В категории:България

Кандидат-депутатът Марешки изгря и на касов бон

Влизаш в аптеката, купуваш си аспирин, дават ти касова бележка, а на гърба ѝ… Изборните комисии го кастрят, но няма да го спрат. И да искат, не могат.

Предизборната агитация тече на гърба на касовите бонове от аптеките на Марешки, редом с търговските марки на бизнесмена. Снимка: „Барикада”

Иновациите на Веселин Марешки нямат край. Варненският аптекар и петролен търговец изгря дори на касови бонове. Влизаш в аптеката, купуваш си аспирин, дават ти касова бележка, а на гърба ѝ е изписано: „ВОЛЯ“, „Проект на Веселин Марешки“.

Това обаче не е всичко. Предизборен плакат има на витрините на всяка аптека, вътре на гишето – също, а аспиринът ви прилежно е слаган в найлонова торбичка. На нея пише?… Познахте, пише пак същото – „ВОЛЯ“, „Проект на Веселин Марешки“.

А ако в погледа ви се усети колебание,

ще получите и безплатно списание, на което към гореспоменатите думички са добавени още три – „СЪДБАТА ИЗБИРА ЛИДЕРИТЕ“.  Самият „лидер” гледа в едър план от всеки атрибут, и така вторачено се взира във вас, че ако беше Кашпировски, на мига щеше да ви излекува – и да захвърлите аспирина.

Всичко това бе установено от варненската Районна избирателна комисия (РИК) при проверка из търговските обекти на Марешки. В петък вечерта тя разпореди с пълно единодушие тези циркове да престанат, тъй като са политическа агитация чрез търговска реклама. Жалбата, по която РИК се е задействала, е на Български фармацевтичен съюз. Организацията отдавна е в конфликт с Марешки.

Фармацевтичният съюз дори иска затваряне на аптеките, тъй като агитацията не е здравна дейност, пък в аптеки се допуска само здравна дейност. РИК-Варна правилно съобразява в решението си, че тя аптеки не може да затваря, затова просто иска плакатите, торбичките и касовите бонове да се освободят от присъствието на Марешки.

Фармацевтичният съюз е пратил сигнал и до Централната избирателна комисия (ЦИК), но органът все още не се е произнесъл. Най-вероятно решението ще е като на варненската комисия.

Всичко това не значи, че Марешки ще спре агитациите в аптеките. Решението на РИК може да се обжалва пред ЦИК, а после и във Върховния административен съд – кампанията кажи-речи ще е минала. Отделно от това той е толкова изобретателен, че никакви комисии и съд не може да му се опрат.

През 2007 г. Марешки бе кандидат за кмет на Варна. Местните избори съвпаднаха с голямата учителска стачка. Марешки тръгна да раздава по 100 лв. на стачкуващи учителки и обеща да даде още по 500 лв., ако спечели вота. От ранни зори до късни доби пред офиса му се редяха малки, големи и още по-големи преподавателки, които вземаха стотачка срещу подпис и оставено ЕГН. Парите броеше лично Марешки, ухилен пред телевизионните камери. Медиите преброиха 1000 зарадвани учителки. Всичко това обаче не се оказа престъпление. И как ще е? Даскалиците обясняваха, че са много благодарни на Марешки, обаче не се знае дали ще гласуват за него. Той пък разправяше, че не им купува гласовете, а просто го прави

от състрадание към отрудения български учител.

„Това, че жената се чувства морално ангажирана, това си е лично нейн проблем… Преди малко имаше друг човек, който ми благодари, но каза, че няма да гласува за мен”, разправяше Марешки пред камерите, плюнчейки пръстта. С такъв човек днес си имат работа разните му изборни комисии. Няма да го победят.

На заседанието на варненската РИК се е случило още нещо интересно, научи „Барикада”. Комисията е разпоредила предизборната агитация да се извършва на български език, като поводът е жалба срещу ДОСТ.

В подкрепа на ДОСТ обаче са гласували представителите на… ДПС в комисията. Плюс човекът на АБВ за разкош. На тези избори не се знае кой на кого е кум, кой – сват, кой на кого – дост. Както и кой ще пие валидол след изборите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар