В категории:България

Къде видя монопол, бе, олигофрен?!

КЗК одобри сделката за закупуването на „Нова телевизия“ от страна на Кирил Домусчиев. В средата на миналата година това беше отказано на чешкия магнат Петер Келнер заради опасения от монополно положение. Такъв казус, според комисията, няма при собственика на „Лудогорец“ и председател на КРИБ, въпреки че той държи и правата за излъчване на футболното първенство, които понастоящем са продадени на… „Нова“

Кирил Домусчиев. Снимка: https://www.facebook.com/kiril.domuschiev.56

Собственикът на фармацевтичната компания „Хювефарма“, футболния клуб „Лудогорец“, приватизатор на Българския морски флот и председател на КРИБ – Кирил Домусчиев – официално стана собственик и на „Нова Броудкастинг Груп“. Това стана факт, след като Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката за закупуването на „Нова Телевизия“ от страна на бизнесмена.

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Тя ни дава възможност да навлезем в един перспективен и нов за нас индустриален сегмент.  Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите. Надяваме се с нашата финансова подкрепа медията да продължи да се развива ускорено и да предлага все по-добър и интересен продукт на зрителите. Не на последно място, ще окажем значителна подкрепа за утвърждаването на „Нова“ като „българската телевизия“ със запазването и включването в програмите на все повече български сериали, филми и развлекателни програми“, коментира Георги Домусчиев – брат на Кирил Домусчиев и негов съдружник.

Решението е от 21 март и беше публикувано ден по-късно на сайта на КЗК. Това се случва само около половин година, след като същата комисия отказа да пусне сделката за „Нова телевизия“ при опита тя да бъде закупена от чешкия магнат Петер Келнер. В началото на настоящата година той се отказа окончателно от сделката и стана ясно, че досегашният собственик – шведската компания Modern Times Group (MTG) – ще търси нов купувач.

Такъв се намери в края на февруари в лицето на Кирил Домусчиев, за бизнеса на когото КЗК не откри възможност да придобие монополно положение след закупуването на „Нова телевизия“, въпреки че името на бизнесмена се свърза с участие в други медии, а освен това държи и правата за излъчване на българското футболно първенство, които са закупени понастоящем от „Нова броудкастинг груп“.

Именно с аргумент за монополно положение на пазара беше отказана сделката на Келнер през миналото лято.

„Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този начин, участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори. С оглед на гореизложеното и предвид значителния опит на придобиващото дружество и неговите инвестиционни намерения се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари. Такова поведение би ограничило и нарушило не само конкуренцията на пазара, но и интересите на крайните потребители, предвид обществената значимост на медиите“, аргументира се тогава комисията.

Относно Кирил Домусчиев и неговото участие в медии обаче, КЗК е на различно мнение. В своето решение те посочват, че компанията на братя Домусчиеви „Адванс медия груп“, създадена специално за тази сделка, не притежава други медии.

Със закупуването на всички акции от капитала на „Нова Броудкастинг Груп“, братя Домусчиеви ще придобият контрол и върху дружествата: „Нет Инфо“ АД, „Атика Ева“ АД, „Проспекто груп“ АД, „Файненшъл Маркетплейс“ АД, „Грабо Медия“ АД, „Дарик Нюз“ ЕООД, „Имоти Инфо“ ООД и „Ви Бокс“ ЕАД, които са част от медийната група на „Нова телевизия“.

„Пряката и непосредствена цел на планираната концентрация е навлизането от страна на групата на Придобиващото предприятие на пазара на медийни услуги, производство и разпространение на аудио-визуално съдържание, както и предоставянето на по-добри, конкурентоспособни и достъпни услуги на потребителите/крайните клиенти. Очакваният положителен ефект от планираната концентрация е свързан със запазването и по-нататъшното утвърждаване и развитие на Придобиваното предприятие на медийния пазар, като от една страна се осигурят по-добри възможности за бъдещото развитие на съответния национален пазар на медийни услуги и повишаване на неговата конкурентоспособност (производство и разпространение на аудио-визуално съдържание), и от друга, се повиши конкурентоспособността на придобиваното предприятие на съответния пазар на медийни услуги. Крайната цел на групата на придобиващото предприятие е достигане на устойчива печалба от цялостната дейност при цени, съобразени с пазарните условия, голямо разнообразие в предлаганите продукти и услуги и повишаване на тяхното качество“, пишат днес от КЗК по повод покупката от страна на братя Домусчиеви.

В решението не е засегнат ключов (заварен) казус около „Нова Броудкастинг Груп“, припомня „УебКафе“ – комбинацията между масивния телевизионен и онлайн-рекламен бизнес, който стана повод за жалба от страна на 4 конкурентни онлайн-медии заради съмнение за нарушение на антимонополното законодателство. По данни от 2016 г. „Нова Броудкастинг Груп“ има 10-20% дял от пазара на онлайн реклама в национален мащаб, плюс 40-50% дял от пазара на телевизионна реклама с национален обхват.

Под контрола на Кирил и Георги Домусчиеви ще попаднат: телевизиите „Нова телевизия“; „Диема“; „Кино Нова“; „Диема Фемили“; „Нова спорт“; „Диема спорт“; „Диема спорт 2“; сайтовете nova.bg, play.nova.bg, diemaxtra.nova.bg, play.diemaxtra.bg, www.diema.bg, kino.nova.bg, diemafamily.nova.bg, списанията Еva, Playboy, Esquire, Joy, Grazia, OK, уеб-базираната електронна поща www.abv.bg, платформата съхранение и споделяне на файлове онлайн – www.dox.bg, новинарския сайт www.vesti.bg, специализирания спортен новинарски сайт – www.gong.bg, сайта за прогнозата за времето www.sinoptik.bg, сайта за финансова информация www.pariteni.bg, женският сайт www.edna.bg, сайтът за обяви за автомобили – www.carmarket.bg, сайтът за проверка на цени и сравнение на продукти www.sravni.bg.

Сериозен обем еквилибристика в решението на КЗК е посветено на факта, че Кирил Домусчиев е собственик на компанията „Футбол Про медиа“, която притежава правата за излъчване на мачовете от българското първенство по футбол. Фактът, че той ще стане собственик и на медийна група, която е в договорни отношения за излъчване на първенството, отново не притеснява КЗК. Комисията вижда „известна връзка“ и „отчита факта“, но в крайна сметка решава, че проблем няма.

„Придобиващата контрол група извършва разнообразни дейности на територията на страната, като участва на множество пазари в различни области. Придобиваното предприятие и дружествата под негов контрол оперират на пазари в областта на медиите (телевизионни, печатни и интернет). Известна връзка между техните дейности е налице по отношение на пазара на телевизионно съдържание и по-точно в сегмента придобиване на права за разпространение, на който оперира придобиваното предприятие „Нова Броудкастинг Груп“АД и дружеството „Футбол Про Медия“ ЕООД. От представените и анализирани данни Комисията установи, че е налице известно припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на телевизионно съдържание. (…) КЗК отчита факта, че участниците в сделката не са преки конкуренти на съответния пазар и техните отношения са по вертикала, определящо се от качеството, в което оперира всеки от тях (…). По своето естество правата за излъчване на спортни събития са ексклузивни и е обичайна търговска практика да се притежават от едно предприятие за определен период от време и за определена територия. Изхождайки от анализираните данни, Комисията приема, че на съответния пазар оперират значителен брой търговци на съдържание, от които телевизионните оператори в България купуват правата за разпространение на спортни събития. Наличието на голям брой конкуренти, включително утвърдени на пазара чуждестранни имена, води до извода, че те ще са в състояние да окажат ефективен конкурентен натиск на новата икономическа група и същата няма да е независима от тях в своето търговско поведение“, настоява КЗК.

В публичното пространство Кирил Домусчиев е известен най-вече като собственик на „Лудогорец“ и председател на КРИБ. В първото си качество преди няколко години той се забърка в скандал, след като нарече журналист „олигофрен“ заради зададен въпрос относно наличието на празни места на време на важен двубой на отбора, като го атакува вербално на няколко пъти и дори го избута с ръка.

„Ти говориш некви глупости, или си олигофрен или не знам. Къде ги видя тия празни места, аре кажи, къде ги видя? Недей да говориш глупости. С олигофрени не ми се говори. Повече не искам да те виждам и да говоря с тебе! Аз говоря с нормални журналисти и хора, които могат да мислят. Изчезвай, с олигофрени не искам да говоря“, скочи тогава Домусчиев по адрес на журналиста от бТВ Димитър Тасев.

През 2014-та година пък Домусчиев се възмути, че коментаторът на мач между неговия клуб и сръбския „Партизан“ не бил достатъчно патриотично настроен и се закани, че ще разговаря по този въпрос с ръководството на „Нова телевизия“, която излъчваше двубоя: „Коментаторът като че ли го бяха взели от сръбската телевизия. През цялото време говореше за добрата защита на сърбите, за пропуснатите възможности на „Партизан“. Мисля, че работеше като счетоводител, защото през цялото време ни правеше сметки колко пари ще изкараме, колко ще спечелим и т.н. Смятам да се свържа с ръководството на „Нова телевизия“. При всички положения имам добри отношения с управата на телевизията и ще обсъдя тази тема“, заяви тогава собственикът на „Лудогорец“.

Като представител на една от най-големите работодателски организации Домусчиев също се изявява често по медиите, като е известен със своето крайно негативно мнение за правото на работниците да се сдружават и синдикализират. Той беше един от хората, които застанаха с лицето си в защита на Валери Симеонов и правителството на Бойко Борисов, когато тогавашният вицепремиер нападна протестиращите майки на деца с увреждания.

В края на миналата година пък неговото име беше замесено и в скандал, стигнал до президенството и Народното събрание. Парламентът прие лобистки промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, които щяха да спестят на Домусчиев около 60 млн. лева заради неизпълнени ангажименти по приватизацията на Българския морски флот. След обществена реакция и президентското вето на „поправката Домусчиев“, Народното събрание ревизира решението си.

Кирил Домусчиев е приеман за близък до управлението на Бойко Борисов бизнесмен. Премиерът е чест гост на баловете, организирани от КРИБ, а заедно със своя финансов министър Владислав Горанов посещават и мачове на „Лудогорец“. Наскоро пък стана ясно, че Горанов живее в луксозен комплекс, построен на Домусчиев, който му бил „предоставен за ползване“ от неговия кръстник.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар