекар и в БАБХ.

Запознати с местния пейзаж тълкуват сегашните му действия като ново осветяване на политическия живот в Дупница, който изглежда си тече в познатото от години русло. Не било изключено и догодина Дангов да се кандидатира отново за кмет на общината. Самият той засега не дава отговор на този въпрос, но предостави на „Барикада“ текста на писмото си до Бойко Борисов, което публикуваме по-долу.

……………………………………………………………………………………..

В Дупница нищо не се е променило след „Галеви“

OТВОРЕНО ПИСМО

От Първан Дангов

Гражданин на Република България,

Кмет на община Дупница 2003-2007

 

До:         Бойко Борисов, Министър-председател на Република България

КОПИЕ: Цветан Цветанов, Председател на ПП ГЕРБ

КОПИЕ: Парламентарна група на ПП ГЕРБ

 

Уважаеми, г-н Борисов, Уважаеми г-н Цветанов,

Уважаеми дами и господа,                    

Обръщам се към всички вас като гражданин на Република България, но и като кмет на община Дупница в мандат 2003-2007 година. Обезпокоен съм от обществената и политическа обстановка в Дупница.

Дълго време стоях настрана, не желаех, а и смятам, че нямах право да се намесвам в управлението на общината. Не считах, че беше уместно да вземам отношение по въпроси, за които не е искано мнението ми. Вярвах, че на управляващия екип от партия ГЕРБ, трябва да се даде шанс да покажат какво могат. До този момент обаче, имайки предвид, че те са във втория си мандат, трябваше да има някакви „видими резултати“. Това беше и предизборният им слоган. „Видимите резултати“ обаче, според мен, са с отрицателен знак. Досега видяхме арогантно и безпардонно поведение, некомпетентно и безотговорно управление, липса на прозрачност, тотално отсъствие от актуалните и болни теми на деня, на обществото… 

Идеите на управляващите, публичните дискусии, срещите с гражданите (дори чрез местните медии), от много време насам липсват. Ако не броим рутинните съобщения на пресцентъра на Общината, от типа „предстоящо разкопаване на улиците заради аварии на ВиК“ или „заповедите на кмета за забрана на брането на липа“, мога да кажа, че действията на ръководството на общинския съвет и кмета, са като Бермудския триъгълник – всички са чували за него, но никой не го е виждал. Между стените на кабинетите им потъват и не виждат ясна позиция и дискусии редица важни обществени темикато състоянието на общинската болница и умишленото ѝ блъскане към фалит с цел продажбата ѝ на лица, близки до управляващите, изграждането на депо за битови отпадъци край село Джерман, изграждане на предприятия върху частни терени, бизнес интересите им към общински терени и др.

Досега виждаме единствено имена без личности. Свидетели сме на съществуването на политически длъжности без лидери. Липсват авторитети. Вероятно, защото се чувстват комфортно под абревиатурата на „ГЕРБ“. На Дупница обаче това не ѝ е нужно. То е вредно. Дали е така и за ПП ГЕРБ – не зная, затова ще го оставя на политическата преценка и съвест на ръководството. Там не бих си позволил да се намесвам.

Напоследък зададох публично много въпроси. Това бяха въпросите на хора, които се страхуват да питат открито. И открих със съжаление, че страхът в Дупница не е изчезнал с изчезването на така наречените Братя Галеви. И това е така, защото очевидно някои от местните представители на ГЕРБ, имат същите мутренски реакции и силови начини на действие. Те страхуват.

И когато частните бизнес интереси на политически представените лица стоят пред всичко останало, преди обществените интереси, смятам, че мълчанието на всеки един би било също престъпление.

Уважаеми г-н Борисов, уважаеми дами и господа,

Факт е, че всичко това се случва с „любезното“ съдействие или бездействие на всички политически партии в общинския съвет в Дупница. Включително и на БСП. Представителите на ГЕРБ прокарват решения и реализират бизнеса си благодарение и на това. Тук няма опозиция. И само опитният политик знае, че това е гаранция за провал. Впрочем това се случи с т.нар. „Модел Дупница“. Той беше „патентован“ и приложен от Братя Галеви. Моделът Дупница беше познат като еднолично управление през мандата им 2007-2011, без опозиция, в който участваха единно, мълчаливо и послушно всички в ОбС. Към днешна дата в Дупница този Модел се счита за работещ, а ГЕРБ е неговият първоприемник.

Бих припомнил, че през 2006 г. в Дупница се проведе срещата с тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков, на която той трябваше да отговори на въпросите за безчинствата в града. Развитието на темата стана ясно не само в България и Европа, но и отвъд Океана. С огорчение днес признавам, че съм бил наивник да празнувам отсъствието на Галеви. Питам – какво се е променило сега?! Естествено – Нищо.

Овластените кадри на няколко политически партии в Дупница и вродената им същност да унижават, да подценяват и нагло да плюят на обществения интерес, очевидно ги кара да се чувстват велики. С право народът се е отвратил от политиката, защото в нея вижда единствено един работещ бизнес модел, чрез който няколко човека поставят себе си и близките си над закона. Хората виждат как властта покварява хората, но аз съм убеден, че тя само разкрива тяхната същност. И ще подкрепя думите си със следващите въпроси, които неясно защо, все още чакат отговори от обществеността в Дупница.

Относно Емил Гушеров, председател на ОбС-Дупница и бивш народен представител от ПП ГЕРБ:

Вярно ли е, че е от Софийска градска прокуратура е внесен обвинителен акт срещу г-н Гущеров и още петима членове на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ ЕАД, като са привлечени за обвиняеми с мярка за неотклонение „подписка“? Срещу името на г-н Гущеров стои сумата от 69 601, 27 лв. Обвинението е по чл. 219 от НК,  сумата е в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление, пише в обвинителния акт.

Вярно ли е, че заедно с доскорошния народен представител от ПП ГЕРБ и настоящ председател на структурата в Дупница – Ивайло Константинов, имат частни интереси за няколко общински терена (теренът на общинската болница и бившето строително военно поделение КЕЧ)?

Вярно ли е, че г-н Гущеров е бил на заплата към така наречения „холдинг от Ресилово“, (резиденцията на Галеви) със задължения да вдига бариерата на входа?

Вярно ли е, че заедно със заместник кмета – г-н Крум Милев (и организационен секретар на ПП ГЕРБ), искаха освобождаването на Братя Галеви, публично от площада в Дупница при тяхното задържане?

Вярно ли е, че г-н Емил Гущеров на 10-ти април 2007 г. е участвал в юмручен бой с волейболния съдия Тошко Стоянов (на мач на „Марек Юнион Ивкони“ и „Лукойл Нефтохимик“ в Спортната зала за волейболната купа)? Вярно ли е, че го е нокаутирал с един удар и му е счупил носа, а  вината е поета от едно момче от село Крайници, община Дупница, вероятно срещу добро възнаграждение и обет за мълчание?

Вярно ли е, че г-н Гущеров има общи бизнес интереси с Апостол Валериев Чакалов – Тоци, шеф на въоръжената охрана на Братя Галеви и един от осъдените заедно с тях.?

Вярно ли е, че Тоци, заедно със заместник-кмета Крум Милев, са съдружници в автокъща разположена върху терен, собственост на Рилската света обител?

Вярно ли е, че г-н Гущеров лично и чрез подставени лица е участвал в купуване на гласове през последните три кампании за „избори“ в Дупница – местни, парламентарни, европейски и с чии пари е купувал гласове?

Вярно ли е, че адресната регистрация на г-н Гущеров е в София? Колко данъци плаща в Дупница и как и с какво ще докаже, че работи за развитието на града и селата тук?

Вярно ли е, че през 2008 г. е закупил в квартал „Бояна“ 123 кв. м. апартамент, ново строителство, чрез ипотека, учредена в полза на Банка ДСК, а през 2016 г. г-н Гущеров я погасява само за 8 (осем) години, предсрочно? Нека да излезе и да обясни как става това.

Вярно ли е, че председателят на Общинския съвет е пращал бияч на свой, иначе добър приятел, който е бил бит пред детето му? Не са ли това методи на действие на някогашните мутри? Или ще допуснем днес да се вкоренят и политическите мутри по заместване?!

Относно Ивайло Константинов, председател на ПП ГЕРБ-Дупница, бивш народен представител от ГЕРБ:

Вярно ли е, че„ВДЛ-БОВА“ ЕООД, което е било собственост на Силвия Ваклева, жена наИвайло Константинов, е прехвърлена 100% на безработно лице – Васил Петров Кирилов-Рампата? Прехвърлянето на собствеността е извършено на 2 ноември 2017 г., фирмата е регистрирана с предмет на дейност „Търговия с автомобили“ на адрес ул. „Цар Асен“ 52, София. По данни на НАП, новият собственик на едноличното дружество Васил Кирилов не е заплащал осигуровки от 2013 г.

Самият Ивайло Константинов подаде оставка като народен представител само месец, след като фирмата е била прехвърлена на безработното лице.

Можете ли да отговорите на обществеността в Дупница и на гласоподавателите си от Кюстендилска област по въпроса за причините, поради които Ивайло Константинов напусна парламента, тъй като и до днес никой не вярва на неговите постни обяснения и лични мотиви. 

Вярно ли, че Ивайло Константинов и Емил Гущеров имат частни интереси за няколко общински терена (теренът на общинската болница и бившето строително военно поделение КЕЧ)?

Относно Крум Милев, заместник кмет на Община Дупница:

Вярно ли е, че Крум Милев, по-известен в Дупница като „Круме Мастиката“, е събирачът на пари за ПП ГЕРБ? Събирал ли е Милев по 5000 лв. от всеки, който иска да бъде настанен в т.нар. общински социални жилища? Крум Милев ли е лицето с пачките и, ако това е практика в някои партии, вярно ли е, че това е практика и в ГЕРБ?

Вярно ли е, че фирмите, които работят по санирането на блокове в ж.к „Бистрица“ в Дупница, са принудени да работят на цени за улуци по 300 лв. на линеен метър, а получават само по 12 лв.? Къде отива разликата – при г-н Милев или потъва в партийната каса чрез благословията на председателя на ПП ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов? Г-н Милев лично организира и координира ремонтни, строителни и инфраструктурни дейности в Дупница.

Вярно ли е, че г-н Крум Милев, заедно с г-н Емил Гущеров, председател на ОбС, са получили 250 000 лв., когато се е строила АМ „Струма“, за озеленяване на участък в община Дупница? Става въпрос за средства чрез фирма „ВИЕ“. Тогавашен директор на „Горско стопанство“-Дупница е Атанас Диманков.

Вярно ли е, че шуреят на Милев – Спас Спасов-Юдата, е назначен по поддържка на отоплителните системи в Дома за деца и юноши в Дупница? Юндомът е на общинска издръжка.

Вярно ли е, че Крум Милев е заплашвал полицаи и ги е принуждавал да си мълчат за побоя на волейболния съдия в Спортната зала в Дупница, за да прикрие настоящия председател на ОбС – Емил Гущеров?

Вярно ли е, че когато Крум Милев работеше в семейната фирма „Тоби“, имаше един шумен скандал с хванати контрабандни цигари на Златарево в автомобил на семейната фирма, натоварен с ябълки и т.нар. тапа? Защо този скандал беше потулен и на каква цена? Беше ли автомобилът управляван от бащата на Красимир Оков –„ковчежник“ на Галеви?

Вярно ли е, че дипломата на Крум Милев за средно образование е получена от техникум по металообработване в Дупница (Щанци), благодарение на варел олио, дарен от бащата на Крум Милев – Стойчо Милев? Може би смятате, че това е дребнав интригантски въпрос. Ако погледнете дипломата за средно образование на заместник-кмета ще разберете за какво говоря. В онези времена олиото беше скъпа и дефицитна стока. Много от учителитеса се снабдявали, за да осигурят тройки в дипломата. Днес ме срещат негови учители и споделят, че на 24 май не отиват на празненствата на Общината, за да си спестят поздрава на Крум Милев от трибуните, в качеството му на заместник-кмет с ресор „Култура, хуманитарни и социални дейности“…

Затова днес питам г-н Борисов, г-н Цветанов и народните представители от ПП ГЕРБ: защо Емил Гущеров е председател на Общинския съвет в Дупница? Защо Ивайло Константинов напусна Народното събрания на Република България? Защо Крум Милев е заместник кмет? Такива ли лица трябва да представляват местната законодателна, изпълнителна и политическа власт?

Призовавам да помислите и да направите собствените си проверки, да поискате обяснения не само от тях лично, но и от всички, които са предложили тези хора да бъдат представителните лица на ПП ГЕРБ в региона.

Всички тези въпроси очакват отговори в Дупница.

Смятам, че подобно арогантно и високомерно поведение не бива да се толерира повече. Политическата отговорност за бездействието ще бъде изцяло на ПП ГЕРБ.

При заинтересованост от ваша страна, в подкрепа на гореизложеното, съм готов да предоставя документи и доказателства.

Оставам на разположение и за лична среща.

С уважение,

Първан Дангов

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар