В категории:България

Официално: Домусчиев купи „Нова телевизия“

Сделката е за 185 млн. евро, съобщиха от шведската компания, която първо опита да продаде медийната група на Петр Келнер, но Комисията за защита на конкуренцията спря сделката. Ще види ли КЗК потенциален монопол и при новия купувач?

Кирил Домусчиев. Снимка: krib.bg

Бизнесменът, председател на КРИБ и собственик на футболния клуб „Лудогорец“ Кирил Домучсчиев е новият собственик на „Нова телевизия“, съобщиха официално от MTG на своя сайт.

Шведската компания, която притежаваше 95% от Nova Broadcasting Group, е продала своя дял на Advance Media Group, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиев. Стойността на сделката е 185 милиона евро, разкриват от MTG.

Преди да бъде финализирана, тя ще трябва да бъде одобрена от българските регулаторни органи в лицето на Комисията за защита на конкуренцията. Именно КЗК стопира предишния опит на MTG да продаде медийната група, част от която е и „Нова телевизия“, на PPF Group, която е управлявана от чешкия милиардер Петр Келнер.

Аргументът на КЗК беше, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. За братята Кирил и Георги Домусчиеви също се смята, че са свързани със собствеността на други медии, което поставя редица въпроси пред КЗК и предстоящото им решение.

Цената, за която Кирил Домусчиев придобива медийната група около „Нова телевизия“ е същата като онази, която беше готов да плати и Келнер. Ако сделката със собственика на „Лудогорец“ бъде одобрена от КЗК този път, то за първи през последните над десет години една от двете големи частни телевизии ще спре да бъде собственост на западна компания и ще премине в българско владение, коментира „Капитал“.

В България MTG влезе през 2008 г., след като придоби „Нова броудкастинг груп“. Компанията първоначално инвестира в Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema, а след това придоби „Нова телевизия“ за 620 млн. евро, припомня Investor.bg.

Изданието добавя, че според последния анализ на КЗК Nova Broadcasting Group има между 30 и 40% дял на пазара на телевизионно разпространение за 2016 и 2017 г. Делът на „Нова телевизия“ на пазара на телевизионна реклама с национален обхват е между 40 и 50%. В портфолиото влизат телевизионните канали от групата – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили, както и дигиталната компания „Нетинфо“. Компанията притежава радио Nova News и издателската група AtticaEVA. Тя има около 650 служители в България.

В публичното пространство Кирил Домусчиев е известен най-вече като собственик на „Лудогорец“ и председател на КРИБ. В първото си качество преди няколко години той се забърка в скандал, след като нарече журналист „олигофрен“ заради зададен въпрос, като го атакува вербално на няколко пъти. През 2014-та година пък Домусчиев се възмути, че коментаторът на мач между неговия клуб и сръбския „Партизан“ не бил достатъчно патриотично настроен и се закани, че ще разговаря по този въпрос с ръководството на „Нова телевизия“, която излъчваше двубоя: „Коментаторът като че ли го бяха взели от сръбската телевизия. През цялото време говореше за добрата защита на сърбите, за пропуснатите възможности на „Партизан“. Мисля, че работеше като счетоводител, защото през цялото време ни правеше сметки колко пари ще изкараме, колко ще спечелим и т.н. Смятам да се свържа с ръководството на „Нова телевизия“. При всички положения имам добри отношения с управата на телевизията и ще обсъдя тази тема“, заяви тогава собственикът на Лудогорец.

Като представител на една от най-големите работодателски организации Домусчиев също се изявява често по медиите, като е известен със своето крайно негативно мнение за правото на работниците да се сдружават и синдикализират. Той беше един от хората, които застанаха с лицето си в защита на Валери Симеонов и правителството на Бойко Борисов, когато тогавашният вицепремиер нападна протестиращите майки на деца с увреждания.

В края на миналата година пък неговото име беше замесено и в скандал, стигнал до президенството и Народното събрание. Парламентът прие лобистки промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, които щяха да спестят на Домусчиев около 60 млн. лева заради неизпълнени ангажименти по приватизацията на Българския морски флот. След обществена реакция и президентското вето на „поправката Домусчиев“, Народното събрание ревизира решението си.

Кирил Домусчиев е приеман за близък до управлението на Бойко Борисов бизнесмен. Премиерът е чест гост на баловете, организирани от КРИБ, а заедно със своя финансов министър Владислав Горанов посещават и мачове на „Лудогорец“. Наскоро пък стана ясно, че Горанов живее в луксозен комплекс, собственост на Домусчиев, който му бил „предоставен за ползване“ от неговия кръстник.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар