В категории:България

Официално: Симеонов вече не е (съвсем) вицепремиер

Парламентът освободи Валери Симеонов от поста му и постави там един от най-близките му хора и досегашен началник на кабинета му – Марияна Николова

Един ще падне, друг ще го смени…

Народното събрание освободи официално вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и го замени с един от най-близките му хора – досегашния началник на кабинета му Марияна Николова.

Промяната беше подкрепена от 116 народни представители от управляващата тройна коалиция ГЕРБ – „Обединени патриоти“ – ВОЛЯ, а БСП и ДПС бяха против. Любопитна подробност е, че в гласуването не участваха депутатите от „Атака“.

Преди основното гласуване от ДПС поискаха разделно гласуване на двете точки – освобождаването на Симеонов и назначаването на Николова, вероятно за да подкрепят първото и да гласуват против второто, но това им желание отключи поредица процедурни хватки, отлагане, почивки и спорове, включително поименна проверка на кворума, като в крайна сметка промяната в състава на кабинета беше гласувана анблок.

Както обикновено, министър-председателят Бойко Борисов не присъства в пленарната зала на Народното събрание въпреки настоятелните опити на БСП да го извикат, за да представи лично мотивите за промяната в състава на неговия кабинет. В негово отсъствие вицепремиерската рокада беше представена пред депутатите от другия вицепремиер и партньор на Симеонов – Красимир Каракачанов.

До рокадата се стигна, след като на 16 ноември лидерът на НФСБ подаде оставка, която му беше поискана около месец по-рано от протестиращите майки на деца с увреждания и други недоволни от изказванията му граждани. Въпреки горещата подкрепа от представителите на бизнеса и факта, че на няколко пъти в течение на около месец Симеонов твърдеше, че няма да подава оставка, защото няма причина за такава, в крайна сметка той реши да се оттегли.

„Към настоящия момент считам, че най-правилното решение е да не създавам проблеми на правителството на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Моята постъпка цели да лиши протестите от част от тяхното основание. Хайде сега да видим, след като вицепремиерът си подава оставката, дали ще продължават протестите и с какви претенции“, каза тогава Валери Симеонов.

Протестите из страната обаче не спират, а фигурата на Симеонов така или иначе не беше водещия фактор за последната вълна недоволство.

Изборът на заместник на Симеонов дойде след дълги политически срещи между управляващата коалиция във вторник в Министерския съвет. В крайна сметка в края на деня от официалния сайт на Народното събрание стана ясно, че именно Николова е официалният кандидат за наследник на Симеонов.

По закон след оставката му като вицепремиер, тъй като преди да стане такъв е избран за депутат, Валери Симеонов има право да се завърне в парламента. На този етап лидерът на НФСБ не е обявил, че ще се откаже от това свое право, което означава, че той ще трябва да работи в Народното събрание заедно със сегашния председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров. Нещо повече – завръщането на Симеонов на депутатската банка означава, че със своето място като депутат ще се раздели един от близките хора на Сидеров – Миглена Александрова от „Атака“.

Симеонов става третият бивш член на кабинета, който се завръща като депутат в парламента, след като преди него това се случи с вътрешния министър Валентин Радев и транспортния Ивайло Московски, които днес бяха в залата и гласуваха неговата оставка.

Коя е Марияна Николова?

Марияна Николова е адвокат по професия, вписана е в Софийската адвокатска колегия. Била е и държавен служител – заемала е различни експертни длъжности в администрацията, уточнява „Нова Телевизия“. Завършила е и Публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“, а също и право на ЕС. Владее френски и английски език.

Марияна Николова, минути преди да се закълне на новия си пост.

Професионалният си път започва като адвокат. След това става юрисконсулт на „Топлофикация” АД. Работи на експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и реформа. От 2009 година е главен юрисконсулт в Министерството на земеделието. От 2014 година е член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 година работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК, след което става шеф на политическия кабинет на Валери Симеонов.

Революции, олигарси и един голям отсъстващ

Повече от четири часа продължиха дебатите и скандалите преди гласуването на оставката на Симеонов и избора на негов заместник в лицето на Марияна Николова. За сравнение преди две седмици държавният бюджет бе гласуван два пъти по-бързо.

„Тази оставка е поредната, но тя е следствие и няма да реши нищо, защото не отстранява причините да състоянието на държавата след 10 години управление на Бойко Борисов“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя изброи три причини, поради които се е стигнало до днешните протести и гласуването на поредната оставка – коалиция, създадена изцяло заради самата власт, политика в полза на „големите и богатите“ и високомерие и арогантност, демонстрирани от управляващите.

Нинова получи обвинения от Вежди Рашидов, че говори за зависимост от олигарси, но те са създадени според него не от ГЕРБ, а от БСП, като от трибуната бяха изброени имената на Ветко Арабаджиев, Миньо Стайков и Николай Банев.

Рашидов сам се досети за своята близост с Илия Павлов, но призова опозицията да не говори за олигарси, защото знае много и дори се закани да го напише в книга. „Бях приятел на Илия Павлов, познавах и Луканов. Говорих ви за Баневи, за Миньо, за Ветко. Кой ги създаде, кога ги създаде? Кои висяха по цял ден в Боровец? Молете се да не живея дълго, защото съм решил да напиша книга. Ако напиша книга, ще ви стане лошо. Олигархията я създаде още Беров. Тая тема я спрете, тя работи против вас“, каза той.

„Хвърляме си олигарси един върху друг, което е признание, че олигарси има. А олигарх е човек, който е свързан с властта, не с опозицията“, отвърна Крум Зарков.

Втората голяма упора на ГЕРБ в парламента – „Воля“ и нейният лидер Веселин Марешки също за пореден път защитиха настоящото управление. „Олигарсите не са тук заради това управление, не са създадени през последните години. Справедливите искания на протестиращите български граждани не са насочени към едната част от залата. Да не си мисли някой, че това не е насочено срещу тях“, каза той, визирайки БСП.

Марешки стигна още по-далеч и обяви, че протестите са и срещу президента Румен Радев. „Тези определения, които казвате в момента, те се случват по време и на управлението на президента Радев. Те не се случват, когато той е бил летец. В момента той е президент и вие давате описание, че България е съсипана. Е, той не носи ли отговорност?“, посочи бизнесменът и зам.-председател на парламента.

В гореща защита на ГЕРБ и правителството се хвърли и Тома Биковкойто използва и любопитни исторически препратки и нарече фигури като Робеспиер и Ленин „тарикати“ и „утайка“.

В дълга реч председателят на парламентарата група на ГЕРБ Цветан Цветанов за пореден път информира за „големите успехи“, които според него постига управлението в социално-икономически план.

От своя страна Йордан Цонев от ДПС контрира, че този прочит на ситуацията не е прочитът на обществото и това е видно на улицата. „Каква стабилност е това от сутрин до вечер управлението да се занимава със себе си? Да се заключват в премиерския кабинет? Разбрахме, че има някакъв рестарт – няма никакъв рестарт. Нещата изобщо няма да се случат по начина, по който ви се иска“, предупреди Цонев.

След закриването на дебатите на трибуната се качи и Красимир Каракачанов, който се изненада, че опозицията не е задала нито един въпрос на новия вицепремиер Марияна Николова.

Макар да започна с уговорката, че „няма да повтаря фактите, изнесени от Цветан Цветанов“, лидерът на ВМРО направи точно това и повтори, че „доходите на българите се увеличават“.

А за лошите реални статистики Каракачанов обвини обичайния заподозрян – ромите. „Има 400 000 в гета, които не желаят да работят, защото бяха научени да си измислят болести и да разчитат на социални помощи“, каза той, въпреки че редица доклади опровергават тези твърдения, с които от години политиците настройват едни бедни срещу други бедни представители на обществото, разчитайки на това разделение и омраза, за да стоят на власт.

Каракачанов също се вдъхнови от историческата тема, Робеспиер и Ленин, като попита опозицията защо са коментирали само френския революционер, но не и „онзи, който се върна от Швейцария и изкла руския народ“. Лидерът на ВМРО подкрепи колегата си Биков в оценката за революцията като форма на действие, а от залата му подхвърлиха да погледне името на собствената си организация (бел.ред – Вътрешна македоно-одринска революционна организация), на което той се сопна, че революциите на ВМРО били истински, а не „обиране на мандри“, както тези на предшествениците на БСП.

Вицепремиерът отново заяви по повод обвиненията за облагодетелстване от търговия с български паспорти, че това е лъжа и ако бъде доказано подобно нещо, той ще сложи край на живота си „на площада“.

В крайна сметка дебатите се разминаха без човешки трагедии, но и без участието на един важен играч – лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и цялата му група.

От БСП обвиниха управляващите, че именно поради тази причина не искат разделно гласуване на оставката и назначението на Николова, за да не се окаже, че с гласовете на „Атака“ тя няма да бъде избрана. Поради гласуването анблок БСП и ДПС гласуваха „против“, макар да обявиха, че подкрепят раздялата на Симеонов с изпълнителната власт.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар