Бунтът на сестрите продължава (снимки и видео)

Въпреки започналия диалог с министър Ананиев, нито едно от исканията им не е било изпълнено

Медицинските сестри от цялата страна протестират за по-добри условия на труд, по-добро заплащане и срещу търговския статут на болниците. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Втори национален протест на медицинските работници се състоя в цялата страна. Медицинските сестри са недоволни, че исканията им не са изпълнени и са категорични, че ще се борят до край.

В София протестиращите се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването, където шумно изразиха недоволството си от водената от години политика спрямо тях в частност и в сектора изобщо. Ден по-рано се състоя среща между техни представители и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, но сестрите не останаха доволни от нея и обявиха, че излизат на улицата и ще останат там.

Нито едно от исканията им, обявени в декларация още преди първия протест, на практика не е било изпълнено. Бил им е представен анализ на статистиката за трудовите възнаграждения на медицинските работници в страната и са им дадени обещания за бъдещи увеличения, на които сестрите вече не вярват.

Исканията на протестиращите медицински работници са:
1. Промяна на Закона за съсловните организации.
2. Без търговски дружества в здравеопазването.
3. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
4. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).
5. Връщане на медицинските стандарти.
6. Увеличение на заплащането за нощен труд; допълнително заплащане за работа в спешни и интензивни отделения; клас прослужено време от 1.2% върху заплатата на година.
7. Колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването.
8. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
9. Промяна в категорията труд.

Протестиращите сестри от държавните и общински болници настояват за стартова заплата, равна на две минимални работни заплати, което да бъде разпоредено на централно ниво от министерството в София, а не въпросът да бъде прехвърлян пожелателно към общините. Те искат още промяна на категорията труд, процентът прослужено време и десет заплати при пенсиониране.

Кирил Ананиев е обещал увеличение на заплатите от 1 април, но сестрите не са сигурни дали не се шегува и са категорични, че ще протестират, докато не видят реални действия. Протестиращите заявиха, че не ги е страх, въпреки че след първата им акция е имало много случаи на натиск към отделните служители в различни лечебни заведения из страната. За част от тях разполагат и с конкретни доказателства.

Сестрите заявиха, че засега не искат оставката на министър Ананиев, но продължават да очакват той да изпълни техните искания. Многократно подчертаха, че борбата им не е само за тях, а за всички български граждани и пациенти, които в определен момент ще се нуждаят от техните грижи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар