В категории:Рикошет

Цялата България втасала, до униформите на латиница стигнала

Българските патриоти решиха всички останали проблеми в държавата и стигнаха до най-важното – на какъв език и с каква азбука ще ви изпращат съобщения банките и мобилните оператори и какво ще пише на полицейските униформи.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров показва, че е стигнал до най-големият обществен проблем в България – надписите на гърба на полицейските униформи.

Представете си, че се срещате с ваш приятел, чужденец, разговаряте се и той ви задава въпрос: кой е най-острият и належащ проблем в България?

Дали това е фактът, че всеки четвърти българин живее под линията на бедността – 350 лева, което прави 1,6 милиона българи със 170 евро на месец? Или може би това е фактът, че над 2,1 милиона българи живеят в тежки материални лишения – това са 30% от българските граждани? Достатъчно притеснителен ли е фактът, че в България разликата в доходите най-богатите и най-бедните 20% достига рекордните 8.2 пъти при средно за ЕС 5,2 пъти? Или може би това, че най-заможният 1% от заетите получава колкото най-зле платените 50%, като над 80% от работещите български граждани, които имат доходи от труд, разполагат с до 900 лева или 450 евро на месец? А не е ли притеснително, че всеки пети българин няма адекватен достъп до системата на здравеопазване? Или че над 3/4 от българите заявяват, че образованието е малко или повече недостъпно за тях, поради финансови причини? Че повече от половината българи не могат да си позволят едноседмична почивка? Или може би това, че култура, спорт и развлечения са недостъпни за 4 от 5 българи? Че битовите сметки, разходите за здравеопазване, храна и транспорт се увеличават по-бързо от доходите? Или може би фактът, че почти половината българи живеят в пренаселени домове? А какво по-притеснително от това, че страната ни е на етап от демографското си развитие, в който сривът и застаряването на населението достигат необратими нива?

Забравете всичко това!

Ако смятате, че именно това е наборът от проблеми, от които вероятно бихте избрали какво да отговорите на вашия чужденец, честито – вие очевидно не се казвате Волен Сидеров, Валери Симеонов или Красимир Каракачанов и не сте представител на съуправляващата България коалиция „Обединени патриоти“.

Същият Волен Сидеров, който преди години написа в своя „План Сидеров“, че трябва да изгоним от страната чуждестранните мобилни оператори и банки, днес е снижил далеч по-ниско изискванията и просто настоява: „Мобилните оператори и банките да изпращат съобщения само на български език“. За целта Сидеров и колегите му от „Обединени патриоти“, са внесли „Законопроект за българския език“ в парламента.

Не бедността или неравенствата, нито достъпът до образование, здравеопазване и адекватен живот са онова, което е притеснило българските „патриоти“, а… надписите на латиница на гърба на полицейските униформи.

Разбира се, предвидени са и глоби. „От 100 до 500 лв. са предвидените глоби за органите на изпълнителната, съдебната и местната власт, и доставчиците на медийни услуги, ако не използват българския книжовен език или не осъществяват контрол. При взаимодействие с държавните структури и публични прояви трябва да се ползва само български език“, уточняват целите си управляващите.

И не си мислете, че ще ви се размине, ако просто си говорите: „Освен това се предвиждат санкции от 1000 до 5000 лв. за всички служители на администрацията, които по време на работа в институциите не говорят на официалния български език, а на турски, цигански, английски или друг“.

Любопитно е дали ще има и забранени отделни думи и какви глоби ще бъдат въведени ако например коментираш с авери, че на обяд си хапнал мусака с айран, че не си оставил бакшиш, понеже ресторантът е бил пълен бардак, а сметката – балтия, че който стъпи там е голям будала и че ще си на по-голяма далавера, ако хапнеш геврек на улицата. И дано колегата ви не се оплаче, че заради много борчове накрая ще си остане ерген, макар да се пише голям бабаит с огромен акъл. Хубаво е да не коментирате свои адаши, че са ви нападнали апаши, че сте гледали наградите „Аскер„, че мерите с еднакъв аршин, но винаги търсите къде има келепир, че спите на удобен дюшек или поне канапе, че обичате кюфтетата с имамбаялдъ или каквито и да било манджи, а млякото го пиете с каймак, че съседът е мекере и муфтаджия, че имате мерак да постигнете повече, но ви е писнало всичко да става с рушвет и пазарлък и че в крайна сметка няма файда да ви бъде терсене, понеже тъй така или иначе накрая най-вероятно ще станете за резил.

В официалното прессъобщение, изпратено до медиите от пресцентъра на „Атака“, се посочва още, че „патриотите започват радикални промени“.

Логото и името на партийната телевизия „Alfa“ ни дава идея откъде точно да започне „радикалната промяна“.

И наистина, каква по-радикална и важна промяна от тази, че ще получавате приканващите към непосилни сметки СМС-и на кирилица? Но поне ще бъде спокойни, че вашите управници не спят, не губят време и усилия за глупости, не се занимават с популизъм, а вместо това „гарантират защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език“.

Очакваме с интерес как ще се отрази законът и на партийната телевизия на „Атака“ – Телевизия ALFA и нейното лого.

За да е пълен абсурдът при представянето на „законопроекта за българския език“ Волен Сидеров призна, че с това наистина се цели „да отклоним малко погледа“ – но не от гореспоменатите проблеми, а „от плажовете, пързалките и люлките“, защото „все пак не всичко е туризъм, имаме и други теми“.

Големи теми, важни теми! Проблеми, касаещи пряко живота и съществуването на милиони българи. Така че вашият приятел чужденец може да бъде спокоен – тук на власт са патриоти, душа дават, няма от какво да се притесняваме!

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар