В категории:България / Информации

Отново протести в БНР

Музикалните състави, журналисти и технически специалисти от БНР излизат на протест на 11 юли в 8:30 ч. пред сградата на радиото

Музикантите от БНР вече многократно протестираха публично за унизително ниските си заплати. Снимка: Къдринка Къдринова
Музикантите от БНР вече многократно протестираха публично за унизително ниските си заплати. Снимка: Къдринка Къдринова

Председателят на Радиосдружение „Подкрепа“ БНР към КТ „Подкрепа” Дарина Григорова разпрати до институции и медии следното писмо:

Уважаеми колеги,

Музикалните състави, журналисти и технически специалисти от БНР излизат на протест. Този път работещите в националната медия ще изразят недоволството си на 11 юли в 8:30 ч. пред сградата на БНР.

Сред поводите за протеста на радиоработниците са:

  1. Липса на прозрачност и ясни критерии при разпределението на бюджета на БНР и изключително ниското заплащане на труда на по-голямата част от работещите в БНР.
  2. Авторитарно управление и липса на диалог между ръководството на БНР и работещите в медията.
  3. Липса на ясна визия за развитието на БНР. Музикалните състави са в пълно неведение по отношение на въпросите, които ги вълнуват, а проблемите в Радио България чакат своето решение от миналата година.
  4. Непрекъснато се назначават хора, нямащи пряко отношение към работния процес в медията, за сметка на обезкръвени звена, в които липсват журналисти, тонрежисьори и др. специалисти.

Считаме, че е крайно време институциите да погледнат сериозно на проблема, който от години тлее поради липса на адекватни и отговорни действия както от страна на институциите, така и от страна на ръководствата на БНР. Законодателите трябва да преразгледат принципите на финансиране на БНР, което е не просто информационен източник, а и фактор на българското образование, култура, традиции и с принос за имиджа на страната в чужбина.

В същото време от ръководството на БНР се очаква да управлява и разпределя бюджета така, че институцията най-пълноценно да изпълнява своята функция. В този контекст проблемите в БНР са повод за важен разговор по темата как да се отпускат и управляват парите на данъкоплатците.

За работещите в БНР музиканти, журналисти и технически специалисти е от съществено значение ръководството на БНР да даде изчерпателни, убедителни и аргументирани отговори поне на следните въпроси:

  1. Защо заплатите на голяма част от работещите в БНР граничат с минималната работна заплата на страната? Какво се прави по въпроса? Какви решения предвижда ръководството?
  2. Колко души са назначени в медията през последните месеци и на каква длъжност?
  3. Защо в отделни звена на БНР не се назначават хора, въпреки належащата нужда от специалисти, участващи пряко в създаването и обезпечаването на радиопродукцията?
  4. Как се разпределят средствата за работна заплата по сектори? Каква е най-ниската, средната и най-високата заплата и по какви критерии се формират?

Дарина Григорова, председател на Радиосдружение „Подкрепа“ БНР към КТ „Подкрепа“

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар