В категории:България

Депутат от ГЕРБ: Робеспиер и Ленин са пяна и утайка

Тома Биков направи любопитен преглед на историческите личности и събития, обвиниха го, че рискува да забърка дипломатически скандал

Народният представител от ГЕРБ и бивш тежък критик на същата партия Тома Биков нарече от трибуната на българското Народно събрание един от най-известните дейци на Френската революция Максимилиан дьо Робеспиер „утайка“.

По време на дебатите за оставката на Валери Симеонов и замяната му с началника на неговия кабинет Марияна Николова, Биков излезе на трибуната, за да защити правителството от протестите в страната.

„Този кабинет е легитимен, той е избран от народа, не е служебен. Той е и кабинет, който има парламентарно мнозинство. Ние представляваме близо милион и половина български граждани и точно заради това няма да подадем оставка, защото ние сме отговорни пред тях“, каза Биков, а след това добави по адрес на уличното недоволство:

„Революцията не е хубаво нещо. Това е тогава, когато пяната изплува на повърхността и започне да се нарича елит. Революции е имало и никога това не е било добър момент, включително в България“

На трибуната се качи депутатът от БСП Милко Недялков, който реплика Биков: „Усетих голям страх от „пяната“. Ако не разберете пяната, можете ли да обясните защо гледаме тази точка?“, каза той, визирайки факта, че оставката на Симеонов е следствие именно от недоволството на улицата. „Ето какво е системата, която хората искат да сменят – от едната страна е „пяната“, а от другата елита, към който се причислихте и вие“, добави Недялков.

Тома Биков, депутат от ГЕРБ и бивш тежък техен критик. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Тома Биков се почувства длъжен да продължи мисълта и стигна още по-далеч. „Когато говоря за пяната, ще бъда още по-радикален – ще говоря за утайката. Не говоря за народа, а за онези тарикати, онези като Робеспиер и Ленин и стигнете до нашия преход, които на гърба и въпреки волята на мнозинството, през насилие вземаха властта и заради тях загинаха милиони хора. За тази утайка говоря“, каза той.

От БСП реагира депутатът Филип Попов, който се обърна към заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. „Преди няколко дни имаше чествания във Франция на годишнина от Френската революция. Това е дипломатически скандал – Тома Биков обяви френската революция и Робеспиер за утайка. Направете му поне забележка, той току-що предизвика дипломатически скандал“, каза Попов. (Всъщност онова, което бе отбелязано наскоро във Франция, бе 100-годишнината от края на Първата световна война, а Великата френска революция е извършена на 14 юли 1789 г. Но неточността с поводите не променя смисловото послание на репликата. – б.р.)

Биков отново взе думата и се защити, че базира отношението си към Робеспиер на разсъжденията на английски философ Едмънд Бърк. „Предполагам, че и той е предизвикал някой друг скандал между Англия и Франция“, каза почти през смях и видимо горд от изявлението си Биков, който преди това горещо защити управлението на ГЕРБ.

Припомняме, Тома Биков е бивш остър критик на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов.

Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек дотолкова си е повярвал, че е забравил кой е и от къде идва. По-лошото е, че сякаш и ние започваме да забравяме. Приемаме присъствието му по върховете на властта като нещо нормално и много често дори не осъзнаваме колко далеч сме стигнали. В нормална ситуация подобен човек не би се случил като кмет на Банкя, а камо ли като министър-председател“, твърди само преди 5 години Биков в своя статия.

Абсурдът на българското всекидневие дотолкова ни е погълнал, че вече дори не помним как се появи настоящият премиер. Там, иззад рамото на Тодор Живков„, припомняше доскоро Биков. Борисовият депутат демонстрира и още по-бистра памет: „Бивш сикаджия и бодигард на Живков да заеме един от най-важните постове в МВР. (…) Така в МВР започна ерата „Борисов“. Последваха я десетки поръчкови убийства. Главният секретар, облечен в неизменния си черен шлифер, изпрати в последния им път Стоил Славов, Димата-Руснака, Косьо Самоковеца, Илия Павлов, Иван Тодоров-Доктора… и така до 28. Толкова са показните и неразкрити убийства, извършени във времената, в които днешният премиер беше най-главен от всички секретари в правителството на НДСВ и ДПС, ядосва се Биков, версия 2012.

Но Биков, версия 2018, очевидно вече няма проблем с „човекът от народа, който всяка сутрин отива с кордон от автомобили на работа и не излиза на улицата с по-малко от десет бодигарда около него. Министър-председателят милионер, който кръстосва страната с вертолет и самолет на държавни разноски“.

Спряхме да се впечатляваме. Затова понесохме скандала с Мишо Бирата леко. Бяхме загубили усета си за нормалност. Дотолкова свикнахме с абсурда, че за всяко нещо започнахме да ходим при премиера – за волейбола, за горите, за футбола, за киното, за театъра… И вярваме, че той ще помогне. Единствената надежда е, че все някога ще се събудим и ще си спомним, че този човек е българският премиер. Тогава ще разберем, колко далеч и назад сме се върнали и колко усилия трябва да положим, за да наваксаме“, завършва мисълта си предишният Тома Биков.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар