В категории:България

Пак уволниха Мая Илиева

Ден преди изтичането на изпитателния ѝ срок в белодробната болница „Св. София“, лидерката на новосформирания Синдикат на българските медицински специалисти е билa освободена от работа след месеци битка с COVID-19 и в ситуация на остър недостиг на медицински сестри

Снимка: СБМС

Медицинската сестра Мая Илиева, която стана неформален лидер на протестите на медицинските сестри в последните две години, а отскоро и председател на новосформирания Синдикат на българските медицински специалисти (СБМС), е била освободена от новата си работа в белодробната болница „Св. София“. През лятото на миналата година, когато Илиева и колегите ѝ вече бяха организирали няколко протеста във връзка с условията на труд и заплащането на медицинските сестри в страната, Илиева загуби и работата си в болница „Токуда“.

Както тогава, така и сега, Мая Илиева подозира, че освобождаването и е свързано със синдикалната и дейност и организирането на протести. Припомняме, медицинските сестри протестират активно у нас от началото на 2019-та година. На 6 март тази година, около 12 месеца след първия им уличен протест, те извършиха безпрецедентна акция в Народното събрание, като окупираха една от залите му за едно денонощие. През миналия месец те внесоха протестна подписка със своите искания, които по-рано при окупацията на парламента правителството отхвърли.

От съобщението на Мая Илиева в социалните мрежи става ясно, че основание за освобождаването ѝ е краят на изпитателния срок, в който се е намирала. Освободена е един ден преди края му. Законът дава право на работодателя да освободи свой служител в изпитателния срок без други правни основания. Илиева пише, че като обяснение защо след края на изпитателния ѝ срок не е получила предложение да остане на работа, въпреки острия недостиг на медицински сестри, е бил даден аргументът, че е „конфликтна“.

„Искам да ви разкажа една приказка за „непослушни“, която се повтаря. Какво се случва с непокорните, непримиримите, неподкупните или с две думи тези с „големите усти“, които си позволяват да си отстояват правата. Ами обикновено им се казва, че са конфликтни. Та, аз отново се оказах най-конфликтния човек в болницата, където работех до вчера – Белодробна болница „Св. София“. Да, до вчера, защото от днес съм ОТНОВО безработна“, написа Мая Илиева.

Тя разказва, че доброволно и преди да се знае за допълнителните бонуси се е съгласила да участва в екипите за обгрижване на пациенти с COVID-19 в болницата, докато по думите ѝ други са отказали да го правят.

„При тази липса на кадри в системата, при липса не, а при критичен минимум на медицински сестри в болницата и с риск за живота на пациентите, вече бившият ми работодател реши да се отърве от мен, като просто един ден преди изтичане на изпитателния срок реши да ми прекрати договора. Изобщо не е лично… нали?“, пише Илиева.

И добавя позицията си относно причините за това решение на директора на болницата. От нея става ясно, че Илиева и група нейни колежки са организирали протест в болницата във връзка с техни искания.

„Защо? Защото си позволих медийни изяви по отношение условията, при които работим, липсата на предпазни средства и намаленото работно време (на 7 часа). Защото след официално запитване до Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция от страна на Синдиката на българските медицински специалист, статутът на болницата беше променен, а именно: работа, като инфекциозно звено, което включва намаленото работно време, тъй като работехме само с COVID-19 пациенти, но това доведе до много извънредни часове, които трябваше да ни бъдат заплатени без удоволствие от директора на болницата. Защото това доведе до увеличаване на основните заплати и до сключване на застраховка живот за персонала“.

От коментара и става ясно още, че по думите на директора, той е получил „устни оплаквания“, че Илиева е „конфликтна“. „Мога да кажа, че за мен не беше изненада, но за вас, г-н Пенев (бел.ред – Любчо Пенев, директор на болницата), изненадите предстоят… Мога да кажа също, че ако това да си търсиш правата и даваш гласност на неправдите означава да си конфликтен, значи аз съм такава дори на квадрат“, добавя Илиева и добавя, че счита това освобождаване като доказателство, че СБМС е „на прав път“.

Преди дни от синдиката съобщиха, че тяхната секция и техни членове са подложени, по думите им, на неправомерен и недопустим натиск в УМБАЛ „Пирогов“ с участието на прокуратурата и икономическа полиция.

„Прокуратурата вместо да се занимава с по-неотложни проверки, позволява да бъде използвана като посредник за решаването на синдикални и трудово правни дела. По сигнал на проф. Балтов (бел.ред – изпълнителният директор на УМБАЛ „Пирогов“ Асен Балтов), прокуратурата “покани” по телефона (не по надлежния ред) първо Бойка Анастасова – председател на синдикалната организация на СБМС в болница Пирогов (впоследствие и мен (бел.ред – Мая Илиева) “поканиха“ по същата схема по телефона), за даване на обяснения по въпроси касаещи създаването на структурата, а именно: Кога и къде е създадена структурата? Колко членове има? Трите имена, длъжности и от кое звено са? Все въпроси, на които законът ни дава право да не предоставяме информация, за да бъдат защитени нашите членове и да не бъде оказван натиск върху тях“, написаха от СБМС в своя позиция.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар