В категории:България

Мнозинството гласува драстичното намаление на партийните субсидии

По безпрецедентно бърза законодателна процедура беше взето решение, което коренно променя политическата система в България и по мнение на самите вносители заплашва да предаде партиите изцяло в ръцете на едрия бизнес и олигархията.

Резултати от първото гласуване на законопроекта за намаляване на субсидиите

Управляващата коалиция ГЕРБ – „Обединени патриоти“ – ВОЛЯ прие на първо четене законопроекта за актуализация на държавния бюджет, с който партийната субсидията за политическите партии се намалява от 11 на 1 лев за получен глас.

Решението, което според самия вносител – министър председателят Бойко Борисов – ще доведе до пълно олигархизиране на българската политическа система, беше прието с 117 гласа „за“ от парламентарните партньори ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ, а 90 души от БСП и ДПС бяха против.

Гласуваният законопроект предвижда драстичното намаление на легални пари за пари за политическите субекти да влезе в сила още от 1 юли. От същата дата се предвижда да влезе в сила и друг законопроект, който предвижда връщане на надвзетите средства, след като се оказа, че финансовото министерство е превеждало по 13, вместо по законовите 11 лева на глас на партиите.

Гласуването по групи

Промяната все пак няма да влезе в сила, докато не бъде гласувана окончателно на второ четене. Преди това партиите могат да внасят свои предложения за поправки, като заменят 1 лв. с друга сума. Такива заявки бяха направени от някои от формациите в парламента, в това число представители на управляващото мнозинство.

Решението беше прието по безпрецедентна бърза процедура и на ръба за закона, който регламентира законодателните инициативи на правителството и правилника за работата на Народното събрание.

В мотивите си правителството „Борисов 3“, което е вносител на промяната, е посочило, че цели да отговори на „обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции“. Бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. би възлязла в размер на 14,6 млн. лв., изчисляват вносителите.

Многократно през годините Борисов е посочвал, че подобно драстично намаление е огромен популизъм, което ще има пагубни последствия за функционирането на политическата система, тъй като партиите ще станат изцяло зависими от бизнеса, на когото после ще трябва да „връщат услуги“ чрез законодателните актове, които приемат.

По време на дебатите депутатите от ГЕРБ отново потвърдиха, че са наясно с всички огромни рискове, които крие подобно решение, но въпреки това ще го подкрепят, защото са засегнати от факта, че опозицията използвала темата, за да ги атакува.

„Всички тези въпроси се надявам да намерят отговор и той да бъде от всички нас, а не само едната част на парламента да бъде обвинявана в някакво чорбаджийство, а другата да е за падането на субсидиите, но да не е ясно на колко да паднат. Затова ние казахме какви рисковете пред обществото и политическата система. Да, споделяме вашите опасения, но се нуждаем от подкрепа, когато тези субсидии се дават. Защото е много лесно да кажем – ГЕРБ ги раздават, харчат, дайте да паднат“, каза от трибуната Тома Биков от ГЕРБ.

„Никой от нас няма желание българската демокрация да се олигархизира. Напротив, стояли сме и защитавали понякога сами подобни непопулярни мерки, докато вие стояли и сте се подхилквали отстрани и се сте радвали как нас ни критикуват в някои шоу програми. И сте си правили тънки сметки как вие ще оберете позитива“, добави Биков, малко преди с гласа си за подкрепи въпросното олигархизиране.

ГЕРБ щели да гласуват „за“ с убеждението, че „българските граждани да бъдат добре информирани“ за рисковете, подчерта Биков и добави, че гражданите трябва да знаят и друго – огромна част от тези пари отиват за медиите по време на предизборни кампании.

Див популизъм, от който ще има тежки последици за политическия живот в България, нарекоха от ДПС решението. Движението ще предложи между първо и второ четене пълно отпадане на партийната субсидия, но и отпадане на абсолютно всички ограничения за приемане на пари от бизнес и други икономически субекти.

„Искам да припомня, тъй като съм участник в процеса, че субсидирането на политическите партии от бюджета, се случи след една много дълга и задълбочена дискусия. Тогава се започна с 1 лв. на глас, но се оставиха възможностите за финансиране, извън бюджета. Постепенно с течение на годините през 2004 г. се прие 1% от минималната работна заплата и след това, когато се случи добрия растеж в икономиката през годините 2004-2008 г. бяха направени още две стъпки, за да се стигне до 12 лв., което беше финансирането, когато ГЕРБ дойде на власт“, припомни Йордан Цонев от ДПС.

Според Цонев в момента има достатъчно добър контрол и прозрачност как се изразходват средствата – теза, с която не се съгласи Тома Биков от ГЕРБ. „Аз не съм убеден в това и смятам, че то е една от причините за недоверието, че субсидиите се харчат целево за политическа дейност“, коментира Биков.

От БСП посочиха, че моделът в България е такъв, какъвто е в цяла Европа – финансиране на политическите партии легално през бюджета, за да се ограничават зависимостите от бизнес кръгове.

„Ние сме за намаляване на размера на праговете и таваните на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Предложението на ГЕРБ и на ДПС, с подкрепата на Атака, ще доведе до изчезване на политическите партии“, каза Драгомир Стойнев от БСП. Според него предложението на ГЕРБ е направено „на крак“, без оценка на въздействието, без да се консултират с политическите сили. „Това показва, че управляващите никога не са търсили дългосрочно решение на проблема. За тях нещата се решават сега, днес, а утре, ако задуха друг вятър, ще се промени и решението“, коментира той.

„Предложението било като „отговор на популизма“. Огромна грешка е на популизма да се отговаря с популизъм, още повече от такова високо ниво – премиерът, финансовият министър“, добави неговият колега от БСП Георги Търновалийски. Той настоя, че законопроектът се гледа днес в нарушение на правилниците, тъй като законодателни актове, идващи от правителството, би трябвало да бъдат подложени на обществено обсъждане за определен период. Липса и оценка на въздействието, каквато си изисква по правилник, посочи той.

ВМРО обявиха, че също са „за“ намаляване на субсидиите, но не толкова драстично. „Очевидно трябва да излезем от дебата, в който всеки се опитва да прехвърли някаква вина на някой друг и да потърсим решението, започвайки от формулиране на задачата. Дали партиите взимат повече пари, отколкото би следвало? Нашето мнение е „да“ – 40-50 млн. лева е сериозна сума и фактът, че не всички партии могат да си изхарчат парите доказва, че тези пари могат да бъдат ревизирани и намалени“, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

Според него обаче, „голямото отсъствието“ в законопроекта на Бойко Борисов е концепцията какво ще се случва занапред с партиите и кой и как ще ги финансира. „Ще предложим нашите идеи между първо и второ четене и се надявам да ги дискутираме в конструктивен дух, за да намерим полезното решение“, обяви той от името на ВМРО.

Неговият колега Юлиян Ангелов обърна внимание и на проблема със заложените в законопроекта срокове, от които промяната да влезе в сила. От една страна, от 1 юли се лишават партиите от сериозен обем от средства, а от друга страна – също от 1 юли се очаква те да върнат надвзетите пари досега, изтъкна той и призова за разумен период, в който партиите да имат възможност да направят ревизия и реорганизация. „Каква е идеята – да оптимизираме разходите или да фалираме партиите“, попита той.

„Силно популисткия заряд на предложенията поставя всички нас – парламентарни и извънпарламентарни сили – да изглеждаме, че защитаваме собствения си интерес и благосъстояние. Това не е така. Ние искахме да защитим възможността партиите да функционират и да защитим политическата система. Това е единственият правилен начин да се финансират политически организации. С промените се прави крачка назад и няма да ги подкрепим, категорично сме против срещу това посегателство върху свободата на политическия живот в страната, който тласка партиите в ръцете на сивата икономика и на неясните контакти и процедури“, каза още Георги Търновалийски от БСП.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар