В категории:България

Делян Добрев (пак) подава оставка

След като „дримтиймът“ му от „Кумгейт“ се оказа забъркан в нов „Апартаментгейт“, депутатът предприе втори опит за напускане на Народното събрание. Ще има ли нова акция „Не даваме Делян“ на групата на ГЕРБ?

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката Делян Добрев. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев ще направи нов опит да напусне парламента. Той е взел решение да подаде оставка като народен представител след публикация на сайта „Биволь“, касаеща имотни сделки в София на негови близки от Хасково, замесени в скандала „Кумгейт“.

Той е взел това решение след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. „С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля, не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени“, коментира Добрев, цитиран от „Дарик“. По думите му, това било „акт на солидарност“ с другите фигури в ГЕРБ, които спазили „моралния стандарт на ГЕРБ“ и напуснали постовете си „само заради съмнения“.

Припомняме, това е втора оставка на Делян Добрев като депутат. Предишният неуспешен опит беше именно след избухването на „Кумгейт“, когато стана ясно, че голям брой негови приятели и роднини са назначени на различни позиции в община Хасково, а също и така и че негови близки са печелили обществени поръчки.

Тогава Делян Добрев входира своята оставка в деловодството на Народното събрание, но при последвалото гласуване тя беше отхвърлена от мнозинството, което предизвика правен абсурд, а казусът стигна дори до Конституционния съд. Междувременно пък Добрев оттегли оставката си.

„Биволъ“: Дриймтиймът на Добрев в „Апартаментгейт“ с рекордно евтини жилища

На 6 април т.г. „Биволь“ публикува разследване, според което майката на Делян Добрев, братовчедка му Росица Гаргова и кумът му Евгени Консулов са пазарували ново строителство в София на цени от 270 евро на кв. м.

Сделките са осъществени през 2016 – 2018 г. Всички изброени лица са част от т.нар. “Дриймтийм”, назован така от самия Добрев, след като още през септември 2017 г. „Биволъ“ пише, че в обръч от фирми край Гаргови и родителите на Добрев са отишли поне 100 милиона от обществени поръчки.

Имотният парад на хасковлии в София е открит от кумеца на Делян Добрев – бившият зам.-кмет на Хасково Евгени Консулов, и съпругата му Кремена на 29.09.2016, когато те пазаруват “на изкоп” два апартамента на ул. “Иван Сусанин” в кв. “Манастирски ливади”, където се строи нова жилищна сграда. Цените за тях са изключително изгодни – 41 115 лв. за апартамент от 73 кв. м. или по 288 евро на кв.м. и малко по-скъпо за апартамент от 56 кв.м. придобит за 315 евро на кв.м.

В същия ден изповядва сделка за имоти в същата сграда Даниел Гаргов, общински съветник от ГЕРБ и шеф на комисията по бюджет и финанси при местния парламент в Хасково. Той е съпруг на братовчедката на Добрев Росица Гаргова и съсобственик в “Еко Традекс Груп”. Според проучване на Медиапул, фирмата е в Топ 3 на санирането в България. В национален мащаб тя е спечелила обществени поръчки за над 100 милиона лева. Росица Гаргова пък е на ключовия пост директор на дирекция „Финансово-счетоводни дейности и бюджет“ в община Хасково.

Даниел Гаргов  удря джакпота като купува огромен апартамент от 284,44 кв. м., още един по-малък 42 кв.м. и три гаража по 17 кв.м. за сумата от 201 900 лв. или средно по 273 евро на кв. м.

Докато зетят на Добрев мощно строи и санира с обществени поръчки, родителите на депутата са строителен надзор на неговите обекти, показа разследване на Биволъ. Ето защо не е странно, че близките им бизнес отношения прерастват и в имотни такива.

В края на юни 2018 г. сградата е приключена и въведена в експлоатация. Към този момент скандалът “Кумгейт” е поотшумял, макар че прати в оставка зам.-кмета Консулов. На Консулови явно им харесват имотите и те запазват гнезденцата си в София като ги допълват с гараж през февруари 2019 г.

Но Даниел и Росица Гаргови не са доволни от придобивката си. Няколко дни преди първите обитатели да се нанесат в новопостроените си жилища, Гаргови продават апартаментите и гаражите на фирмата “Иконус – икономически консултации и услуги”, която е еднолична собственост на майката на Делян Добрев – Златка Стойкова Добрева. Цената вече е двойна – 400 000 лв., без включено ДДС, но защо не? Все пак парите остават в семейството – братовчедите печелят 200 000 лв., а маман отчита фирмен разход.

Оставка днес подаде и заместник-областният управител на София Томи Николов, за когото излязоха имотни разкрития, свързани с времето, в което е бил кмет на район „Кремиковци“. През 2006 г. синът му Александър, картотекиран като „крайно нуждаещ се“, е бил настанен в общинско жилище от 87 кв.м. в центъра на столицата. Година по-късно е закупил апартамента на преференциална цена от 27 000 лв., след което го е дарил на баща си, а той от своя цена го е продал почти деветократно по-скъпо за 234 000 лв. Братът на Николов пък заменил с общината два панелни апартамента в кв. „Ботунец“ срещу имот на софийския околовръстен път до с. Кривина. Впоследствие продал част от имота на верига бензиностанции за 600 000 евро, а друга част дарил на брат си.

Тони Николов е бил три мандата начело на район „Кремиковци“, а преди да се присъедини към ГЕРБ е бил представител на СДС и ССД. От правителствената информационна служба съобщиха, че в мотивите за оставката си той посочва медийни публикации и необходимостта от тяхното изясняване.

По-рано през деня пък от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че оставка подава и кметът на Созопол Панайот Рейзи, срещу когото тече прокурорско разследване за присвояване на над 2 милиона лева от бюджета на общината чрез фалшифициране на договори за строително-монтажни дейности. Заедно с него е обвинена и главната счетоводителка Златка Мусева. Според официалното съобщение, кметът на Созопол е заявил решението си пред премиера Бойко Борисов като на срещата е присъствал и зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов.

Малко по-късно обаче самият Рейзи отрече пред БНР да е подавал оставка като кмет и заяви, че се е оттеглил само от поста председател на ГЕРБ-Созопол и е напуснал партията, за да не ѝ тежи. Така или иначе той в момента не изпълнява кметската длъжност, тъй като е отстранен от поста с решение на Специализирания наказателен съд, което ще обжалва.

 

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар