В категории:България

Протестиращите медицински сестри учредиха свой нов синдикат

Лидерката на протестите Мая Илиева е лидер на новия профсъюз, а първото мероприятие – протест на 15 декември пред Министерския съвет

Протестиращите активно в последните две години медицински сестри обявиха създаването на нов свой синдикат – СБМС или Синдикат на българските медицински специалисти. Логото на новия синдикат е синята лентичка, която се превърна в символ на тяхното недоволство и солидарност с борбата им.

Председател на новия профсъюз ще бъде Мая Илиева – една от неформалните лидерки на протестите на медицинските сестри, която беше уволнена от болница „Токуда“ преди няколко месеца със спорни мотиви, а според нея – именно заради участието ѝ в протести.

В учредения нов синдикат участват медицински сестри, акушерки, физиотерапевти и фелдшери. Те представиха СБМС и целите му на пресконференция в БТА днес по обед.

„Изградихме структура, която да ни защитава и да ни помага в представителността ни пред институциите“, коментира Илиева. Включващите си в новия синдикат медицински лица не са доволни от начина, по който са функционирали синдикалните федерации, на които досега са били членове.

„През всички тези месеци на протести стигнахме до извода, че ни е необходима организация, която да отстоява и защитава нашите трудови права и искания. Така се роди Синдикат на българските медицински специалисти. Оттук нататък ни чака много работа, преговори с работодатели по места и ако не бъдем чути – ефективни стачни действия. Времето на мирните протести свърши, идва времето на един истински работещ синдикат“, заяви Илиева, цитирана от „Медиапул“.

Синдикатът е регистриран в съда и вписан от Агенцията по вписванията, има учредена и първа структура – в Сливен, където по рано през годината медицински сестри организираха ефективни стачни действия.

Организацията си поставя за цел да стане национално представителна и вече работи за установяване на сътрудничество с други синдикални организации като тези на служителите в затворите, МВР, заетите в градския транспорт и други.

На 15 декември новият синдикат организира поредния си протест. Той ще се проведе от 13:00 часа пред Министерския съвет в София, а исканията остават същите – не само повишаване на възнагражденията за всички медицински сестри и специалисти, но и прекратяване на търговията със здраве чрез реформа, насочена към премахване на търговския статут на болниците.

ВИДЕО ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА – ВИЖ ТУК

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар