Екозащитници на протест срещу Валери Симеонов (снимки)

„Искаме реки и природа, стига толкова ВЕЦ-ове“, обявиха протестиращи пред Народното събрание, недоволни от поправки на „Обединени патриоти“, които ще позволяват водата в защитени територии да се използва от водноелектрически централи, които според сегашния закон трябваше да прекратят своята дейност по екологични причини

Снимка: Ваня Григорова

Природозащитната коалиция „За да остане природата в България“ излезе на протест пред Народното събрание, което днес гласува спорни промени, внесени от лидера на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов.

„Природата е над и за всички! Не я продавайте“, гласеше един от плакатите на протестиращите, които се събраха пред входа на Народното събрание, от който влизат в сградата депутатите. „Малките ВЕЦ-ове унищожават нашите реки“, гласеше друг от лозунгите, издигнати от недоволните граждани и еколози.

Протестиращите носеха импровизирани релси като препратка към неизпълненото обещание на Валери Симеонов „да се хвърли с релса от моста в Бургас“ ако съдът отсъди в полза на еколозите по казуса с Пирин.

На 10 февруари Валери Симеонов и група неговите колеги от „Обединени патриоти“ внасят поправки, които биха отменили отменят ограниченията пред функционирането на водноелектрически централи (ВЕЦ) в защитени територии. По същество Симеонов има за цел да разреши на малките ВЕЦ-ове, които се намират в защитена зона, да могат отново да използват вода от реките, тъй като в момента огромна част от разрешителните на тези централи изтичат и според сегашните текстове в закона те нямат право да ги подновят.

Поправките на Симеонов бяха направени по типичен за управляващите начин – през друг закон, в случая през преходните и заключителните разпоредби в Закона за безопасното ползване на ядрената енергия.

На малките ВЕЦ-ове беше забранено да продължат лицензите си, заради скандалите покрай изкупуването на енергията им на високи преференциални цени от държавата. Малко след влизането на страната в Европейския съюз този тип мощности се нароиха безразборно, а „чистият бизнес“, който държавата им осигуряваше доведе до обществено недоволство. Така няколко години по-късно се стигна до промяна в Закона за водите, която на практика сложи край на безкрайното продължаване на лицензите, ако централите се намират в защитена от закона зона, припомня „Клуб Z“.

По думите на самият Симеонов става дума за общо 43 централи в цялата страна. „Значи това са 43 централи, които до вчера не са били опасни и вредни, сега трябва да бъдат разрушени, защото им е изтекло разрешителното. Какъв е този мозък, който може да иска това?“, коментира той БНТ.

Срещу идеята на Симеонов веднага се обявиха природозащитните организации, а от Риболовен клуб „Балканка“, които са съорганизатори на днешния протест, са изпратили писмо до Народното събрание, в което изразяват своята позиция.

„В период на брутална криза за вода навсякъде в страната, при доказана незаконосъобразност на всички малки ВЕЦ-ове, построени след 2000 г. у нас (със само две изключения) и при доказано непрестанно пресушаване на реките от същите тия ВЕЦ-ове в нарушение на Закона за водите ние намираме това предложение за подигравка, а подходът за неговото внасяне – тайно, по терлици, без никой да разбере – за недостоен. Нещо повече – цели се възстановяване на възможността още прекалено много такива ВЕЦ-ове да могат да се изграждат в защитени зони от мрежата „Натура 2000“, при наличие на пилотна процедура на ГД „Околна среда“ на ЕК, която ще прерасне в наказателна неминуемо, заради нарушения на няколко директиви на ЕС от досега изградените малки изчадия, както правилно са посочили от МОСВ в отрицателното си становище“, се казва в писмото на „Балканка“, цитирано от вестник „Сега“.

„Тук сме, за да призовем депутатите да не гласуват поправката, която ще се отрази пагубно на българските реки. Очакваме депутатите да отхвърлят поправката, предложена от Валери Симеонов“, каза Катерина Раковска пред Bulgaria On Air. Тя допълни, че тази поправка ще позволи функционирането на ВЕЦ-ове, изградени в нарушение в реки – защитени зони. „Малките ВЕЦ-ове имат изключително малък принос в енергийния микс, а в същото време вредят“, каза още Катерина Раковска.

Освен еколозите негативна позиция изразява и Министерството на околната среда и водите. Срещу прекомерното натоварване на зоните от „Натура 2000“ чрез ВЕЦ вече тече пилотна наказателна процедура от Европейската комисия, уточнява (МОСВ) в своето становище, което е категорично против проекта на Симеонов, подчертава „Дневник“. По този повод лидерът на „патритотите’ иронизира пред БНТ, че не „МОСВ е най-висшата инстанция, свързана с екологията“. Поправките на Симеонов и компания вече бяха одобрени от ресорната парламентарна комисия въпреки негативното становище от МОСВ, където министър в момента е Емил Димитров, излъчен именно от квотата на „Обединени патриоти“ и по-конкретно от ВМРО.

Още по-куриозно, че поправките за новият разрешителен режим за ползване на вода за производствени цели биха бил приет скоропостижно в момент на критично недостатъчен достъп до вода на гражданите през последните месеци в Перник, Ботевград, Шумен и други.

Още снимки от протеста: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар