В категории:Рикошет

Анемичната реакция на КЗК няма да потуши напрежението около цените на горивата

Вместо да следи изкъсо сектора, в който вече е установявала картелиране, КЗК се информира за проблемното увеличение на цените от медиите

бензиностанции, горива
Снимка: Pixabay

Вече втора седмица ръстът на цените на горивата заема централно място в новинарските емисии, а в градове из цялата страна се проведоха серия протести. Някои от тях включваха блокади на основни пътни артерии в страната. Освен това бе дадена заявка, че те ще кулминират в по-голяма демонстрация в София.

На този фон Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в понеделник разпространи странно съобщение, което едва ли има потенциал да тушира напрежението. В него се твърди, че антитръстовата комисия ще започне „проучване на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво”. Предполага се, че КЗК поначало трябва добре да познава тези пазари, в които има монополни и олигополни тенденции, и да ги следи внимателно.

Вместо това комисията, начело със свързваната с управляващите Юлия Ненкова, решила да направи „секторен анализ” след „серия публикации”, както и след сигнал за бензиностанция край Велико Търново, която предлагала горива на подозрително различна цена от тази на обекти от същата верига в други части на страната. Човек би предположил, че КЗК има по-надеждни източници на данни, които ѝ позволяват да се информира поне малко по-добре от средния гражданин. Например, тя би могла да получава информация в реално време за цените, на които се продават горивата във всеки обект в страната през системата на НАП. Или просто да ги изиска от търговците.

Вместо това комисията е установила съмнително увеличение на цената на горивата в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас, Враца, Видин, Монтана, Велико Търново „при проучване на съдържанието на голяма част от съобщенията в мас-медиите”. Освен това КЗК „призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора”.

Съобщението, че прилагането на антимонополното законодателство у нас зависи от активността на гражданите и вниманието на медиите, едва ли ще допринесе за намаляване на напрежението. Протестиращите смятат, че увеличението на цените не корелира с цената на суровия петрол. Ако това се окаже вярно, обяснението за явлението би могло да се потърси в евентуално картелиране на пазара.

Установяването на такова няма да е голяма изненада, ако се съди по съобщението на КЗК, в което тя се хвали, че в периода 2009-2011 г. е „установила координирано ценово поведение между някои от участниците на пазара на реализация на едро на бензин”, т.е. картел, след което търговците са предложили мерки, с които да преустановят действието му. След анализ на периода 2012-2015 г. комисията също е предявила твърдения, че на пазара за горива се наблюдава картелиране, след което фирмите са предложили да поемат нови задължения, които да възстановят конкуренцията на пазара.

Вместо да засили контрола в този очевидно проблемен сектор, КЗК се оказва в ситуация да реагира вяло, дълго след като темата е заела централно място в медийните емисии и е изкарала протестиращи по улиците. Всичко, което научаваме от тази реакция, е, че реална регулация в сектора няма, антимонополното законодателство е само добро пожелание, а търговците с лекота хвърлят прах в очите на отговорните органи. Това не е рецепта за стабилност.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар