В категории:България

Вместо празник: Протестна подписка и на дъното в ЕС

България отбелязва Международния ден на медицинските сестри с лидерство в негативна класация на Евростат и протестна подписка, внесена от Синдиката на българските медицински специалисти във всички отговорни институции

България се нарежда на дъното на Европейския съюз по отношение на броя на медицинските сестри и акушерките, разглеждани като процент от всички заети в страната. Това показват данни на Европейската статистическа служба, публикувани на днешния 12 май – Международния ден медицинските сестри.

Едва 1,1% от общата работна сила у нас е изградена от медицински сестри и акушерки при средно два пъти повече в ЕС – 2,2%. Страната ни е дъното на класацията заедно с Люксембург и Латвия (по 1,2%), както и Унгария, Кипър и Естония (по 1,3%). На обратния полюс е Германия, където 3,4% от заетите като цяло работят като медицински сестри и акушерки.

В абсолютни числа у нас през 2019-та година са работили 36 780 медицински сестри и акушерки (около 31 000 сестри и 6000 акушерки) – с над 5000 по-малко спрямо 2011-та година, когато Евростат въвежда настоящата си класификация.

Тенденцията е обратна в ЕС като цяло, като през 2019-та година в Съюза са работили общо 4.45 милиона медицински сестри и акушерки, като се броят както професионалните, така и помощните медицински сестри и акушерките. Това е с близо половин милион повече спрямо 2012-та година, когато са били малко под 4 милиона.

В Германия са заети една трета (33%) от всички медицински сестри и акушерки в ЕС. Следват Франция с около 656 000 медицински сестри и акушерки (15% от всички в ЕС) и Италия с около 411 000 (9%).

България регистрира и едно от най-големите намаления в процента на медицинските сестри и акушерките като дял от всички заети за периода от 2011 до 2019 – минус 0,3 процентни пункта, като по този показател само Ирландия (-0,6 п.п) и Люксембург (-0,5 п.п.) се нареждат пред нас. На обратната страна на монетата са Малта (+0.7 процентни пункта), Хърватия и Португалия (по +0.5 п.п.), които записват най-голямо увеличение на дела на медицинските сестри в общата заетост в този период.

По отношение на броя медицински сестри на глава от населението, България също се отличава в негативно отношение от ситуацията в Европейския съюз като цяло. През лятото на миналата година в Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев нарече недостигът на медицински сестри „най-съществения проблем на здравеопазването“ по отношение на кадровото обезпечаване на здравната ни система.

По различни оценки у нас за нормално функциониране на системата не достигат около 30 000 медицински сестри и около 4000 акушерки. За оптималното функциониране на здравната система е необходимо съотношението медицински сестри/лекари да е поне 2:1, а сега то е 1.03:1 – у нас работят 30 589 медицински сестри и 29 667 лекари.

Средно в ЕС на 1000 души население има 8.5 практикуващи медицински сестри и 3.6 практикуващи лекари, като така на един лекар се падат средно 2.4 медицински сестри средно за ЕС. Това съотношение обаче варира много в съюза – от 1 сестра на 1 лекар в България до 4.4 медицински сестри на лекар във Финландия, сочат данните от представения в края на миналата година от Европейската комисия (ЕК) доклад за състоянието на здравеопазването в ЕС за 2019 г.

„Не е време за празник, а за още борба“

На този фон исканията на протестиращите у нас медицински сестри в последните две години остават до голяма степен глас в пустиня. Причина за празник според бунтуващите се медицински специалисти у нас няма не само заради пандемията от COVID-19 и извънредната ситуация в страната и по света, но и заради последователното неглижирани на проблемите в системата, изразяващи се най-вече в ниско заплащане и тежки условия на труд.

По тази причина вместо да отбелязват своя празник, на днешния 12 май от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) внасят подписка в Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Президентството и Народното събрание. Под исканията им, станали причина за поредица протести у нас, както и за безпрецедентна акция в парламента, са се подписали над 10 000 души.

„Утре е 12 май – международен ден на медицинските сестри, но ние няма да празнуваме! Нашата професия вече е „мъртва“ професия… Убиха я безхаберието на политиците, лобистките интереси, алчността на много работодатели и летаргията на обществото! Днес в България няма медицински сестри, има само „роби в бели престилки“. За да празнуваме трябва да има промяна в условията на труд и заплащане, каквито чакаме от години! Да върнем младите специалисти в България! Да върнем уважението към професията. Разбира се знаем, че „маските са за да мълчите „, но ние няма да замлъкнем и ще водим борбата до край! До тогава не ни ръкопляскайте! Който е съпричастен към нашата професия и солидарен с исканията ни нека утре (12.05.) сложи „синя лентичка “ станала символ на нашите две организации родени в годината на протестите“, написа вчера в своя профил в социалните мрежи председателят на СБМС Мая Илиева.

При окупацията на една от залите в парламента в началото на март, протестиращите медицински сестри поставиха осем искания пред правителство, които то отхвърли:

1. Да бъдат предприети нормативни и административни мерки за определяна на специалистите по здравни грижи за защитени професии поради тежката натовареност, недостиг на кадри и застаряващо съсловие.

2. Да бъде гарантирана от държавата стартова заплата на всички специални по здрави грижи в размер на 2 минимални работни заплати.

3. Гарантирано заплащане на нощния труд 0.5% от минималната работна заплата.

4. Във всеки един от медицинските стандарти да бъдат разпитани минималните изисквания за здравна грижа.

5. Премахване на търговските дружества.

6. КТД да бъде задължително за всички структури в здравеопазването независимо от собствеността.

7. Да бъде осигурена възможност за частна практика за медицинските специалисти, но с финансиране от НЗОК.

8. Промяна в категория труд на медицинските специалисти.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар