В категории:България

„Аз съм Мая Илиева“ – протест срещу уволнението на медицинската сестра

Колеги на уволнената лидерка на протестите на медицинските работници от последните месеци и солидарни граждани излязоха пред „Токуда“, за да изразят несъгласието си с нейното освобождаване и за да напомнят още веднъж своите искания. Различни организации се обявиха в подкрепа на Илиева с декларации и официални позиции, проведе се и акция в метрото. Мероприятия се очакват и в други градове на страната

„Солидарност със сестрите. Здравето преди парите!“ гласеше един от плакатите, издигнат на протеста пред „Токуда“. Снимка: LevFem

Протест в знак на солидарност с уволнената от частната болница „Токуда“ медицинска сестра Мая Илиева се проведе тази сутрин пред входа на лечебното заведение в София. Повод за конкретното недоволство е дисциплинарното освобождаване от работа на Илиева, която е един от лидерите на протестите на медицинските сестри от последните месеци. Протестни прояви ще има и в други градове от страната като Варна, Пловдив и други.

Протестът пред „Токуда“ започна след 10:00 часа и премина под надслов „Аз съм Мая Илиева“. Медиците и други солидарни с борбата им граждани носеха и лентички „Не на страха“. Протестиращите са категорични, че от есента ще стартират нова вълна от протести, адресирани към основните им искания – адекватно на труда и квалификацията заплащане.

Мая Илиева съобщи в своя профил в социалните мрежи на 4 август, че е била уволнена от „Токуда“ дисциплинарно. Илиева е синдикален лидер към КНСБ и по закон е защитена от уволнение, освен ако работодателя и ръководството на синдиката не се договорят това да се случи. Необходимо е съгласие и подпис от КНСБ, за да се осъществи подобно уволнение. В своя коментар медицинската сестра посочва, че не само такъв подпис е даден от д-р Иван Кокалов – вицепрезидент на КНСБ – но и твърди, че той я е заплашвал „да си затваря устата“.

Ден по-късно Кокалов призна, че е подписал искането за уволнение, а причините са нарушения на трудовата дисциплина, които от „Токуда“ изтъкват. Той обаче отхвърля твърденията, че е заплашвал Илиева и дори се закани да я съди. “Синдикатът не уволнява, уволнява работодателят, ако някой е недоволен, той трябва да съди работодателя и да докаже, че работодателят в мотивите си не е прав. Това, което аз направих, е да изпратя нарушенията, които са описани от работодателя и да кажа дали това е достатъчно основание ние да дадем съгласие. Моят изпълнителен комитет даде съгласие, а Мая Илиева се опита да внуши, че е жертва на нейната дейност, а всъщност тя е жертва – в кавички, на нарушенията на трудова дисциплина, описана от работодателя“, коментира Кокалов пред БНР.

Според Илиева, заради своята дейност около организирането на протести на медицинските сестри, тя е станала неудобна. Медицинската сестра настоява, че ще оспорва пред съда своето уволнение. В подкрепа на Илиева се обяви омбудсманът Мая Манолова. Според нея уволнението е „скандално“, а мотивите за него са „съшити с бели конци“. „Очевидно това е опит да ѝ бъде затворена устата. Опит да бъдат предупредени и сплашени всички медицински специалисти, които протестират за по-добри условия на труд и за справедливо възнаграждение“, коментира Манолова.

Позиция в подкрепа на Мая Илиева беше разпространена и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), които намекват за опасения, че уволнението е извършено заради синдикалната дейност на медицинската сестра. „Надяваме се на независимо правосъдие и ще реагираме остро срещу всеки работодател, който си позволи да наказва или уволнява само поради изявени лидерски позиции и борба за постигане и запазване на трудови права“, завършва декларацията.

Срещу уволнението и зад борбата на Илиева и нейните колеги от началото на протестите застават и от неформалния ляв феминистки колектив ЛевФем. Те присъстваха и на днешния протест пред „Токуда“, където направиха изявление.


Позиция в подкрепа на Мая Илиева публикува на своята официална страница вторият национално представителен синдикат – КТ „Подкрепа“. „Призоваваме работодателят на г-жа Мая Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок. Това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото. Въпреки че г-жа Илиева не е член на нашия синдикат, ние считаме, че подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи.“, призовават от КТ „Подкрепа“.

Те припомнят смисъла на текста, който защитава от уволнение синдикалния лидер в дадено предприятие. В случаи като настоящия, ръководството на федерацията по правило разговаря и със служителя, за да разполага с двете гледни точки. „Ако федерацията не е убедена на 100%, че работникът е нарушил тежко трудовата дисциплина, не дава разрешение за уволнение. В противен случай това е нарушение на базови синдикални принципи и би поставило под въпрос смисъла на синдикализма (защитата на собствените работнически права) въобще!“, посочват от КТ „Подкрепа“.

„Когато в страната липсват над 30 000 медицински сестри. Когато те масово емигрират, за да търсят достойно заплащане и уважение на труда си в чужди държави, всички заедно трябва да положим усилия да ги задържим в страната. Не като издигаме стени и налагаме забрани, не като уволняваме всеки, който се бори за подобряване на условията, а като ги мотивираме да останат тук и да се грижат за нашите болни деца и родители. В противен случай българските граждани ще продължат да напускат страната“, се казва още в декларацията.

Акция в подкрепа на Мая Илиева и исканията на медицинските сестри се проведе и в метрото на София.

Тази вечер във Варна на протест излизат солидарни с Мая Илиева нейни колеги, както и работници от различни сектори, обединени в Автономна работническа конфедерация. Веднага след уволнението на Илиева от АРК остро се противопоставиха на „престъпните методи за саморазправа с активните работници като Мая Илиева“, както и на действията на КНСБ по казуса.

„Недопустимо е болниците да се управляват чрез насилие, всяване на страх и измами, защото това няма да спаси стремглавото разпадане на здравеопазването ни през последните 30 г.! Проблемите трябва да се решават чрез изследване на причините и отстраняването им, а не с уволняване на този, който е казал : „Царят е гол“, защото това няма да облече царя!“, коментираха от АРК и настояха Илиева да бъде върната веднага на работа.

Снимки от протеста в София:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар