В категории:България

Медицинските сестри и акушерките – на изчезване в България

През последните 20 години медицинските сестри у нас са намалели с 30 000, наполовина е спаднал и броят на акушерките. Според изискванията на Световната здравна организация, на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, а у нас се падат по 485. Причината за ситуацията едва ли ще ви изненада.

Снимка: Pixabay.com

България е достигнала критичен минимум по отношение на наличието на медицински сестри и акушерки. Основна причина за това е непривлекателността на професията във финансово отношение. Заплатите са близки до минималните за страната, няма ясни правила и стандарти, и дори когато младите все пак се обучават в тези професии, най-често те търсят реализация в чужбина.

Това обобщение направи в ефира на БНТ председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) д-р Милка Василева.

Преди дни от асоциацията обявиха данни, според които медицинските сестри у нас през последните 20 години са намалели с 30 000. Според БАПЗГ в момента у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст. В извънболничната помощ не достигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям – около 30 000.  За 20 години наполовина са намалели и акушерките в страната.

Според изискванията на Световната здравна организация (СЗО) за Европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, а у нас се падат по 485 – и продължават да намаляват.

Според съсловието основната причина за проблема е заплащането. Те настояват за поне двойно увеличение на възнагражденията и достигането им до три минимални заплати за страната или около 1500 лева.

Млади хора завършват образование за акушерки, но го правят колкото да имат някакво образование. Обучаваме ги, а след това много малко от тях искат да упражняват тази професия. Причината е, че това тя е изключително трудна, отговорна, но с много неадекватно заплащане“, обясни в ефира на националната телевизия и д-р Валентина Григорова – заместник-директор на Първа САГБАЛ „Света София“ .

Тя добави, че всяка четвърта вечер акушерките трябва да липсват от семейството си заради нощна смяна, която не се заплаща адекватно. „В момента е около лев на час, доскоро беше около 50-60 стотинки на час“, каза д-р Григорова.

Експертите обясниха, че средната заплата в момента е около 560 лева за страната, а с добавките става около 800 лева. Много зависи от лечебното заведение и от региона, като в повечето по-малки болници заплатите са по-ниски.

В „Света София“ 80% от акушерките са в пенсионна възраст, обясни д-р Григорова. Броят им толкова е намалял, че персоналът е стигнал до критични стойности и се налага останалите специалисти да полагат извънреден труд.

„Системата в момента функционира, защото всички медицински сестри работят на две и на три работни места, което означава влошаване на тяхното физическо и психологическо състояние, „burn-out“ и влошаване на качеството на грижите, което естествено рефлектира върху пациентите“, откровена бе д-р Милка Василева.

По време на разговора, БНТ представи репортаж от Видин, където медицинска сестра от болницата в града обяви, че „от 15 години не са постъпвали нови медицински сестри“. Ако това все пак е случвало, то те са напускали почти веднага работа. „В отделението има една работеща в пенсионна възраст, предстои на още 3 тази година да достигнат пенсионна възраст. Ако напуснат – отделението няма да функционира. Молим ги и ще ги молим да останат на работа“, подчерта тя.

Друга нейна колежка – Даниела Красимирова, разкри, че заплатата и е 500 лева месечно. Всичко това принуждава нея и много нейни колежки да търсят работа на второ и дори трето място.

Във включване от ЮЗУ – Неофит Рилски в Благоевград, където от три години отново се обучават студенти за медицински сестри и акушерки, причината за слабия интерес бе потвърдена и от самите бъдещи специалисти. „Основният проблем е заплатата. Една заплата от 1500 лева, както предлага съсловието, мисля, че е реално достижима“, каза Татяна Тодорова, студент 3-ти курс в специалност „Медицинска сестра“.

Защо не искат да останат у нас споделиха и студенти от София, събрани от БНТ в коридорите на Медицинския университет в столицата. „Винаги съм искала да живея и да работя тук, но се опасявам, че икономическата обстановка по-скоро ще ме принуди да търся реализация в чужбина“, каза бъдеща медицинска сестра, а сега студент в трети курс.

В България заплащането е средно около 600 лева, като има данни, че в чужбина е десетократно по-голямо. Освен по-ниските заплати има липса на материална база, а поради липсата на достатъчно сестри се налага да обслужват повече пациенти, което занижава качеството, добави тя.

„Ако условията се променят, бих останал – но на този етап вариантът е чужбина“, коментира и млад студент по рехабилитация. А на опитът на репортера на БНТ да удължи разговора с въпроса защо, отговори за пореден път: „Защото трудът е много по-добре заплатен“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар