В категории:България

Той е… неговото име е…

Иван Гешев беше избран от ВСС за наследник на Сотир Цацаров на поста главен прокурор на Република България. Топката е в президента Румен Радев.

Снимка: prb.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за следващ главен прокурор на България. Кандидатурата на настоящия заместник-главен прокурор събра 20 гласа при необходими 17 от 25-те члена на ВСС.

Гласуването се състоя повече от 10 часа след началото на заседанието на ВСС, на което Иван Гешев трябваше да отговаря на въпроси от членовете на Съвета и от неправителствения сектор.

Изборът беше съпътстван от пореден протест срещу кандидатурата на Гешев, който трябваше да се проведе пред сградата на ВСС, но протестиращите не бяха допуснати там от полицията и поради тази причина се изместиха и блокираха през целия ден Орлов мост в столицата.

Пред ВСС пък бяха допуснати „симпатизанти“ на Иван Гешев, предвождани от персонала и собственика на популярно българско онлайн жълто издание. Цялата улица „Екзарх Йосиф“ в София, на която се намира ВСС, през целия ден остана под полицейска блокада.

Участници в мероприятие в подкрепа на Иван Гешев пред сградата на ВСС. Кадър: novini.bg

Процедурата изисква изборът на Иван Гешев да бъде потвърден от държавния глава Румен Радев с указ. Президентът има право да върне – но само веднъж – кандидатурата и тя да бъде гласувана отново. Ако гласуването отново бъде успешно, Радев ще бъде длъжен да издаде указ. Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров вече обяви, че се ако се наложи, кандидатурата на неговия заместник и най-вероятен наследник ще бъде гласувана два пъти.

Протест против избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Снимка: Филип Буров, „Барикада“

На много от въпросите Иван Гешев отговаряше със сериозна доза ирония и сарказъм, включително и към членовете на ВСС. Очаквано, най-горещо беше по време на въпросите от страна председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Не липсваха въпроси за Делян Пеевски и КТБ.

Иван Гешев беше издигнат от всичките 11 членове на прокурорската колегия във ВСС. Всички те днес очаквано гласуваха за неговата кандидатура, както това направиха и 9 члена на съдийската колегия. Цялото изслушване беше предавано на живо по Българската национална телевизия, а някои медии го следиха на живо по минути.

Във вчерашния ден от сайта Actualno.com бяха публикувани документи за предполагаеми престъпления от страна на Иван Гешев. От прокуратурата обявиха в официална позиция, че документите са фалшиви. Сайтът „Биволь“ пък публикува записи от разговори на Иван Гешев по дело от 2010 и 2011-та година и на база на тях посочва, че Гешев е „колаборирал“ с членове на организирана престъпна група и благодарение на действията му,  „интересът на престъпниците е удовлетворен, за разлика от интересите на държавата и обществото“. От Прокуратурата отново отговориха, че изложените в статията факти “ не отговарят на истината“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар