В категории:България

Стотици на протест срещу Иван Гешев (Снимки)

Изказванията на единствения кандидат за главен прокурор предизвикат опасения, че той няма намерение да зачита основни конституционни принципи

Снимка: Георги Христов

Номинацията на настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров и неговите изявления в последните дни станаха повод за протест в София. Стотици граждани се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет, от който зависи избора на нов главен прокурор. До момента Гешев е единствен кандидат, след като беше издигнат с пълно мнозинство от прокурорската квота във ВСС.

В дните след обявяването на номинацията, за която преди време обяви, че най-вероятно няма да приеме, но впоследствие си отказа от думите си, Гешев предизвика възмущение с изявленията си в интервю за БНТ.

Пред националната телевизия зам.-главният прокурор си позволи спорни, според юридически среди, квалификации и нарушаване на презумпцията за невинност по отношение на задържания за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков.

В интервюто Гешев забърка история, добре позната от страниците на близките до Делян Пеевски медии, свързана с политически фигури като лидера на „Да, България“ Христо Иванов и неговата формация, бизнесмена Иво Прокопиев, сайта „Биволь“ и други. Христо Иванов отговори като внесе сигнал до членовете на ВСС, ИВСС и министъра на правосъдието с искане да инициират дисциплинарно производство срещу Гешев „за поредица от нарушения на правилата за поведение на магистратите и уронване престижа на правосъдието в България“.

Възмутени от изказванията му и кандидатурата му като цяло, от „Демократична България“ организираха днешния протест под надслов „Да спрем Гешев – новата бухалка. Протест срещу новия прокурор на мафията“.

Група адвокати също възнегодуваха срещу номинацията на Гешев и изпратиха отворено писмо до ВСС, в което настояват за обяснение от институцията дали изразените от кандидата възгледи отговарят на високите изисквания за морал и професионализъм, които се изискват от тази отговорна длъжност. „Шокиращо беше че посланията, които чухме, бяха определено противоконституционни – като омаловажаване на принципа на разделение на властите“, заявява адвокат Емилия Недева.

Гражданите останаха няколко часа, за да изразят своето нежелание Иван Гешев да бъде новият обвинител №1 в държавата за следващите 7 години. Паралелно с това пред сградата на ВСС се проведе и малоброен „контрапротест“ в подкрепа на Гешев, организиран от близки до властта медийни фигури.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар