С „Мила Родино”, фолклор и джаз музикантите от БНР протестираха пред НДК (снимки и видео)

Участниците в акцията под надслова „Връщане на достойнството на българския музикант” се събраха край паметника с лъва, докато в самия НДК заседаваше срещата на върха ЕС-Западни Балкани. „Държим да припомним нашите искания и да запознаем европейските лидери с много ниското финансиране на културата в България. Музикантите ни взимат най-ниските възнаграждения в Европа”, заяви председателят на радиосдружение „Подкрепа БНР“ Атанас Карафезлиев

Музикалните състави на БНР излязоха днес на своя вече четвърти протест заради мизерното им заплащане и поставянето под въпрос на самото им съществуване. В 13 ч. те се събраха край паметника с лъва в градинката пред НДК, докато в самия НДК заседаваше срещата на върха ЕС-Западни Балкани, организирана от българското европредседателство.

Целта на протестиращите начело с проф. Атанас Карафезлиев е да привлекат вниманието на лидерите на ЕС към проблемите си. Акцията премина под мотото „Връщане на достойнството на български музикант”. Участниците в нея настояха за по-справедливо, достойно заплащане на висококвалифицирания им труд. Те се борят и за самото съществуване на музикалните състави на БНР, тъй като висши държавни дейци, включително и лично премиера Бойко Борисов, поставиха под съмнение целесъобразността в БНР да има „толкова много” музикални състави.

Протестиращите не се въздържаха от хапливи реплики по този повод, но толерантно допуснаха, че премиерът е бил зле информиран от недобросъвестни съветници, та затова не е съумял да проумее ролята на музикалните състави към БНР за развитието на българската култура и за приноса им към европейската и световната култура.

Проф. Атанас Карафезлиев припомни пред събралите се медии, че средната заплата на музикантите в БНР е 660 лв., а минималната при тях възлиза на 570 лв., което е съвсем близо до минималната за страната – 510 лв. „Подобно заплащане е унизително. Това са състави, които създават музикалната памет на българската нация. Те пълнят Златния фонд на БНР, което е една национална съкровищница. Недопустимо е да получават такива възнаграждения. За нас адекватната заплата би трябвало да бъде поне с 50% по-висока от сегашната. Само така бихме се изравнили донякъде с доходите в другите музикални институти в София.”

Проф. Атанас Карафезлиев отговаря на въпросите на журналистите. Снимка: Къдринка Къдринова
Проф. Атанас Карафезлиев отговаря на въпросите на журналистите. Снимка: Къдринка Къдринова

На журналистически въпрос дали очаква заседаващите в НДК лидери на страните от ЕС да чуят посланията на протеста, проф. Карафезлиев отговори: „Не знам дали ще ни чуят, но много се надявам. Обърнали сме се към европейски институции, музикални асоциации, радиа, филхармонии с молба да се вслушат в посланията ни и да ни подкрепят. Нашите възнаграждения не отговарят на европейските.”

„Барикада” попита проф. Карафезлиев как вижда решението на проблема със заплатите на музикалните състави и той обясни следното: „Необходимо е преразглеждане на бюджета на радиото, но това трябва да стане с натиск от държавните институции, за да може ръководството на БНР наистина да го направи.  В парламентарната Комисия по култура и медиите на директора на радиото му беше казано, че той има 3 милиона за хонорари и може един милион да отдели за увеличение на заплатите на музикалните състави. Музикалните състави са една пета от цялото радио. Но по мои сметки средствата, които получават те от фонд работна заплата, са под 10%.”

Проф. Карафезлиев призова всички, подкрепящи музикантите в БНР, да се присъединят към тяхната петиция в интернет. Ето текста ѝ:

„Ние, оркестрантите и хористите от музикалните състави на БНР – Симфоничен оркестър, Народен оркестър, Биг Бенд и Смесен хор – изразяваме своя категоричен протест срещу обидно ниското възнаграждение на труда ни. Безпокои ни фактът, че отговорните институции показват тотално неразбиране на функциите и задачите на музикалните състави в БНР. Ако България като страна-членка на ЕС си позволи да неглижира културата, няма да има право да говори за европейски ценности. Културата е в основата на тези ценности. Голямата обществена подкрепа, която получаваме, ни задължава да отстояваме исканията си в интерес на културата на нацията и бъдещето на България”.

Оркестърът за народна музика, Биг Бендът и Смесеният хор към БНР участваха в протеста пред НДК със свои изпълнения – всеки според жанра си. Финалният акорд бе поставен от изпълнението на националния химн „Мила Родино”, в което освен професионалистите от Смесения хор се включиха и всички присъстващи.

Исканията на музикалните състави към БНР за достойно заплащане се подкрепят от Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на българските журналисти, Българската музикална асоциация, Федерация „Култура” на КТ „Подкрепа”, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националния синдикат за радио и телевизия към КНСБ, ансамбъл „Филип Кутев“, Софийската Филхалмония, Синдикалната организация на Народен театър „Иван Вазов“ към КНСБ, ансамбъл „Софийски солисти” и др.

Отправяйки към протестиращите думи на солидарност, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомни, че оглавяваният от нея Съюз е внесъл още преди две години в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да гарантират правата на всички медийни работници – включително и на работещите в БНР музиканти. Тя високо оцени професионализма им и подчерта, че СБЖ ще продължи да е до тях в исканията за достойно заплащане на труда им.

Беше оповестено, че Българската музикална асоциация организира тази вечер в Морската градина във Варна концерт в подкрепа на исканията на музикалните състави на БНР.

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар