„Не искаме да търгуваме, искаме да лекуваме“ (видео и снимки)

„Без търговски дружества в здравеопазването“ и „Здравето не е стока“ гласяха два от основните лозунги, които се извисяваха край паметника на Цар Освободител в столицата. Там се проведе шестият национален протест на медицинските специалисти в последно време.

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Медицинските специалисти от цялата страна се събраха на национален протест пред Народното събрание в София. Стотици медицински сестри, фелдшери, акушерки и други здравни работници поискаха за пореден път достойно заплащане на техния труд, по-добри условия за работа и цялостна промяна в начина, по който функционира системата на здравеопазването в България.

„Без търговски дружества в здравеопазването“ и „Здравето не е стока“, гласяха два от основните лозунги, които се извисяваха около паметника на Цар Освободител в столицата. Там се проведе шестият национален протест на медицинските специалисти в последно време.

Здравни работници от София, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Варна, Бургас, Сливен, Казанлък, Видин, Монтана, Плевен, Троян, Кърджали и много други градове в страната се събраха пред парламента, за да кажат ясно на депутатите: „Не на търговията със здраве“.

Протестиращите медицински специалисти заявиха също, че в последните месеци към много от тях е имало заплахи да прекратят своите действия. С множество плакати „Не ни е страх“ отвърнаха те на натиска от жълтите павета.  Категорични са, че ще продължат с протестите, докато не получат достойно заплащане за труда си и по-добри условия за работа.

„Здравето не е търговия, пациентът не е банкомат“, гласеше друг от плакатите. Протестиращите заети в сферата на здравеопазването работници бяха подкрепени от множество солидарни граждани, леви и феминистски сдружения и колективи, синдикати и други.

Митингът пред парламента се превърна по-късно в шествие, което премина през основни улици и булеварди в столицата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар