В категории:България

Отчаян ход: Борисов уволнява „пеевските“ министри

Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов ще бъдат освободени, за да „се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“

Докато улицата иска оставката на целия му кабинет и неговата собствена, Бойко Борисов реши да тушира напрежението, като изгърми още няколко бушона – в случая на трима министри, считани за близки до ДПС и Делян Пеевски. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

В разгара на седмия ден на протести срещу неговото управление, министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставките на трима свои ключови министри – Владислав Горанов (финанси), Младен Маринов (вътрешни работи) и Емил Караниколов (икономика). Ходът на премиера Борисов изглежда като отчаян опит да свали напрежението от себе си, като публично заяви „скъсване“ с Делян Пеевски и тримата министри, за които се твърди, че са близки до олигарха от ДПС.

От пресцентъра на ГЕРБ съобщават, че решението да бъдат поискани трите оставки е взето „след среща на председателя на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов с областните координатори на партията“. Подобно заявление буди недоумение, като се има предвид, че никога досега не е известно областните координатори на ГЕРБ да са играли решаваща роля за каквито и да било важни решения за управлението на държавата.

В съобщението дори се посочва, че именно координаторите на партията са поискали от Борисов освобождаването на тримата министри, а мотивът е бил „опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“. „Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС“, се казва още в съобщението.

По-малко от десет минути след съобщението, дошло от партийния пресцентър на ГЕРБ, правителствената пресслужба съобщи, че тримата министри са декларирали пред премиера готовност да подават своите оставки незабавно. Това най-вероятно ще се случи утре.

За връзките между Владислав Горанов и Делян Пеевски се говори от години, като за доказателство се сочи и тяхна обща снимка от вечеря в ресторант. Емил Караниколов е бивш директор на Агенцията по приватизация и формално е в кабинета от квота на „Атака“, но също отдавна се твърди, че е назначение в кабинета на Делян Пеевски. На този етап не е известно на поисканата оставка да са реагирали хората на Волен Сидеров, които официално все още се водят коалиционни партньори на ГЕРБ, а на страниците на партийните им издания Караниколов е представян като „министърът на „Атака“.

Оставката на Младен Маринов беше поискана преди дни от „Демократична България“ заради отказа му да освободи областния директор на МВР в Бургас, който според партията носи вина за ситуацията в парк Росенец преди дни. Хората на Христо Иванов твърдят за Маринов, че също е близък до Делян Пеевски.

Решението да поиска три оставки в своя кабинет е изненадващо, тъй като по-рано днес от ГЕРБ лансираха няколко варианта за излизане от политическата криза, като всички те включваха оттегляне от управлението поне временно на самия Бойко Борисов.

Първият е бил незабавно подаване на оставка, назначаване на служебно правителство и провеждане на предсрочни избори. Този вариант бил определен за рисков и застрашаващ ГЕРБ в най-голяма степен. Вторият вариант е бил назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват „въздържал се“, след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ. Третият вариант предвиждал излизане на премиера в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиерите.

Според различни медии и анализатори, както и според главния редактор на присъдружното на ГЕРБ кафяво издание „ПИК“, най-вероятен бил вторият сценарий.

БСП внесе петия вот на недоверие

Часове преди това развитие на ситуацията, парламентарната опозиция в лицето на БСП внесе пети вот на недоверие към третия кабинет на Бойко Борисов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни също, че и първият вот на недоверие е бил по същата тема – корупцията.

„Различното в този вот е, че не просто се спираме на отделни десетки корупционни скандали за времето на правителството, а представяме пред вас и пред обществото механизми, мрежи, пипала, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската. Създаде условия мафията да управлява България. Тази мрежа е симбиоза от няколко неща. Първо, в законите, които се приемат от мнозинството, се залагат корупционни интереси на олигарси. Второ – институциите се използват за реализацията на тези интереси. Трето – назначават се хора, които да защитават и провеждат тези интереси. Четвъртият елемент – абсолютна безнаказаност на виновните за престъпления и на извършителите на нарушения. С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява, продължавайки с този модел. Искаме да разградим модела на олигархично-мафиотско управление. Досега основният ни проблем в битката срещу корупцията, която непрекъснато и последователно водим от 4 години, беше страхът на хората. Днес народът се освободи от страха и е на улиците на България. Ние, като единствената парламентарна партия, която последователно е отстоявала такава политика, днес внесохме народния вот на недоверие, който е на улицата, тук, вътре в парламента, където този проблем трябва да се реши с механизмите на парламентарната република“, заяви пред медиите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимка: bsp.bg

Тя добави, че БСП отхвърля вариантите за каквато и да било подкрепа към ново правителство в рамките на настоящия парламент. Според нея Борисов, „вероятно изплашен от ситуацията в страната, прави предложение, освен към коалиционните си партньори, и към опозиционните партии за общ план за стабилизация“.

„Даваме нашия отговор предварително, за да не си губим времето: Българската социалистическа партия няма да прави общ план за излизане от кризата с правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Няма да правим сговор с олигархично-мафиотския модел на управление на страната. Приказките, че един такъв план може да помогне за преодоляване на кризата са думи на уплашен от ситуацията човек. Правителството показа, че е некомпетентно да реагира на предизвикателствата на кризата, че няма нито готовност, нито идея какво да прави. Единственият изход от ситуацията и условие за стабилизация, сигурност и просперитет е веднага да си подадат оставката и умни, компетентни, честни хора да поемат управлението на страната. Единственото съгласие, което могат да получат от нас и да постигнем единодушие с г-н Борисов, е незабавната му оставка и поемане на управлението на страната от подготвени, квалифицирани, умни и честни хора“, подчерта Нинова.

„Няма да оцелеете с внушения и интриги“

На седмия протестен ден поредно обръщение към народа отправи от президентството и държавният глава Румен Радев. Вече седмица хиляди българи са по площадите с искания за оставка на правителството и главния прокурор, за свобода, законност и справедливост, посочи Радев и се постара да изброи градовете с най-активни протести – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и други, които според него са „доказателство, че протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории, а младото поколение на България ни изпълва с гордост и върна надеждата за бъдещето на Родината“.

„Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус анти-мафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата, срастването на властта с медиите, дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона. Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на Отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ. Това, което става днес по улиците, е достижение на всички български граждани, които отстояват днес своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме, е резултат именно на това тяхно усилие“.

Според Радев трябва да си даваме сметка, че „мафията се храни от страха и апатията ни“, но днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете именно на хората от протеста. Той нарече „оскърбителни“ внушенията, че хилядите граждани по площадите са платени и манипулирани и че са „тинята на обществото“, както се изрази по-рано в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш яростен критик на ГЕРБ Тома Биков. Такива внушения издават „арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието: лъжи, клевети и сеене на разкол“, подчерта Радев.

„Никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност, в смелостта си да бъде актьор, а не зрител на своя живот. Никога народът ни не е бил по-зрял в решимостта си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи. Да съхрани природата. Да върне справедливостта в правораздаването, което е призвано да я брани. Да върне истината в медиите, за които плаща с данъците си“.

Затова, според държавния глава, трябва „да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази обществена енергия за промяна, да не допуснем егоизмът, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да внасят разединение в редиците ни“.

„Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да чуят гласа на България, само удължават кризата. Доверието е загубено и това се вижда навсякъде по площадите. Сегашният олигархичен властови модел е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минават през оставка на правителството и главния прокурор и честни избори“.

Радев призовава полицията и протестиращите за ненасилие и избягване на провокации, тъй като „в този исторически за страната ни момент не трябва да допускаме да се опорочат справедливите искания на гражданите и да се разпилява енергията за промяна“. и завърши с обръщението, което в последните дни остро възпламени ГЕРБ и прокуратурата:

„Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От нас, от всеки един от нас зависи това да се случи“.

Междувременно десетки хиляди хора в цялата страна отново излязоха на протест с настояване за оставките на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

След вчерашните инциденти пред входа на бившия партиен дом, когато провокатори метнаха няколко бомбички, замерваха полицията с кутии с червена боя и бутилки и счупиха стъклата на една врата, днес организаторите на протеста обявиха, че той ще завърши в 22:00 с цел избягване на подобни инциденти в късните часове.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар