В категории:България

Цирк „Марешки“ с поредно шоу в парламента

Часове преди мнозинството да гласува сваляне на имунитета му, Марешки все пак обяви, че „сам“ се отказва от него. После бизнесменът съобщи „новина“, а минути по-късно сам я отмени.

Поредно шоу в Народното събрание сътвори новоизпеченият депутат и зам.-председател на парламента Веселин Марешки. Бизнесменът развесели журналистите с комичен брифинг, по време на който първо съобщи „новина“, а после обяви, че я отменя.

След като вчера специално създадена за целта парламентарна комисия взе решение да предложи на пленарната зала да гласува „за“ сваляне на имунитета на Марешки, днес бизнесменът събра медиите, за да обяви, че сам се отказва от него. Това обаче се случи само часове, след като вчера депутатите на Марешки, които бяха част от комисията, гласуваха „против“ сваляне на имунитета, като дори са защитили това гласуване с аргумента, че шефът им ще бъде „подложен на стрес“ и „няма да може да изпълнява задълженията си“, ако наказателното производство срещу него продължи.

Нещо повече – макар първо да обяви, че не е влязъл в парламента да се крие, а след това да обеща, че ще използва тази комисия, за да даде „публичност“ на случилото се с него, Марешки първо не дойде на заседанието на комисията, а след това заседанието ѝ беше закрито за журналисти и гости, като „за“ закриването гласуваха чинно и неговите представители. Едва след като комисията взе решение за сваляне на имунитета на Марешки, което беше въпрос на часове, бизнесменът реши да обяви на всеослушание, че „сам се отказва“.

„Смятам още сега да проведа процедурата по снемането на имунитета и се надявам утре на заседанието да може да се прочете. Целта, която си бях поставил – максимално разгласяване на проблемите по това дело е изпълнена“, разясни Марешки, цитиран от „Дарик“. Той добави, че вече е спечелил четири дела, а скоро ще спечели и петото – за изнудване и побой.

Не стана ясно защо в такъв случай още в началото не се е отказал сам от имунитета си – публично „разгласяване“ на подробностите не само нямаше, но заседанието на комисията дори беше закрито и се проведе без негово присъствие. Въпросното „разгласяване“ пък спокойно можеше да стане и при свален имунитет, на специално нарочен брифинг в парламента. Отворен остава и въпросът защо двамата депутати на ВОЛЯ са гласували „против“ свалянето на имунитета на Марешки и дори са аргументирали гласуването си, ако лидерът им не се притеснява от нищо и е убеден в своята невинност.

Но с това съобщение днешният епизод от представлението на цирк „Марешки“ тепърва започваше. Веднага след съобщението за своя имунитет, зам.-председателят на парламента използва вниманието на медиите, за да лансира нова народополезна идея.

Съвсем скоро той щял да започне строителството на 11 апартамента, които ще бъдат продадени на преференциални цени от 300 евро на квадратен метър на бедни, но образовани млади семейства с деца. Парцелът бил негова собственост – във варненския квартал „Трошево“, където апартамент ново строителство се търгува за около 700 евро на квадратен метър.

„Има готов проект вече и започваме подбор на нуждаещи се и желаещи. Ако те са повече, отколкото трябва, ще видим какви да са критериите – деца, образование и може би накрая ще теглим жребий“, обясни Марешки. Но само пет минути по-късно той обяви, че „отменя“ новината. Причина за това „нестандартно“ решение беше журналистически въпрос дали има връзка между новата му идея и разследването срещу него.

Отменям това предложение за 11-те парламента, за да не звучи по този начин, ще го направя след 2 месеца, нека хората да чакат. Надявам се да няма други мероприятия срещу мен, за да може да не правите такива връзки. Ето, казвам, че след 2 месеца ще обява това решение, ако няма други негативи срещу мен. Искам всичко да е публично и всички да са доволни. Ето, не съм го казвал това за 11-те апартамента, ще го кажа след 2 месеца – на 11 юли“, завърши лидерът на ВОЛЯ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар