В категории:България

Сидеров подава оставка като депутат, ще става общинар

Продължават опитите на лидера на „Атака“ да отвоюва обратно патриотичните гласове от ВМРО и Ангел Джамбазки. Възможно е обаче напускането му на Народното събрание да е знак и за друго

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че подава оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание.

Той съобщи пред медиите, че прави това, за да покаже, че е сериозен в намерението си да бъде общински съветник. Сидеров е водач на листата на „Атака“ за общинския съвет в София.

Основната цел на Сидеров, поне за пред медиите, си личи от призивът му същото като него да стори и евродепутата Ангел Джамбазки, който пък е водач на листата на ВМРО за столичния общински съвет.

Сидеров нарече оставката си като народен представител „пример за точност, коректност и мъжко поведение“ и призова Джамбазки да последва примера му, като за улеснение дори му беше написал сходно писмо, адресирано до европарламента, което зам.-председателят на ВМРО само да разпише.

„Иначе г-н Джамбазки ще измами за пореден път избирателите и ще се върне на топлото място в европарламента срещу 15 000 евро месечно“, каза Сидеров и припомни, че и преди се е случвало същото. Самият Сидеров също беше водач на листата на „Атака“ на евроизборите, но тогава не подаде оставка като депутат по време на кампанията.

Любопитна подробност е, че в изборите за местна власт участват още редица кандидати, които към настоящия момент заемат официални длъжности, включително много депутати. Сидеров обаче се обърна с призив за оставка само към Джамбазки.

Оставката на Сидеров все още не е входирана в деловодството на Народното събрание, но той обеща да направи това през тази седмица.

От началото на есенната сесия на парламента Сидеров е независим народен представител, след като беше изключен от групата на „Обединени патриоти“. Дълго време той оспорваше това решение, включително с юридически аргументи, но в крайна сметка изглежда се е отказал от парламентарната дейност.

Възможно е действията на Сидеров да се тълкуват не само като PR ход по време на кампания и пореден епизод от патриотичната му война с Джамбазки, но също така и като знак за потенциално по-ранно разпадане на 44-тото Народно събрание. Дори да изкара целия си мандат, настоящият парламент ще продължи своята дейност още около 2 години, докато мандатът му като потенциален общински съветник ще бъде за 4 години.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар