В категории:България

КЗК обвини „Музикаутор” в злоупотреба с монополно положение

Според комисията, цялостното поведение на „Музикаутор“ в преговорите с БНР е представлявало опит да се принуди институцията да удовлетвори исканията за три пъти повече пари

БНР все още не е съобщило на данъкоплатците колко им струва новият договор с монополиста „Музикаутор“. Снимка: Барикада

Пет месеца, след като БНР подаде жалба срещу сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор”, Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдение, че то е злоупотребило с монополното си положение, което е установено със Закона за авторското право и сходните му права. Дружеството управлява 95% от световния музикален репертоар за България.

В края на 2016 г. „Музикаутор” изненадващо настоя за предоговаряне на условията по договора с БНР за ползването на този репертоар, като поиска 3 пъти по-голяма сума – от 487 хил. лева за 2016 до над 1.5 млн. Предложението бе отхвърлено от страна на ръководството на общественото радио, което доведе до прекратяване на договора от страна на „Музикаутор” и спиране на съвременната българска и чуждестранна музика от програмите на БНР през януари и февруари.

КЗК зае позиция по казуса малко, след като бе обявено, че БНР и „Музикаутор“ са се договорили.

Според КЗК, „от водените между страните в производството преговори и от цялостното поведение на „Музикаутор“ в тази връзка, може да се направи извод, че  прекратяването на действащия договор между страните представлява начин за постигане на исканите от Сдружението условия за определяне размера на дължимите му възнаграждения за лицензирането на съответните права”. За да принуди институцията да удовлетвори исканията, „Музикаутор” е лишило БНР от „съществено за неговата дейност съдържание”. По този начин, не просто са били уязвени позициите на националното радио на пазара, но то е било лишено „от възможност за извършване на дейността в изпълнение на задълженията, възложени със закон”. Комисията предоставя 30-дневен срок на засегнатите страни за изразяване на позиции преди да се произнесе окончателно по казуса.

Миналата седмица „Музикаутор” съобщи, че най-накрая е подписан договор с БНР без да уточни параметрите на договора, освен че е съгласувано поетапно увеличение на плащанията за авторски права в следващите три години. На свой ред, БНР все още не е съобщило нищо по темата, като новини за подписания договор има само в сръбската и руската редакции на „Радио България”. По този начин данъкоплатците продължават да не са наясно колко им струва музиката в ефира на националното радио.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар