В категории:България

Очаквано: ВСС прегласува Гешев, чака се указ на Радев

Държавният глава този път не може да откаже да подпише указ, но няма и срок, в който е задължен да го направи. Междувременно един от противниците на Иван Гешев във ВСС се оплака публично от заплахи в коридора преди гласуването

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС), която обединява съдийската и прокурорската колегия, прегласува номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, която беше наложена след като президента Румен Радев отказа да подпише указ за неговото назначаване.

Резултатът от първото гласуване на ВСС се повтори – 20 гласа „за“ и 4 „против“, макар в състава на съвета за това заседание да имаше промени спрямо предишното. Срещу единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров гласуваха само председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова.

Така решението на кадровия орган на съдебната система се връща в президентството, като този път държавният глава няма право да не подпише указа. Единственото, което може да стори, е да го бави – тъй като не е записан конкретен срок, в който е необходимо той да се произнесе с финалния акт. Съществува и вариант президентът да сезира Конституционния съд, ако счита, че процедурата по избор нарушава основния закон.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина, когато в длъжност трябва да стъпи за следващите 7 години неговият наследник. На днешното заседание на ВСС имаше опити на противниците на Иван Гешев във да поискат стартиране на нова процедура, но ръководеното от Цацаров мнозинство, с помощта и на правосъдния министър Данаил Кирилов, не позволи това да се случи.

Заплахи в коридора

Предложението за нова процедура, което да даде възможност за издигане на още кандидати, дойде от съдия Атанаска Дишева – един от четирите гласа против днес и на предишното заседание на ВСС. Тя разкри публично, че е имала неформален разговор с Иван Гешев в коридорите на ВСС, който е разчела като заплаха от негова страна.

„Само преди броени минути в коридора пред тази зала в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков Гешев ми заяви буквално: „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник. Попитах: „Заплашвате ли ме?“, а той каза: “ Не, не“ и се изсмя…“, разказа пред колегите си в залата Атанаска Дишева.

„Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС, и като съдия“, допълни тя и подчерта, че разказва случилото се в подкрепа на позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Отново както и в деня на първото гласуване, процедурата в сградата беше съпътствана от протести по улиците на столицата. За пореден път „в защита“ на Иван Гешев бяха доведени младежи, предвождани от жълти издания.

Ръководещият заседанието на ВСС правосъден министър Данаил Кирилов коментира, че някои от членовете на ВСС се опитвали да бавят процедурата, за да „запълнят тайминга на протестите“.

„Процедура за Гинес“

„Ясно е, че това е една безпрецедентна процедура в рамките на Европейски съюз, в рамките на България, а подозирам и че е безпрецедентна в рамките на света. Ние спокойно можем да кандидатстваме за „Гинес“ за начина на провеждане на тази процедура“, каза новоизбраният отново Иван Гешев след гласуването.

Той за пореден път повтори, че критиките срещу неговата кандитура са „политически натиск и атаки“, като без да ги назовава става ясно, че те идват от „Демократична България“. Запитан дали е заплашвал съдия Атанаска Дишева в коридора, Гешев се оправда така:

„За мен беше ясно и казах на г-жа Дишева в една от почивките, че вероятно пред нея седи една блестяща политическа кариера като общински съветник. Когато приключа работата си като прокурор, аз лично бих се радвал да сменя кариерата си с общински съветник. И не виждам нищо лошо в това. Днес Дишева видя заплаха. Подозирам, че ако ѝ бях казал „добър ден“, пак щеше да каже, че вижда заплаха в това“.

В очакване на президентски указ

В срок от 3 до 7 дни министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че очаква президентски указ за назначаването на Иван Гешев. „Очакваме президентът добросъвестно да изпълни функциите си по конституция, това означава в разумно време да издаде един указ – между 3 до 7 дни“, каза бившият депутат от ГЕРБ, който стана правосъден министър след оставката на Цецка Цачева заради „Апартаментгейт“.

Според Кирилов евентуално забавяване на указа „би било сигнал за отношението на президента към тежестта на конституционните норми и отношение не само към самата процедура, но и към конкретния избор“. „Нямам основания да предполагам, че президентът ще постъпи по този начин. Смятам, че юристите в администрацията му имат достатъчно опит“, добави Кирилов, въпреки че Конституцията не обвързва президента със срокове.

„За да съм сигурен, че ще съм следващият главен прокурор, трябва да има указ на президента“, коментира от своя страна Иван Гешев на сходен въпрос относно очакванията си към действията на президента.

Протестиращите срещу неговото назначение вече обявиха, че планират нови протести – този път пред президентството.

Цацаров в КПКОНПИ?

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров на този етап отказа да коментира възможността именно той да наследи на поста бившия шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който стана консул във Валенсия след оставката му заради скандала с неговата тераса.

„Ако имам някакви планове и намерения за бъдещето си, които могат да включват и предаване на щафетата, а могат да включват и да доизкарам мандата си, преди да ги съобщя, ще ги обсъдя първо със семейството и със себе си“, коментира Цацаров.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар