В категории:България

Националистическата коалиция отново пред разпад

„Патриотите” взаимно се обвиняват, че работят за Сорос или Русия, докато „Атака“ поема курс към евроизборите с „единствения легитимен представител в България на европейските консерватори“

Снимка: Барикада

Депутатите от НФСБ обявиха, че снемат доверието си от Волен Сидеров като председател на парламентарната им група след пореден скандал между него и Валери Симеонов. Това се случва малко повече от месец, след като предишните търкания между лидерите на трите националистически партии от коалицията „Обединени патриоти“ доведоха до писмено решение, чрез което те се задължиха да подкрепят „дейността на представителите на коалицията – членове на Министерския съвет”.

В последните дни обаче партийната телевизия „Алфа” временно спря обичайната си програма, за да излъчи обвинения по адрес на Валери Симеонов, че е „човекът на Сорос в правителството”. Съобщенията, които „Алфа” излъчва на черен екран не са напълно ясни, но изглежда повод за реакцията са изказвания на Симеонов в подкрепа на автономията на македонската и украинската църкви, което било част от десетилетната работа на Джордж Сорос за „разбиването на християнството” и,  разбира се, „налагането на джендъризма”. Няма да е голяма изненада, ако се окаже, че рейтингът на телевизията се е повишил, след като е спряла излъчване и е заменила програмата си със странните съобщения.

На свой ред заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов обяви, че Сидеров „защитава единствено и само интересите на Русия”. При предишния скандал с лидера на „Атака“ през юли и след спречкване в парламента Касабов го описа като човек, който „често бърка фантазното с реалността”. По този начин на практика групата на „Обединени патриоти” се разпада като депутатите на НФСБ ще бъдат представлявани от зам.-председателите на партията. Засега, както и в предишните скандали между Сидеров и Симеонов, ВМРО запазва неутралитет. Депутатът Искрен Веселинов обясни, че в партията на военния министър Каракачанов се надяват „събитията да са обратими”.

Те имат основания за такива надежди, след като предишните остри противоречия в коалицията бяха изтикани на заден план в името на участието в управлението. В началото на юли депутат от „Атака“ внесе предложения за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които Симеонов разчете като лобистка поправка в полза на Кирил Домусчиев. По-късно промените бяха отхвърлени, но едва след президенстко вето и 180-градусов обрат в позицията на управляващото мнозинство. Ден преди да бъде отхвърлена поправката „Домусчиев” Сидеров заплаши вицепремиера със съд, защото нарекъл него и представители на ГЕРБ „лобистки спасители на редник Киро”. Лидерът на „Атака“ нападна и подготвяния от Симеонов Закон за шума, който според него ще навреди на бизнеса и е в полза на определени фирми. „Аз го изпратих в изпълнителната власт, за да работи за стандарта, за пенсиите, това беше нашата основна тема, а не да се разхожда с шумомер в ръка”, иронизира партньора си Сидеров.

Скандалите между двамата затихнаха след коалиционното решение от 11 септември, подписано с мисъл за „пълния мандат на правителството” и идеята, че Волен Сидеров може да оглави листата на ОП за евроизборите. Самата коалиция вероятно би се стабилизирала, в случай че лидерът на „Атака“ стане евродепутат, но сондажи на общественото мнение показват, че на този етап влизането на националистите в Европейския парламент е по-скоро химера. На фона на лидерските сблъсъци не изглежда особено вероятно трите партии да се обединят с нужния ентусиазъм около идеята да изпратят Сидеров в Брюксел.

Затова той поде нов курс към коалиция с „единственият легитимен представител в България на европейските консерватори” – Николай Бареков. Общата листа между „Атака“ и “Презареди България”, предвождани от двамата бивши врагове, изглежда все по-вероятна след общата им конференция на тема „Обединеният консерватизъм” от миналия петък. На нея Борислав Цеков, съветник на президента Румен Радев, представи резултатите от социологическо проучване на неговия Институт за модерна политика, финансирано от Европейския парламент, според което Волен Сидеров е „най-разпознаваемият консервативен политик в България”.

На фона на това развитие „пълният мандат на правителството” може да бъде изместен от „обединения консерватизъм” в списъка с приоритети на „Атака“. Партията може да разклати управляващата коалиция в опит да получи малко опозиционен импулс на кампанията си за евроизборите. В момента правителството се крепи на 123-мата депутати от ГЕРБ и ОП, така че евентуалното оттегляне на Атака с нейните 7 представители ще представлява сериозно предизвикателство. Разбира се, кабинетът винаги може да изкара пълен мандат, докато има „Воля” за това.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар