В категории:България / Избрано

EurActiv: Вицепремиер, министър и евродепутат посочени като част от паспортна измама в България

Европейското издание посочва, позовавайки се на твърденията на бивш високопоставен служител в правосъдното министерство, че схемата с продажба на български паспорти е покровителствана с години от много високо ниво

Георги Готев, EURACTIV

Заместник-министър председателят на България Красимир Каракачанов, външният министър и също вицепремиер Екатерина Захариева и евродепутатът Андрей Ковачев са отговорни за незаконната продажба на български паспорти на чужденци, твърди източник на информация, предоставящ редица документи, които да потвърдят обвинението.

Лидерът на ВМРО Каракачанов, бившата правосъдна министърка Захариева и евродепутатът от ГЕРБ Ковачев са най-високопоставените фигури, посочени като извършили измама, чрез която хиляди чужденци са успели да получат български паспорти срещу заплащане, като чрез тях могат да пътуват без виза в целия Европейски съюз, твърди източникът.

Твърденията бяха изразени пред EurActiv от Катя Матева, бивш директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието – орган, участващ в процеса по вземането на решения за предоставяне на българско гражданство на чужденци. Матева е уволнена от Захариева през 2016-та година, след като е отказала да участва в измамата, твърди тя.

EurActiv покани Каракачанов, Захариева и Ковачев да отговорят на обвиненията срещу тях, като последните двама заявиха, че са „изненади“ от обвиненията. Ковачев по-късно отхвърли всякаква отговорност за случая.

„Бих искал категорично да отхвърля тези обвинения и намеците, направени тук“, каза Ковачев пред EuroActiv в коментар по имейл след публикуването на материала.

Държавната агенция за българите в чужбина беше замесенa в огромен скандал след разкрития, че е издала фалшиви удостоверения за български произход – документ, въз основа на който могат да се издават български документи за гражданство и самоличност.

Няма агенция, няма проблем

Скандалът с продажбата на паспорти би могъл да катурне правителството на Бойко Борисов. Ръководителят на агенцията Петър Харалампиев беше арестуван по обвинения, че е част от организирана престъпна група. Харалампиев е назначен по препоръка на ВМРО – партията на Красимир Каракачанов. (От ВМРО твърдят, че Харалампиев не е техен член, а е представител на коалиционния им партньор – „БГ патриот“. Тази формация обаче няма сключено коалиционно споразумение с ГЕРБ – такова имат само „Обединени патриоти“, част от които са ВМРО, а Харалампиев е избран на поста именно от квотата на ВМРО – бел.пр).

В рамките на разследването в сейф на главния секретар на институцията Красимир Томов бяха открити пари в кеш на обща равностойност около 285 000 евро. Томов също е в ареста заедно с Харалампиев и още двама служители, заподозрени, че са част от организираната престъпна група. (Томов е назначен на този пост по времето на предишния председател на Агенцията за българите в чужбина и настоящ депутат от ВМРО Борис Вангелов – бел.пр)

На 26 ноември премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че агенцията, която е инструмент за издаване на паспортите, ще бъде закрита. Борисов твърди, че има други институции, като например министерствата на правосъдието и на вътрешните работи, които да вършат работата на агенцията.

По-късно същия ден Каракачанов отвърна, че неговото предложение е вместо от агенция, работата, свързана с българите в чужбина, да бъде поета от пълноправно министерство.

Крехка коалиция, тежки партньори

Парламентарното мнозинство на ГЕРБ в българския парламент зависи от неговата коалиция с „Обединени патриоти“, които включват „Атака“, НФСБ и ВМРО – партията, която твърди, че е наследник на историческата Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Лидер на ВМРО е Красимир Каракачанов. Когато настоящото българско правителство беше сформирано през май 2017-та година, Каракачанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов са назначени за вицепремиери, а лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поема ръководството на парламентарната група на „патриотите“. На 16 ноември Симеонов подава оставка като вицепремиер след седмици на протести от страна на майки на деца с увреждания, които той обиди.

Според Матева и нейните твърдения пред EuroActiv, основният източник на средства за ВМРО под ръководството на Каракачанов е именно схемата с продажбата на паспорти, която по времето, когато тя заема поста преди уволнението си, се прилага спрямо македонски граждани.

Тя твърди, че е уведомила българската прокуратура, че Каракачанов е взел между 550 и 1500 евро за всеки македонски гражданин, получил български паспорт чрез измамната схема. Броят на кандидатите е около 150 – 200 на ден, посочва тя пред държавното обвинение.

Схемата включва заплащане от страна на македонците на пари в кеш, срещу които да получат фалшив сертификат за български произход. Матева се противопоставя на измамата и блокира над 7000 заявления. Каракачанов, тогава в качеството си на председател на ВМРО, оказва натиск върху министъра на правосъдието Захариева (днес външен министър и вицепремиер) да уволни Матева и да отблокира заявленията.

Матева твърди, че Караачанов от своя страна е бил притиснат от македонци, които са си платили с подкупи, но документите им са били блокирани и са искали своите пари обратно.

Според Матева, Захариева първоначално се е противопоставила на натиска на Каракачанов, но това се променя след среща, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев на 3 юни 2016-та година с представители на българска неправителствена организация в Македония. Ковачев е изявен български евродепутат и зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

След тази среща Захариева прави обрат в своето поведение, твърди Матева, и настоява за удовлетворяване на политиката на Каракачанов да дава паспорти на своите клиенти. В същото време Захариева започва да полага усилия да премахне Матева от процеса по взимане на решения и скоро я уволнява.

Матева твърди, че е предоставила достатъчно доказателства за твърденията си пред прокуратурата, но никой от тримата високопоставени служители, посочени в този материал, не е разследван. Тя твърди, че отстраняването ѝ, както и продължаващото игнориране на твърденията ѝ, е решение, взето като част от коалиционното споразумение между Каракачанов и Борисов.

Европейската комисия критикува България за прекомерните правомощия на главния прокурор, над когото няма институционален надзор. Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров се възприема като близък на Бойко Борисов („Ти си го избра“ – бел.пр.).

Захариева нарече изявлението на Матева „изненада“, като каза, че като министър тя винаги ѝ е оказала „пълна подкрепа“. Захариева каза още, че Матева е отказала предложението ѝ да назначи още пет служители и да въведе подобрения в IT системата.

Документи, предоставени от Матева, обаче показват, че тя е казала на прокуратурата, че подобни опити „да бъде подпомогнат работния процес“ всъщност имат за цел назначението на хора, които да улеснят незаконното предоставяне на сертификати, а не да подобрят ефективността.

Андрей Ковачев също твърди, че е изненадан от тълкуването на неговата роля от страна на Матева. Евродепутатът заяви, че организираната от него среща е имала за цел да бъде преодолян нейния блокаж върху кандидатурите. По-специално, посочва Ковачев, едно от заявленията е било на внука на историческа фигура, което било срамно. „Жалко, че тази тема се използва за политически обвинения и трупане на дивиденти“, коментира Ковачев.

Бившият посланик и народен представител и настоящ лидер на партия „Българска пролет“ Велизар Енчев каза пред EuroActiv, че е изпратил писма до Европейската комисия, включително до председателя ѝ Жан-Клод Юнкер, комисаря по вътрешните въпроси Димитрис Аврамопулос и комисаря по правосъдието Вера Йоурова с подробности за измамата и е поискал от изпълнителната власт на ЕС да предприеме действия.

Енчев твърди, че Европейският съюз не може да гледа встрани, когато европейски гражданства се раздават по криминален начин на хиляди чужденци, които плащат подкупи. Много от тях са арестувани в чужбина за престъпления.

Скандалът с продажбата на паспорти беше споменат накратко на страница 10 в последния доклад на ЕК за напредъка на България по т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар