В категории:България

Кабинетът прие скромно повишение на заплащането за нощен труд

Минималната ставка за нощен труд най-после ще се повиши няколко пъти, но ще остане далеч от исканото от синдикатите в рамките на последните две години. Договорени са и допълнителни пари за училищното и детско здравеопазване, които да бъдат насочени към работещите там медицински сестри

Правителството на Бойко Борисов е готово да направи скромна отстъпка и да повиши заплащане на нощния труд от 0,25 лв. на 0,92 лв. Това стана ясно след среща между синдикатите и кабинета в понеделник.

В началото на 2018-та година КТ „Подкрепа“ стартира национална кампания за повишаване на заплащането за нощен труд, което е уредено в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ). Ставката от 0,25 лв. не е променяна от 2007-ма година, а от КТ „Подкрепа“ настояваха тя да бъде обвързана с минималната работа заплата и да бъде не по-малко от 0,5% от нея или около 2,5 лв.

Правителство прави стъпка в тази посока, но остава далеч от желаното от синдикатите. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че предлага заплащането за 1 час нощен труд да бъде 0,15% от МРЗ или при 610 лв. в момента – 0,92 лв.

Такова е предложението, което кабинетът ще внесе за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а след това ще гласува на свое заседание.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов направи хронологията на активността на синдиката по темата. Той коментира, че проблемът на правителството досега е бил, че подобна промяна ще изисква сериозен ресурс от страна на самата държава, за да обезпечи повишаване то на заплащането за нощен труд най-вече на служителите в Министерството на вътрешните работи. Подобрената финансова ситуация е накарала синдикатите отново да отправят своето искане.

Манолов не коментира факта, че повишението е далеч от желаното от тях, но изрази надежди, че промяната все пак ще се случи, като за нея има консенсус и с работодателите.

По данни на КТ „Подкрепа“, над 400 000 работещи в България извършват нощен труд и са подложени на физиологични, здравни и социални проблеми, а същевременно заплащането им не е достойно. Синдикатът организира подписка и протести за исканата промяна в последните две години.

Повече пари за медицинските сестри в училища и ясли

Другата тема на срещата с кабинета са били парите за медицинските сестри и по-конкретно онези от тях, заети в училищното и детското здравеопазване. По предложение на КНСБ ще бъдат осигурени 9 млн. лв. допълнително за повишаване на заплатите на медицинските сестри в училищното и детското здравеопазване, обяви след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„След сложни разговори постигнахме съгласие за изготвяне на допълващи стандарти за малките общини, където няма достатъчно деца“, обясни Димитров. Той напомни, че разчетите на конфедерацията, обявени преди няколко дни, показват, че заплащането на 11-те хиляди медицински сестри, работещи в детски ясли и здравни кабинети в училищата, е между 610 и 1007 лв.

Допълнителните средства за повишаване на всички заплати до минимум 900 лв. ще бъдат осигурени през коригиране на стандарта за брой деца. Ще бъде направено изменение на една ключова наредба, която определя, че на 800 деца в училище се полага един здравен специалист. Ако преди 20 г. това е било актуално, сега е трудно постижимо, обясни Димитров.

Той напомни, че исканията на КНСБ са от началото на миналата година. По думите му, предстои преглед ясла по ясла, кабинет по кабинет, за да се коригират възнагражденията. Най-късно през април повишението на заплатите трябва да е факт.

Според данните на КНСБ към момента заплащането от 900 лв. вече е постигнато за работещите в детски ясли в 26 общини. В 31 общини този ръст е постигнат и за медицинските сестри в училищните кабинети. В София, където работят 2 хил. сестри в ясли и училищни кабинети, вече е договорен ръст от 264 лв. Между 610 и 700 лв. обаче продължават да вземат работещите в ясли в 40 общини. На това ниско ниво са все още и сестрите в училищните кабинети в 65 общини в страната.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар