В категории:България

Сестрите напуснаха парламента, кабинетът отхвърли исканията им

Вижте какви са деветте искания, които протестиращите медицински сестри изпратиха на правителство, а то отхвърли, малко преди петте жени да напуснат сградата на парламента поради пълното си изтощение

Медицинските сестри разговарят с медиите малко след като са прекратили окупацията и са напуснали сградата на парламента. Снимка: АРК

Петте медицински сестри, които на 5 март следобед окупираха една от залите на Народното събрание и отказаха да я напуснат повече от 24 часа, като в определени моменти напрежението ескалира, напуснаха доброволно залата около 21:00 часа тази вечер.

Макар да успяха най-после да привлекат общественото и медийно внимание и да принудят различни институции да реагират – основно в подкрепа на управляващите и срещу техните искания – новата форма на протест, приложена от сестрите, не доведе до друг резултат.

Около час преди да напуснат, правителството обяви на нарочен брифинг, че няма да приеме предложеното им от протестиращите сестри по-рано през деня споразумение.

„Решихме да излезем, защото сме изтощени. Не сме спали три дни“, заяви Мая Илиева – председател на новосформирания синдикат на медицинските сестри и една от петте жени, които окупираха залата на здравната комисия в парламента. „Цялата система е порочна. Нашите искания не са изпълнени, продължаваме с протеста. Нито един управляващ не ни се е обадил, никой не е потърсил контакт с нас”, добави тя.

По-рано през деня в сградата на правителството социалният министър Деница Сачева и вицепремиерът Томислав Дончев обявиха категорично, че не приемат исканията на сестрите и предложеното им от тях споразумение.

„Не очаквайте от нас да поставим под въпрос нечие право на протест. Съвсем друг въпрос е дали формата на протест трябва да е радикална и да предизвиква смут и рискове. Изкуството на политиката е да търси баланс между всички съсловия. Въпреки цялото ми желание да бъдем отворени и кооперативни решение, което противопоставя едно съсловие на друго и разрушава една система, няма как да бъде взето“, заяви Дончев, цитиран от БГНЕС.

Деница Сачева подчерта, че преговорите за условията на труд се водят със законно избрани представители на съсловията. Според нея би било твърде безотговорно да се подписва споразумение с няколко физически лица. По информация на „Барикада“, на кабинетът е изпратено споразумение между две страни – Министерския съвет и Синдиката на българските медицински специалисти, а не между физически лица.

Текст на споразумението, предложено на кабинета: 

I. Правителството поема следните ангажименти:

1. Да бъдат предприети нормативни и административни мерки за определяна на специалистите по здравни грижи за защитени професии поради тежката натовареност, недостиг на кадри и застаряващо съсловие.

2. Да бъде гарантирана от държавата стартова заплата на всички специални по здрави грижи в размер на 2 минимални работни заплати.

3. Гарантирано заплащане на нощния труд 0.5% от минималната работна заплата.

4. Във всеки един от медицинските стандарти да бъдат разпитани минималните изисквания за здравна грижа.

5. Премахване на търговските дружества.

6. КТД да бъде задължително за всички структури в здравеопазването независимо от собствеността.

7. Да бъде осигурена възможност за частна практика за медицинските специалисти, но с финансиране от НЗОК.

8. Промяна в категория труд на медицинските специалисти.

II. Срокове за изпълнение:

1. Всички изброени ангажименти от 1-4 да бъдат изпълнени в разумен срок, но не по-късно от 1 месец от датата на подписването

2. Всички изброени ангажименти от 5-8 да бъдат изпълнени в разумен срок, но не по-късно от 1 година от датата на подписването

III. Протестиращите медицински специалисти поемат следните ангажименти:

1. Да напуснат зала №130 в Народното събрание след подписване на настоящото споразумение

По-рано премиерът Бойко Борисов коментира, че е изненадан от акцията на сестрите, тъй като според него голяма част от исканията им били изпълнени. „Познавам ги тези сестри, идвали са и исканията им са изпълнени – не 50, а 500 милиона повече са парите за здравеопазване в новия бюджет. Разделихме се с добро и останах малко учуден от това, което е станало“, заяви той, цитиран от „Офнюз“.

Министър-председателят добави, че има два отговора за протеста на медицинските сестри в зависимост от ситуацията.

„Ако говорех като президента Румен Радев, щях да кажа – тъй като НСО е на негово подчинение, че виновен е началникът на НСО, но аз не говоря така. Никога не правя такива заключения, а точно обратното. НСО правилно са постъпили. Буквата на закона е друга. Начинът, по който трябва да се действа в една правова държава, е друг. Но, това са български сестри, български майки и съпруги, какво толкова се е случило от това, че са преспали там?! Да ги дърпат, да ги бутат, да ги извличат насила не е красиво и джентълменско. По-добре е така – че не се опитват със сила. Чест им прави и аз няма да ги атакувам. Но не е и красиво – тези, които злоупотребяват с тях, те са виновни“.

Попитан дали случилото се има „политически привкус“, Борисов отговори: „Е, как да няма?! Нали всичките са учредители на политически партии, движения и то се вижда кой отива при тях. За мен това не е правилно“. И добави, че в парламентарната република има избори, а в България те предстоят след година.

От своя страна здравият министър Кирил Ананиев, който е в чужбина, също отхвърли исканията на медицинските сестри и нарече акцията им „провокация срещу държавността“.

„Няма как държавата да фиксира 1220 лв. чиста стартова заплата на медицинска сестра. По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина – 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос. Ако ние подходим като популисти и кажем „да“ на всичко, което искат протестиращите, това е катастрофа за здравната система“, заяви той.

Според него диалог не им е отказван, но при всяка среща сестрите поставяли нови искания – „кое от кое по-неизпълнимо“. Искането болниците да не са търговски дружества не може да се осъществи, заради ограничени ресурси, коментира Ананиев. Според него това ще влоши качеството на медицинската помощ и тогава отново ще има недоволни. „Няма как да се разпределят пари на калпак“, обяви той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар