В категории:България

Сидеров и Бареков заровиха дудука

Поредната двойка надъхани врагове, които през годините се заливаха с каква ли не медийна помия, отмиват зловонията и се прегръщат. Крайно любопитен е и одеколонът, който двамата герои ще използват за неутрализиране на миризмите: всенародно любимият в последно време консерватизъм

Снимки: В-к „Атака“ и личен профил на Николай Бареков във „Фейсбук“. Колаж: „Барикада“

Волен Сидеров и Николай Бареков се обединяват и тръгват заедно към изборите за Европейски парламент догодина.

Ако преди седмица този слух звучеше толкова абсурдно и жълто, че вероятно не сте му обърнали внимание, то днес поредният изумителен български политически катарзис вече минава за съвсем сериозна новина.

Поредната двойка надъхани врагове, които през годините се заливаха с каква ли не зловонна медийна помия, отмиват миризмата и се прегръщат.

Крайно любопитен е и одеколонът, който двамата герои ще използват за неутрализиране на миризмата: всенародно любимият в последно време консерватизъм.

Минало (не)забравимо или история за дудуци, „Цирк дьо Барек“ и как „мутрата си сложи капута“

Българският политически живот е видял какви ли не катарзиси, а летвата вече е толкова ниска, че зрителите дори не се впечатляват на поредния брутален пример за безпринципност. А ако има специалисти в тази област, то със сигурност Волен Сидеров заслужава челно място в класацията.

Изглежда днес всичко е забравено (сигурни сме – „в името на народа“ и заради „спасението на Европа“), но от уважение към фактите ще припомним някои от знаковите моменти в отношенията между новите другари, слепени от „консервативните ценности“.

„….Тези, които сега пекат кебапчета по мегданите, които се бият по гърдите и които се правят на новопоникнали политици, но не обясняват откъде са десетките милиони, с които правят скъпа предизборна кампания“, заклеймява Волен Сидеров през май 2014-та преди последните европейски избори. Лидерът на „Атака“ визира турнето на Бареков, носещо името „България без цензура“, както по-късно се назова и неговата партия, която го изпрати в европарламента.

Този кадър донесе на Николай Бареков куп подигравки през годините, включително от днешния му нов приятел Волен Сидеров. Снимка: barekov.com

„Тази партия няма държавна субсидия, но харчи десетки милиони за скъпа реклама, за пълнене на зали с платени хора, рейсове с цигани, на които им се плаща по 50 лева, за да присъстват в залите, за да може после в медиите да се каже: „Бареков препълни зала“. Така не се пълнят зали. Ако ти тръгваш с корупция, за каква алтернатива говориш тогава? Какъв премиер ще бъдеш? Кой стои зад гърба ти? Откъде са тези пари? Коя банка? Защо? Нека на тези въпроси да даде отговор новият политик и тогава да излиза и да се обявява за алтернатива и спасител“, зове Сидеров.

А ние се питаме дали лидерът на „Атака“ е използвал последните четири години, за да получи отговорите на тези въпроси, преди да прави коалиция със същия този „нов политик“? И ако го е направил – да запознае и обществеността с тях. В името на информирания избор. Любопитен е и финалът на въпросната реч: „За мен Бареков е новият Жорж Ганчев и той ще завърши като него“. Вместо като Жорж Ганчев, Бареков изглежда ще завърши като коалиционен партньор на Волен Сидеров. Не смеем да отсъждаме кое е по-лошо.

Но речите не са всичко, с което се изчерпват атаките на Сидеров спрямо Бареков. Месец по-късно, през юни, „Атака“ настоява прокуратурата да направи проверка на „България без цензура“ и на имотите, свързани с лидера ѝ. В партийния вестник е публикуван нотариален акт, за който се посочва, че е собственост на Бареков през неговите PR-и.

Историята продължава през юли, когато партийната телевизия „Алфа“ излъчва материал, озаглавен: „Цирк дьо Барек продължава! Бареков пак не разбра, че не е всевишен“. „Новоизлюпеният в политиката Николай Бареков показа ужасна некомпетентност в парламентарните правила“, започва материалът, в който на няколко пъти „новият политик“ е обвиняван, че се е „изпъчил“ и изложил със своята некомпетентност. Той от своя страна твърди, че останалите са се уплашили от него, репортерка на „Алфа“ го пита откровено – „Вие чувате ли какво говорите всъщност“, а на непрекъснатите ѝ опити да го атакува Бареков отвръща с покана тя да застане до него: „Аз съм красив мъж, вие сте приятна дама, поличката ви е доста добър размер“. Години по-късно Бареков ще нападне водещата на бТВ Жени Марчева заради нейния външен вид, а след това ще въведе понятието „баджак журналистика“.

Но все още се намираме през 2014-та година, когато от „Атака“ не спират да атакуват Бареков за връзките му с КТБ, а партийната телевизия е изготвила уникално 8-минутно видео, озаглавено „Бареков – от „Радка пиратка“ до пръв кебапчия на „Народната“ Република“. В него евродепутатът е наричан „Ники Дудука“, „лидер на малкото ДПС“ (което днес ще спират заедно), „поредно творение на политическото инженерство“, „създаден от медиите на Доган и Борисов“ и какво ли още не.

Включени са кадри от миналото на Бареков, който изпълнява култовата чалга от началото на 90-те. Прикачен е и откъсът от СРС с участието на Бойко Борисов, в което настоящият премиер и партньор на Сидеров в управлението нарича Бареков „капут“. Всъщност в онези дни „Атака“ атакуват Бареков най-вече заради факта, че в миналото водещият беше близък на Борисов – същият този Борисов, когото самият Сидеров подкрепяше преди това в 41-вия парламент, а днес, в 44-ия, вече управляват заедно. Свят да ти се завие от толкова катарзиси и направо да им изгубиш края.

Еманация на последното е изказването на втория човек в „Атака“ Десислав Чуколов, който от трибуната на парламента заявява: „Между ГЕРБ и Бареков разлика няма. И тук призовавам мутрата да си сложи капута и да изчезва от нашата политика!“

„Чуколов е наркоман“, отвръща Бареков по адрес на новия си партньор. Той отказа повече коментари, като добавя само, че „Атака“ са стигнали дъното. Но днес изглежда са го напуснали, а Сидеров вече е „най-старият консерватор“.

В друго свое изказване Бареков, който днес зове заедно с „Атака“ да спират ДПС, заявява: „Сидеров се продаде на ДПС“.  Пито – продадено – платено, днес изглежда времената са други.

Впрочем хронологията на катарзиса би могла да бъде проследена изключително елементарно чрез търсачката в сайта на партийната телевизия „Алфа“, където купищата материали по адрес на Бареков все още са налични, но без особени притеснения в последно време изведнъж започват да се редят интервюта с него и гостувания, в които да бъде представяна новата консервативна коалиция.

От опасения материалите мистериозно да не изчезнат от сайта на телевизия „Алфа“ ги увековечаваме със скрийншот.

Така от заглавия като –  „Човек на Бареков и МВР шеф заплашват координаторите на „Атака“ в Дряново“, „Циганите избраха Николай Бареков“, „Бареков празнува „победата“ в компанията на чалга звезда“, „СКАНДАЛНО! Докато се къпе в скъпо шампанско, Бареков ще бъде едновременно и опозиция и управляващ в следващото правителство“, „Бареков е съвременния „Бай Ганьо“ в политиката ни“, „Бареков – подкрепен от богати спонсори и циганските махали“, „Карикатурата Бареков наговори поредните си небивалици“, „Запис на заповеди и тормоз в партията на Бареков“, „Бареков иска да е новия Доган“, „Цацаров продължава да мълчи за сигналите срещу Бареков“, „Бареков получавал милиони от КТБ, предназначени за купуване на гласове“, „Бареков и негови мутри нападнаха журналисти във Варна“, „В Пловдив не искат Бареков – бил еничар!“ и т.н., стигаме изведнъж до… „Потърсих Сидеров, за да създадем консервативно обединение, което да победи ДПС и БСП“.

Кратка хронология на катарзиса

Само Бареков и Сидеров знаят как и кога точно е започнала новата история между тях. По информация на „Барикада“, в последните месеци двамата са били доста близки и редовно прекарвали времето си заедно, най-вече вечер. Но кой би могъл да ги укори – двамата са депутати, съответно в европейския и българския парламент, и през останалото време от деня коват неспирно важни закони. Кои сме ние да коментираме какво правят в свободното си време?

Един от първите публични сигнали за сближените им отношения дойде на 5 октомври, когато Николай Бареков се оказа по късни доби някъде на бул. „Симеоновско шосе“ в София, където Сидеров и съпругата му Деница Гаджева твърдят, че тя е била нападната от чуждестранен гражданин. Мнозина сигурно са се запитали какво прави точно Бареков там, придружаван от телевизионния си партньор в „Евроком“ – бившият депутат от „Патриотичния фронт“ Димитър Байрактаров. Отговорът получаваме от самия Бареков чрез „ПИК“ ден по-късно, на 6 октомври:

„Цялата случка се разигра след 20.00 часа вчера. Преди това бяхме заедно с Волен Сидеров – няколко часа имахме разговор по тема, свързана с предстояща конференция, която организираме по линия на европарламента и консеваторите“, признава Бареков.

Още ден по-късно, на 7 октомври, същият сайт гърми: „Евродепутатът Николай Бареков хвърли бомба пред медията ни – може да се яви на евроизборите в коалиция с Волен Сидеров“.

„Аз съм единственият легитимен представител в България на европейските консерватори“, настоява Бареков, след като уточнява, че е решил да участва и в следващите избори, но още не знае как точно. И добавя, че само неговата партия е член на Алианса на консерваторите, а задачата, която му е поставане от колегите му от цяла Европа, е да работи за „силно консервативно обединение, което да спечели трима или четирима евродепутати“. Запитан затова ли се е обърнал към Волен Сидеров, Бареков отвръща: „Разговорът с него тръгна оттам, че той е най-старият патриот и консерватор на политическия терен с над 30-годишна практика. Беше нормално да се обърна към него. Най-приятелски сме водили тези разговори“. Следва уточняващ въпрос дали това означава, че могат да се явят на евроизборите заедно, а Бареков отвръща: „Това ще бъде най-добрият вариант да бъде спряно ДПС. Това само мога да кажа. Има го като опция. Това е една от опциите и това ще бъде най-добрият начин, с подкрепата от цяла Европа, да бъде спряно ДПС в България и да бъдат спрени мигрантските вълни, които вече се разхождат по улиците на София“.

На 8 октомври Бареков вече е гост в партийната телевизия „Алфа“, а темата на гостуването му е „Какво означава коалиция между Сидеров и Бареков за евроизборите“. Участието на бившия водещ продължава близо 40 минути, но най-любопитните читатели могат да получат повече подробности как протича то и без наша помощ. Само ще отбележим, че в него Бареков развива обстойно консервативната си визия за Европа, като отново подчертава многократно за ужас (или пък за гордост?) на малки и големи родни институти, платформи и лидери на мнение в социалните мрежи, че именно той е легитимният консерватор №1 на България, признат от европейските консервативни партии.

Още ден по-късно, на 9 октомври, вече се появи и повече информация за предстоящата конференция, която ще се проведе на 12 октомври в софийски хотел: „Обединеният консерватизъм – ключовата посока в развитието на България“. Организатори са Барековата партия „Презареди България“ (бивша „България без цензура“) и Сидеровата „Атака“. В съобщението се казва още, че „в рамките на събитието ще бъде представено социологическо проучване за влиянието на консерватизма у нас, изготвено от „Институт за модерна политика”. Данните ще бъдат изнесени от Борислав Цеков – доктор по конституционно право и основател на научно-изследователския център“.

Остава ни само да пожелаем успех на консерватизма и неговите официални лица: Волен Сидеров и Николай Бареков. Пък ако не се получи – катарзисите са елементарно упражнение. Особено за тях двамата. Не се съмняваме, че ще намерят начин отново да разиграват своя цирк „Дьо Сидерек“, за който винаги се намира публика.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар