В категории:България

Валери Симеонов подаде оставка

Вицепремиерът напуска поста си, за да не създава проблеми на правителството и да лиши протестите от част от тяхното основание

Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка, съобщава Българската национална телевизия. Оставката е била приета от премиера Бойко Борисов.

„Към настоящия момент считам, че най-правилното решение е да не създавам проблеми на правителството на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ“, оповести Симеонов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Моята постъпка цели да лиши протестите от част от тяхното основание. Хайде сега да видим, след като вицепремиерът си подава оставката, дали ще продължават протестите и с какви претенции“, каза Симеонов.

„Не става въпрос за моята личност, за партията, а за управлението на България. Управление, което определям като изключително успешно и аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък“, обяви той.

„Не го правя под никакъв натиск, решението съм го взел днес, след като съм се консултирал с моята група и моите партньори, най-вече с Красимир Каракачанов“, обяви Симеонов и добави, че не е бил принуден на това действие от премиера Бойко Борисов.

Оставката му беше поискана от стотици протестиращи майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани след негово скандално изказване в средата на октомври.

Първият протест с искане за неговата оставка се състоя на 22 октомври пред МС в София, а междувременно в сградата на правителството Симеонов получи гореща подкрепа от работодателските организации и лично от Кирил Домусчиев, Васил Велев и други. 26 дни по-късно, включително и през тази вечер, протестите за неговата оставка продължават.

Причините да депозирам оставката си като вицепремиер са продължаващата медийна кампания, особено през последните два дни, която е продължение на кампанията спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред Министерски съвет, но продължението вече поставя акцент не върху моята личност в качеството на заемания пост, а и върху народни представители от НФСБ, пак по същия начин с частично публикуване на изказвания и вменяване на вина на мои съпартийци. Ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили.

Наясно съм, че тази кампания удря върху рейтинга на правителството и се превръща в пречка за управлението – това аз не мога да си позволя, повтарям – не става въпрос за моята личност, а за управлението на България, на което аз не мога да тежа като воденичен камък и да създавам предпоставки за протести и атаки. Не ми е детската мечта да бъда премиер и съм заел този пост по настояване на моите партньори да бъда като гарант. Повтарям – не ми е самоцел, не съм си и помислял, че човек може да влиза в изпълнителната власт, за да вади някакви облаги. Моята постъпка цели да лиши протестите от тяхното основание, поне частично. Няма никаква драма, правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под натиск, решението съм го взел още днес следобед след като съм се консултирам с НФСБ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар