В категории:България

Езикът на омразата – традиционна практика, задавана отгоре

Политическите елити умишлено използват обидна лексика и задават модели на общуване, заменяйки говоренето, основано на ценности и предложения за реални политики, посочват от Института за социална интеграция в новия си доклад

Снимка: vmro.bg

Поведението на един от политиците, които са официално на власт в България в последните две години, справедливо възмути мнозинството от зрителите на Българската национална телевизия 1 октомври 2019-та година. Изненадата в реакция на обществото сама по себе си е донякъде изненадваща – в крайна сметка става дума за поведение, което дори не може да се доближи до най-скандалните изяви на въпросния политик през годините. И въпреки това, третият кабинет на Бойко Борисов официално се крепи на парламентарната подкрепа на същия този политик, а негови министри и зам.-министри са част от изпълнителната власт.

Днес заплашващи се взаимно с дела за обида и клевета, до вчера Волен Сидеров и основният обект на неговите атаки – зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки – се наричаха „Обединени патриоти“, и като такива подписите им стоят под програмата, с която заедно с ГЕРБ управляват държавата. Всичко това се случи много след най-големите изцепки на по-опитния от двамата крайнодесни популисти. И ако Сидеров и Джамбазки бяха просто страничен елемент от политическия пейзаж в България, а не представители на партии, които държат юздите на законодателната и изпълнителната власт, всичко това може би нямаше да има особено значение.

Някога въпросните политически фигури използваха същата лексика и поведение, за да се самолегитимират като „истинската, непримирима, политически некоректна, първична и неовладяна (и в този смисъл – единствената полезна) опозиция на властта“. Днес и двамата са част именно от тази официална власт, но политическата им импотентност и невъзможността им да решават реалните проблеми, макар на практика да държат всички механизми за това, изглежда предопределя идентично поведение – като единственото, на което са способни, за да привличат внимание.

„През последните години сме свидетели на очевидната неспособност от страна на политическите елити да управляват общественото мнение чрез умело подбиране на политически послания. Кризата в политическото говорене се задълбочава. Политическите елити дори умишлено използват обидна лексика, не само един към друг, но и към обществото като цяло. А много често, чрез езиковото поведение, особено изречено от най-високата трибуна, се задават модели на общуване в различните обществени кръгове. Сякаш говоренето, базирано на ценности и предложения за политики е заменено от враждебна и агресивна лексика, насочена срещу политическия опонент, конкретен индивид или дадена социална група (базирана на етнос, религия, възраст, произход и т.н.).“

Това посочват авторите на доклад от мониторинг за език на омразата в рамките на кампанията за Европейските избори, проведен от Института за социална интеграция и представен в София на 3 октомври – два дни след скандалното поведение на Волен Сидеров в предаването „Референдум“ по БНТ.

Екипът на ИСИ проследява сутрешните блокове на трите национални телевизии, основни политически предавания, вечерните емисии, както и нарочно организираните дебати в рамките на кампанията по БНТ, БТВ и „Нова телевизия“. Обект на изследването са още публикуваната информация в 22 електронни издания на основни национални ежедневници и информационни агенции, както и социалните мрежи „Фейсбук“ и „Туитър“, които според авторите са един от основните проводници и разпространители на език на омразата и все по-често биват използвани от политиците.

„Родните политици не осъзнават, че чрез обидни думи задават модели на общуване, на които често подражават и подрастващите. Медиите волно или неволно се превръщат в съучастници при разпространяването на езика на омразата, цитирайки подобни изказвания и дори извеждайки ги като акценти и заглавия“, пишат от ИСИ в своя доклад. И прилагат редица примери, които доказват, че далеч не само възприеманите като „крайни“ политици използват подобен език и подход. Напротив – такова говорене и модел на поведение по-скоро изглежда нормализирано.

Сериозно място в мониторинга на ИСИ е отделено на зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки. Същият, заедно с неговите колеги от парламентарната група на ВОЛЯ, са друг безценен парламентарен партньор на управлението и редовно гласуват заедно с ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в ключови моменти. Това обаче не пречи на Марешки да се доближава, а на моменти дори да задминава Волен Сидеров, що се отнася до квалификациите и езикът му по адрес на ВМРО – друга партия от същото управление, което Марешки крепи.

„Всички във ВМРО са политически измамници и тотално деградирали типове. Джамбазки в ЕП и такива като него родоотстъпници, безбожници и безродници са гласували резолюция за принуждаване всички държави в ЕП да приемат Истанбулската конвенция. Каракачанов е безродник и мекотело”, заявява Марешки в предаването „Лице в лице“ по бТВ на 7 май.

С изключение на позицията му относно сделката за закупуването на самолетите F-16, не е известна друга предложена от Марешки политика в полза на онези, на които иначе той се представя като автентичен защитник – т.нар. „обикновени“ български граждани. Вместо това, реториката и цветущите му реплики очевидно целят да му спечелят избиратели, когато реалните му действия няма как да направят това.

„Най-лошото е, че ако шкембе войвода, Краси пет тераси, гастрольора във военното министерство Краси Каракачанов, въобще ликвидатора на армията не знае какъв е знака, който използват Военно-въздушните сили, но да излиза някакъв генерал Шивиков ли къв беше, който е генерал и да не знае какъв е знака – безкрайна некомпетентност, каквато лъха и от всички кадри на ВМРО.” – старае се да даде „най-доброто от себе си“ Марешки в сутрешния блок на БНТ на 7 май.

От ИСИ отчитат, че сигналите и жалбите срещу Веселин Марешки като цяло се уважават от Централната избирателна комисия, която му налага редица санкции. Но за един от най-богатите хора в България, който поне доскоро умело успяваше да излъже достатъчно голям брой хора с напълно различно положение, че ще брани техните интереси – глобите не изглежда да представляват никакъв проблем, нито причина да промени поведението и езика си.

И ако поведението на Волен Сидеров в спора му с Юлиян Ангелов от ВМРО ни е възмутило, ето как се държеше Веселин Марешки със същия Юлиян Ангелов в същото предаване „Референдум“ по БНТ, но месеци по-рано, на 21 май: „много сте жалък”; „опитайте да се справите с олигофренията си, която ще се случи” и др.

„Всичко това доказва още веднъж, че езикът на омразата е предпочитана платформа за печелене на политически дивидент, който евентуално да бъде превърнат в гласове. Посланията за конкретни политики биват изместени от скандала, спектакъла и театрото“, посочват авторите на доклада.

Мониторингът обръща внимание на водачът на листата на „Атака“ Георги Димов, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и разбира се – на Ангел Джамбазки, но също така и на политици като Радан Кънев и Бойко Борисов. Министър-председателят нарича в ефира на „Нова телевизия“ основните си опоненти в лицето на БСП „жалки женици”: „Падението на тези женици е твърде голяма. Те са жалки хора, иначе не са лоши хора сигурно тези жени”

„Използвайки умалителната форма на обръщение безспорно премиерът се стреми да омаловажи опозицията, да ги принизи, като ги постави на по-ниска позиция от самия себе си. Използването на този тип речеви модел може да се определи като подчертана невъзможност да се справиш с определена политическа ситуация. Цели се да се принизи и омаловажи политиката или опонента, като контрастно се покаже, какви силни управленски решения и авторитет имат самите управляващи“, посочват от ИСИ.

Думата „женици“ моментално се мултиплицира в огромен интензитет в различни информационни издания след гостуването на Борисов, както показва графиката:

Обидата „джендър“

Уникалният принос на България за историята на лингвистиката и филологията – превръщането на английската дума „джендър“ в обида, не е пропуснат от авторите на изследването.

„Т. нар. „джендър-идеология” беше често срещан акцент, който се комбинираше с елементи на език на омразата и крайни внушения, които бяха използвани от основните говорители по време на кампанията. За съжаление легитимирането на този израз и вкарването му в рамките на етикет с негативна конотация приема все по-застрашителни размери. В онлайн средата продължават да се наблюдават писания, внушаващи идеята, че целите на подобна идеология е да унищожи семейството като институция. Активисти, граждански организации и граждани, подкрепящи правата на човека, равенството на половете или околната среда, изпитват нарастващ натиск в онлайн пространството. Това включва ежедневен език на омразата, злоупотреба с политическа реторика, заплахи с цел да заглушат гласовете на гражданското общество и да компрометират възгледите и усилията на активистите.

Лека-полека думата „джендър” се превърна в определение, целящо да обиди или накърни нечие достойнство и започна да се използва от медии и различни публични говорители. Думата „джендър“ е не просто обидна, а ако е използвана по адрес на полицай, е дори проява на хулиганство. Това реши на 6 март Пловдивският окръжен съд по дело срещу шофьор, глобен от КАТ“, посочват от ИСИ.

Единственият политик от БСП (една от формациите, които основно поддържаха и наложиха горепосоченото възприятие за думата „джендър“), който е включен поименно в доклада, е водачът на тяхната листа Елена Йончева. Критиката към нея е скромна – цитирани са изказвания на Йончева, които определят Бойко Борисов като „човек с бухалка“, който е „срам“ за България.

Общите изводи на ИСИ са, че телевизията е основен канал за реч на омразата. „Ако донякъде това е разбираемо, предвид рисковете на живите предавания и това, че не може да се предвиди какво би казал поканения гост, то не може да бъде подминат факта, че журналистите (ТВ-водещи, репортери) не взимат под внимание изказаното послание и не реагират, когато чуят елементи от език на омразата“, посочват авторите на доклада.

Те допълват, че „елементи на език на омразата и обезценяващи квалификации се откриват в изказванията на почти всички основни политически говорители по време на кампанията Европейски избори 2019“. „За съжаление медиите спомагат за разпростирането на езика на омразата, като препечатват, цитират дословно и т.н. изказвания на основните говорители. Показателно е участието на основни политически лидери в сутрешни блокове, които ползват елементи на език на омразата, които минути след това биват препечатани във всички основни новинарски сайтове и агенции“, допълват от ИСИ.

„Все още липсва и чувствителност и навременна реакция от страна на отговорните институции, които имат правомощия да налагат ограничения и наказания по повод съществуващ език на омразата“, завършва докладът. А „добрата новина“ за неговите автори е, че след настоящата кампания за местни избори, в която вече се намираме, едва ли ще има нужда от много работа по следващия доклад – достатъчно ще бъде просто да бъдат актуализирани някои конкретни цитати, но не и основните изводи и тенденции.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар