Протест срещу „авторитарното управление“ на БНР (фотогалерия)

Недоволните журналисти, музиканти и техници се обявиха за прозрачно разпределение на средствата и повишаване на заплатите, повечето от които са близки до минималната

Снимка: Барикада

Журналисти, музиканти и технически специалисти на БНР излязоха тази сутрин на пореден протест, този път срещу непрозрачното управление на обществената медия и „изключително ниското заплащане на труда“. Върху оградата на централната сграда на радиото на бул. Драган Цанков бе разпънат двуезичен трансперант с посланието: „Нашият живот, отдаден на музиката, струва 300 евро на месец“.

Демонстрацията бе организирана от Радиосдружение „Подкрепа“ БНР, след като председателят му Дарина Григорова разпространи писмо с исканията до медиите и институциите. Според него радиото се управлява „авторитарно“ и при „липса на диалог между ръководството и работещите в медията“, като съответно разпределението на бюджета става непрозрачно и без ясни правила.

Припомняме, че миналата година ръководството на БНР в лицето на Александър Велев необяснимо капитулира пред исканията на „Музикаутор“ за рязко увеличение на сумата, плащана за музиката в ефира на радиото. Това се случи броени дни преди КЗК да потвърди, че започва процедура за злоупотреба с монополно положение срещу „Музикаутор“ заради подхода на организацията към преговорите, която завърши със солидна глоба. Директорът на обществената медия Александър Велев и до днес не е мотивирал решението си да подпише този договор, което е косвено потвърждение на тезата на протестиращите за непрозрачно авторитарно управление.

Те се обявиха и за ясна визия за бъдещето на радиото, по-специално на музикалните състави и статута на радио „България“. Според протестното писмо „законодателите трябва да преразгледат принципите на финансиране на БНР, което е не просто информационен източник, а и фактор на българското образование, култура, традиции и с принос за имиджа на страната в чужбина.“ Бюджетната субсидия на медията е в размер на 42 млн. лв. от 2012 г. насам, когато за последно бе намалена със 7 млн. лв. През 2009 г. тя е била 58 млн. лв.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар