В категории:България

Дежавю: Сестрите на протест срещу уволненията и репресиите (снимки)

Синдикатът на медицинските специалисти проведе пореден протест в София и Варна, този път под лозунга под лозунга „Не на репресиите“ по повод уволнението на Мая Илиева и други атаки срещу организацията

Медицински сестри от София и Варна излязоха на пореден протест. Акцията беше под надслов „Не на репресиите срещу медицинските специалисти“, а непосредственият повод е новото уволнение на Мая Илиева – една от неформалните лидерки на протестите от началото на миналата година насам, която оглави новосъздадения Синдикат на медицинските специалисти (СБМС).

Преди около десет месеца Илиева беше освободена от работа в столичната болница „Токуда“, след което отново се състоя протест, а преди дни същото се случи и с нея и в болница „Света София“, като този път формален повод беше края на изпитателния срок и обяснение, че била „конфликтна личност“.

„Ако да търсиш своите права означава да си конфликтен, тогава аз съм най-конфликтната медицинска сестра“, коментира Илиева пред медиите. Тя и нейни колеги се събраха пред белодробната болница „Света София“, откъдето беше освободена, преминаха през Министерство на здравеопазването и стигнаха до Министерския съвет, където отново опънаха протестен лагер.

„Надявам се след тази пандемия да се намерят достатъчно разумни хора, които да са прозрели какво се случва с нашето здравеопазване“, добави Илиева пред камерите и обяви, че СБМС ще продължи да се бори за изпълнение на своите искания.

В началото на годината синдикатът организира безпрецедентна акция в Народното събрание и постави искания на управляващите, но те ги отхвърлиха, а след 24 часа окупация на една от залите на парламента, медицинските сестри склониха да прекратят акцията.

Причина за днешния протест са и твърдения на СБМС за репресии към техни членове от страна на ръководството на „Пирогов“.

Мая Илиева коментира още, че търсят подкрепа за своите искания и от народни представители, като изрично подчерта, че има депутати, с които водят конструктивна комуникация, като такива се намирали „във всички групи с изключение на ГЕРБ“. Мандатоносителите отказвали да отговарят на писмата им, твърди Илиева.

Снимки:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар