В категории:България

Радев не подписа указа за Гешев, връща го на ВСС

Президентът Румен Радев обяви в изявление, че изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие, а не да поражда съмнения, поради което връща предложението

Президентът Румен Радев. Снимка: president.bg
Президентът Румен Радев. Снимка: president.bg

Държавният глава Румен Радев се възползва от конституционните си правомощия и върна за ново гласуване предложението на Висшия съдебен съвет за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор на България.

„Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие, а не да поражда съмнения“, каза Румен Радев.

Според него в момента има съмнения в обществото дали тази кандидатура ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона. „Конституцията не ме задължава да мотивирам указа с който назначавам или връщам кандидатурата, но въпреки това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС“, посочи Радев.

От изявлението му стана ясно, че той настоява за нова процедура, която да включва още кандидати. Още преди гласуването настоящият главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че ако указът не бъде подписан, гласуването ще бъде повторено.

„Очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само лиши избора от състезателност, но отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, които са много необходими за неговата нелека мисия“, каза Радев.

Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемане на висши държавни длъжности, настоя той.

„Подходът с един кандидат беше подкрепен от изпълнителната власт, която в лицето на правосъдния министър отказа да посочи втори такъв и доведе до пълната липса на алтернатива“, подчерта Радев.

По думите му, обществото е много чувствително към съдебната система и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с доверие.

Румен Радев критикува начина, по който на сайта на ВСС бяха качени и положителни становища за Иван Гешев от държавни институции, а не само от гражданското общество, което според него е било в разрез със закона.

„Въпреки ясното законово положение бяха публикувани множество становища, включително от изпълнителната власт – като МВР, ГДБОП и ДАНС. Така превес взе масираната служебната подкрепа“, каза Румен Радев.

„С тези съображения упражнявам правото си по конституция и връщам на ВСС предложението за назначаването на г-н Иван Гешев за главен прокурор“, завърши Радев, без да отговаря на журналистически въпроси.

Иван Гешев беше избран от пленума на Висшия съдебен съвет на 24 октомври, като само четирима членове на съвета гласуваха „против“. В деня на избора, както и в седмиците преди това, се проведоха редица протести срещу неговото предизвестено избиране за наследник на Сотир Цацаров.

Пълен текст на изявлението:

Конституцията възлага на главния прокурор функции, които имат ключово значение за правосъдието, призвано да постига справедливост. Затова и изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор.

И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече – белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности.

Подходът за издигането на единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори кандидат и така доведе до пълната липса на алтернатива.

Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти – неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации – т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар