В категории:България

„Со кротце и со благо“ не стана, гневът на сестрите кипна

Продължаващите над година протести на медицинските сестри ескалираха в окупация на част от Народното събрание в последните 24 часа. Управляващите ги нападат, че „не знаят какво искат“ и отказват да чуят основното им искане, обявено ясно още на 1 март миналата година – премахване на търговския статут на лечебните заведения. Хронология на недоволството и обобщение на ситуацията към този момент

Медицинската сестра Бойка Атанасова на перваза пред залата на комисията по здравеопазване в парламента. Скрийншот: bTV

Пореден протест на медицинските сестри, палатков лагер пред Народното събрание и Министерския съвет, окупация на една от залите в парламента, липса на достатъчно медийно и институционално внимание, ескалация на напрежението, медийна сензация и зловещо (b)TV реалити, неадекватна управленска реакция, противоречие между служби и институции, неясно бъдеще.

По този начин може да бъде обобщена настоящата ситуация около протестиращите активно от повече от една година насам медицински сестри, чийто протест ескалира в последните 24 часа. След вчерашното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване с присъствието на пет представителки на протестиращите медицински сестри се стигна до окупация на залата, която продължава и в момента.

Безсънната нощ завърши с ескалация рано сутринта, когато една от сестрите – Бойка Атанасова – излезе на външния перваз на прозорец на сградата, което създаде опасна ситуация и притеснения за нейното здраве. Случката се размина без фатални последици, като след престой известно време на перваза и след „преговори“ с водещия на bTV Антон Хекимян, Атанасова се върна в залата.

Хронология на недоволството

Първият голям уличен протест на медицинските сестри у нас се състоя точно преди около една година – на 1 март 2019-та година пред Министерството на здравеопазването. Освен в София, протестни действия имаше в над 10 града в страната. Още в дните преди протеста управляващите в лицето на Кирил Ананиев отправяха призиви „нещата да се решат с диалог, а не с протести“, но медицинските сестри заявиха, че принципът „со кротце, со благо“ вече не действа и има нужда да се пристъпи към продължението му – „со малко кютек“.

Разбира се, никога до този момент протестиращите медицински сестри не са имали буквално предвид физическа саморазправа, а единствено се опитаха да изразят отчаянието си от затворения кръг на „преговори“ и „диалог“, от чиито последващи резултати или липсата на такива не са доволни.

Ден преди протеста на 1 март миналата година, след среща при премиера Бойко Борисов с участието на Кирил Ананиев, съсловната организация на медицинските сестри, КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със сходен призив за диалог, което подготвящите протеста медицински сестри приеха като предателство. Тогава започна и разцеплението, което се разви през неучастие на съвместни протести въпреки сходните искания, скъсване на отношенията между част протестиращите медицински сестри и синдикатите, в които дотогава членуваха, и създаването на нов синдикат на медицинските сестри.

Проведени бяха още няколко улични протеста при затихващо обществено и медийно внимание и подкрепа, което принуди все така недоволните от институционалната реакция медицински сестри да пристъпят към нови тактики – палатков лагер пред парламента, който завърши със спорна среща с премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и техни колеги от правителството в сградата на Министерския съвет. Стигна се и до опит за окупация на министерството на здравеопазването при една от акциите им, който след нови обещания за диалог и поставени срокове беше прекратен в рамките на деня.

Така след нов „мъртъв“ период на застой в развитието на ситуацията се стигна до 1 март 2020-та година, когато медицинските сестри отново излязоха на активен уличен протест, започнал пред сградата на болница „Пирогов“, преминал през софийските улици и завършил с нов палатков лагер пред Министерския съвет.

Там сестрите останаха пет дни, като към тях се присъединиха и протестиращите майки на деца с увреждания, обединени в акцията, придобила известност под лозунга „Системата ни убива“. На 5-ти март, след участие в заседание на здравната комисия към НС, пет от медицинските сестри останаха в залата и обявиха, че няма да си тръгнат, докато не започне реално изпълнение на исканията им.

Какви са исканията?

Преди първия протест на 1 март миналата година, организаторите на протеста излязоха с група от десетина искания, първото от което гласи: „Без търговски дружества в здравеопазването“. И до днес това остава основното им искане, което се явява фундаментален „препъникамък“ в опитите им за диалог с правителството и управляващите. На този етап кабинетът на Бойко Борисов, неговите депутати и експерти и цялостната пропазарна дясна идеология на ГЕРБ и подкрепящите ги партии отхвърля категорично отварянето на диалог относно промяната на статута на лечебните заведения.

Друго искане от началото на протестите е за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната. Това искане обаче няма как да бъде изпълнено без изпълнение на първото – промяна на статута на лечебните заведения, тъй като в момента те са търговски дружества и като такива заплатата на сестрите зависи от конкретния мениджър на всяко едно дружество, неговите финансови резултати и т.н.

Протестиращите медици настояваха също така допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Те искат също така връщане на медицинските стандарти и промени в заплащането на нощния труд, както и допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1.2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения и промяна в категорията труд.

Част от тези искания се припокриват напълно с исканията, акциите и протестите, организирани от КТ „Подкрепа“ в последните две години – най-вече по отношение на заплащането за нощния труд, които засега правителството на Бойко Борисов отказва да удовлетвори. Промяната, за която настояват синдикатите – увеличението на парите за нощен труд от 0,25 лв за час до 2,55 лв за час – би донесло значимо увеличения на чистия доход на медицинските сестри, които са една от най-засегнатите от проблема с нощния труд професии.

За съжаление, вътрешните противоречия и почти безвъзвратно „счупения“ диалог между протестиращите медицински сестри и техния нов синдикат и национално-представителните синдикати, преминал и през уволнението на лидера на новия синдикат – медицинската сестра Мая Илиева, което стана през миналата година с позволението на вицепрезидента на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов, доведоха до загуба на взаимно доверие, обвинения и в крайна сметка разединение и липса на взаимна подкрепа и участие на съвместни протести.

Към момента основните искания на сестрите, обобщени тази сутрин от активно подкрепящата ги Автономна работническа конфедерация, са сведени до четири: (1) еднаква основна заплата за всички медицински специалисти в цялата страна в рамките на 2 минимални работни заплати за страната, което те обобщават като „достойни заплати за медицинските специалисти“; (2) Премахване на търговския статут на болниците или „слагане на край на търговията с човешко здраве“; (3) промяна в категорията труд и (4) връщане на медицинските стандарти.

Отговорът на властта

На този етап управляващите от ГЕРБ категорично отказват да водят дебат по темата за промяна на статута на лечебните заведения – поне на тези от тях, които са държавна и общинска собственост. Това практически блокира и непрекъснато отлага с неясни срокове напред във времето диалога с протестиращите сестри.

От страна на правителството темата с окупацията на залата в парламента коментира тази сутрин социалният министър Деница Сачева. Тя обяви, че „акцията на медицинските сестри е политическа“, защото зад тях били застанали „политически лица“, визирайки бившия омбудсман и кандидат-кмет на София Мая Манолова, която в момента ръководи гражданско движение „ИзправиСе.БГ“. Соред повечето анализатори то е първа крачка съм създаването на собствен партиен проект.

Сачева използва понятието „политическа акция“ укорително, като най-вероятно не прави разлика между понятията „политическа“ и „партийна“ акция. Видно от техните искания и хронология на протестите им, медицинските сестри от самото начало имат политически искания и никога не са го отричали, тъй като всяко едно желание за конкретна реформа в даден сектор е по същество политическо искане. От години българските политици обаче опитват да неглижират различни видове протести, като сипят „обвинения“, че едно или друго действие с желание за някаква промяна било „политически мотивирано“ – с което показват липса на познания какво означава думата политика и какъв е нейният фундаментален смисъл.

В своето изказване Сачева намесва и протестиращите майки на деца с увреждания, които остават покрай палатките пред Министерския съвет, но техни представители не са сред барикадиралите се в сградата на Народното събрание жени. Майките от „Системата ни убива“ имат съвсем други противоречия със Сачева и социалното министерство, които не касаят протеста на медицинските сестри, а припокриването им е по-скоро по линия на ескалиралото до желание за оставки на министри недоволство, взаимната им солидарност като протестиращи групи и общото им недоверие към управляващите като цяло.

В подобен на Деница Сачева тон се изказа и председателят на комисията по здравеопазване и председател на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова. Тя обяви, че на вчерашното заседание, на което са били допуснати, медицинските сестри не са пожелали диалог с депутатите, а единствено са търсили вниманието на журналистите. „Аз смея отговорно да твърдя, че за мен това беше целенасочена организирана провокация“, обяви тя.

В действителност още вчера по обед Мая Илиева коментира във „Фейсбук“, че за днес следобед се готви „изненада“. Сестрите искат действия от министъра на здравеопазването, а също така наистина са разочаровани от липсата на достатъчно медийно внимание – поне преди акцията им в залата и на перваза.

В парламента Дариткова назова и името на Мая Манолова, подобно на Деница Сачева. Манолова действително се появи вчера вечерта при палатките и отдавна открито подкрепя както майките на децата с увреждания, така и медицинските сестри и техните протести.

В пленарната зала ГЕРБ продължиха в този дух на обвинения, а от опозицията контрираха, че исканията им са справедливи, а акцията им е „безпрецедентен акт на отчаяние“. „Причините за това посочиха самите медицински сестри: „Правителството ни лъга една година“. Исканията са основателни и справедливи. Те работят на по две смени, работят на по няколко места, за да могат да издържат семействата си, получават мизерни заплати от по 600 лева, работят в трудни условия и неприемливи за техния труд. И какво срещат? Безхаберно и високомерно отношение на управляващите към тях”, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Макар да има записано в своята програма искане за премахване на търговския статут на болниците, което отговаря на основното искане на медицинските сестри, БСП не изглежда достатъчно ангажирана с тази своя политическа цел и предпочита да съсредоточава публичното си говорене и политически действия върху други теми в последните години.

Даниела Дариткова стигна по-далеч и обяви, че Бойка Атанасова е жена, която е в „нестабилно психологическо състояние“, нарече искания ѝ „неясни“ и обяви, че „не може да води разумен диалог“. Лидерът на групата на ГЕРБ обвини БСП, че се възползват от „психологическото състояние“ на тази жена и трупа „политически дивиденти“.

КНСБ и БЛС се разграничиха от акцията

Синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа“ не припознават основното искане на сестрите – промяна на статута на лечебните заведения, а се съсредоточават върху по-изпълними, но според сестрите – недостатъчни – мерки в краткосрочен и средносрочен план, като повишение на основните заплати чрез колективно трудово договоряне и изпълнение на вече подписаните КТД-та или повишаване на заплащането на нощния труд.

По отношение на развитието на ситуацията от последните 24 часа в официална своя позиция от тази сутрин КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ се разграничиха от „анархосиндикални форми на протест“, които според тях барикадираните медицинските сестри прилагат в момента.

„Държим да подчертаем, че не подкрепяме подобни прояви. Не приемаме прилагането на провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред. Напомняме, че КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, се казва в позиция на КНСБ.

Още по-остра декларация публикуваха от Българския лекарски съюз. „Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет“, пишат те. И добавят:

„Налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес. Мислехме, че България е направила своя цивилизован избор към свободно и демократично общество и че е възприела демокрацията като основна ценност. Съсловната организация категорично се разграничава от действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания. Подобно поведение, създаването на хаос, внасянето на допълнително напрежение в съсловието могат да доведат само и единствено до негативен резултат – и за пациентите, и за специалистите по здравни грижи и за лекарите“.

А сега накъде?

На този етап окупацията на медицинските сестри остава в сила и към 12:00 часа те са все още са в залата на парламента, в която се провежда комисията по здравеопазване. По техни думи, до ескалацията с излизането на прозореца на Бойка Атанасова се е стигнало, след като служителите на НСО са проявили агресия в опита си да ги изведат от залата. За да не допуснат това, те са потърсили медийното внимание, което на този етап е било възможно само ако излязат на прозореца, където камерите могат да ги снимат. Така се е стигнало и до нелепата ситуация, при която в ролята на „психолог“ и преговарящ с Атанасова влезе Антон Хекимян от bTV.

От НСО отхвърлиха обвиненията в агресия, но признаха, че през нощта като „тактическо действие“ срещу окупацията са спрели тока в залата. Началникът на службата ген. Красимир Станчев обаче се оплака, че не е получил необходимото и поискано от него съдействие от Министерството на вътрешните работи. „Помолих за съдействие МВР, но бяхме оставени сами да се справяме“, каза Станчев, но отказа да обяви кого точно е помолил за помощ. Той призна, че в НСО не разполагат с необходимите психолози за такива ситуации, но по-добри не са били осигурени, въпреки молбата им.

Той обяви, че службата ще се опита още няколко часа да убеди сестрите да излязат сами, след което ще пристъпят към насилствени действия в тази посока. Станчев не даде убедителен отговор защо се стигнало да загасяне на тока и защо е допуснато една от сестрите да се качи на перваза. „Със сигурност и ние имаме грешки, не сме безгрешни“, призна той. Станчев и НСО бяха критикувани от Даниела Дариткова за своите действия.

В момента протестиращите медицински сестри са в платен годишен отпуск от своите работни места, като са категорични, че нямат намерение да се отказват от своите искания.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар