В категории:България

КЗК се активизира преди изборите: проверки за картели и глоба за заблуждаваща информация

След тихо лято в последните дни комисията обяви, че води разследвания за картели в невралгични сектори и обеща санкции. Мобилен оператор пък беше глобен с 5,2 млн. лв. за заблуждаваща информация

Оплакванията от мобилните оператори са 40% от всички, постъпили в Комисията за защита на потребителите. Изображение: Wikimedia Commons
Оплакванията от мобилните оператори са 40% от всички, постъпили в Комисията за защита на потребителите.
Изображение: Wikimedia Commons

Миналата седмица КЗК обяви, че започва проверка за картел при цените на горивата, както и между вериги магазини и аптеки. От решение публикувано този понеделник пък става ясно, че комисията глобява с 5,2 милиона лева мобилния оператор “Теленор” за разпространена невярна информация за скоростта на 4G мрежата му. При обявяването на следващото поколение мрежа в края на 2015 г., от компанията са рекламирали до 6 пъти по-високи скорости на интернет трафик от реалните.

Потребителите са били заблуждавани в продължение на 10 месеца от началото на кампанията досега. Въпреки това, КЗК определя нарушението като “леко” и наложената глоба е в размер на 1% от нетните приходи от продажби за предходната година, които са за над половин милиарда лева. Ако прецени, че дадено нарушение е тежко, комисията може да наложи санкция до 10% от приходите. Обикновено като такива биват категоризирани картелите и злоупотребите с монополно положение на пазара. 

Мобилни оператори, електронни магазини и хранителни вериги са сред редовните “клиенти” на КЗК заради подвеждащи реклами, игри с неясни правила или промоции, нарушаващи търговското законодателство. Според него никоя компания няма право да се лишава от печалба при предлагането на стоки или услуги с цел привличане на повече потребители, защото това дава прекалено преимущество на големите играчи на пазара. Накратко, свободен пазар без публична регулация не би просъществувал дълго преди да бъде монополизиран или картелизиран.

Най-много жалби от мобилни оператори са подадени в Комисията за защита на потребителите. Те представляват 40% от всички случай, които КЗП разглежда, като 70% от решенията са в полза на недоволните потребители.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар